Γιώργος Μουτσόπουλος, 24, Πέτρος Σιάχος, 25, Ερρίκος Τζίμας, 26
Ξεκινώντας από τα έδρανα του τμήματος ΔΕΤ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με αφορμή μια ερευνητική εργασία, δύο φοιτητές, ο Πέτρος Σιάχος και o Ερρίκος Τζίμας, εντόπισαν ελλείψεις σε εργαλεία και υπηρεσίες στον κτηματομεσιτικό κλάδο. Με αφορμή την εργασία τους, κατάφεραν μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να μετατρέψουν αυτό το απλό ερευνητικό project σε μια πολυδιάστατη, καινοτόμο εταιρεία που οραματίζεται τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού real estate.
Στη συνέχεια, με την προσθήκη του 24χρονου Γιώργου Μουτσόπουλου, δημιουργήθηκε η Hobsido – η οποία πήρε το όνομά της από τις λατινικές λέξεις "hestia" και "obsido", που σημαίνουν εστία και επένδυση αντίστοιχα. Όραμα της εταιρείας είναι ο εκδημοκρατισμός του κλάδου και η λήψη ορθότερων αποφάσεων με βάση την επιστήμη των δεδομένων.
Η Hobsido δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και κατάφερε σε λίγους μήνες να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της κάποιες από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν και πολυεθνική δραστηριότητα. Επιπλέον, συνεργάζεται και με κατασκευαστικές εταιρείες, είναι ήδη σε επαφές με τραπεζικά ιδρύματα, ενώ στόχος της είναι η επέκτασή της στο εξωτερικό.
Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα η οποία βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του γρήγορα και δωρεάν, συμπληρώνοντας μια απλή φόρμα χαρακτηριστικών. Στην πραγματικότητα, το ektimiseto κάνει χρήση της τεχνολογίας αιχμής του Machine Learning, που υπολογίζει την εμπορική αξία ενός ακινήτου βάσει χιλιάδων δεδομένων. Πέρα από την εκτίμηση, εφόσον ο χρήστης το επιθυμεί, η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε αυτόν να διευθετήσει την πώληση, την αγορά, την ενοικίαση και πληθώρα άλλων υπηρεσιών σχετικά με το ακίνητο που επιθυμεί, στις πιο ευνοϊκές συνθήκες.
Περισσότεροι από 30.000 χρήστες έχουν ήδη χρησιμοποιήσει υπηρεσίες της Hobsido. Η εταιρεία σχεδιάζει να αναπτύξει στο μέλλον συμβουλευτική υπηρεσία που θα βοηθά, με τη χρήση των δεδομένων, νέους επιχειρηματίες να λάβουν την ορθότερη απόφαση για τη στέγαση του εγχειρήματός τους, σεβόμενοι τους κανόνες του sustainability.
Μέχρι στιγμής η ομάδα δεν έχει λάβει κάποια χρηματοδότηση, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο funds.
Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Πέτρος Σιάχος, Γιώργος Μουτσόπουλος, Ερρίκος Τζίμας
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.