Κωνσταντίνος Τσακογιάννης, 27 ετών
Στα 23 του, πριν ακόμη αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο στη Σκωτία, ο Κωνσταντίνος Τσακογιάννης ίδρυσε την Armet Mobility, η οποία δραστηριοποιείται στον νευραλγικό τομέα της Ηλεκτροκίνησης.
Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022). Η εταιρεία δεν προμηθεύει απλώς φορτιστές για ηλεκτρικά οχήματα, αλλά προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις που προωθούν την ηλεκτροκίνηση ως τρόπο ζωής, αναλαμβάνοντας τη μελέτη εγκατάστασης υποδομών επαναφόρτισης, επιλέγοντας το ανάλογο hardware αλλά και software.
Έχει αναλάβει σημαντικά έργα σε συνεργασία με μεγάλες εταιρείες στον χώρο της ενέργειας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, εγκαθιστώντας φορτιστές από 22 έως και 400 kW, υιοθετώντας πρωτοποριακές τεχνολογίες, όπως η V2G (bidirectional) φόρτιση και σύντομα mega watt charging systems.
Επίσης, έχει αναπτύξει το κατάλληλο λογισμικό για τη διαχείριση και παρακολούθηση των έργων και των τεχνικών για σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων τόσο κατά την εγκατάστασή τους όσο και κατά τη λειτουργία αυτών μέσω ενσωμάτωσης εξειδικευμένων BMS συστημάτων για σταθμούς φόρτισης. Μάλιστα η Armet Mobility αναπτύσσει πλατφόρμα fleet management, μια λύση η οποία της επιτρέπει να επεκταθεί το 2024 στη διεθνή αγορά.
Ένα από τα καινοτόμα έργα της εταιρείας είναι τα Άσπρα Σπίτια. Εργαζόμενοι στο Αλουμίνιον της Ελλάδος της Mytilineos Holdings χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματά τους μέσω της τεχνολογίας V2H (Vehicle-to-Home), αξιοποιώντας τα ως energy storage system και επιτρέποντας την κατανάλωση 100% πράσινης ενέργειας. Το έργο αυτό και κάποια παρόμοια μικρότερης κλίμακας που ανέπτυξε ανά την Ελλάδα, για ερευνητικούς σκοπούς, χρησιμοποιήθηκαν ως βάση από τις κρατικές αρχές για την υλοποίηση του πρώτου bidirectional οικιακού δικτύου φορτιστών στην ελληνική αγορά, που θα ξεκινήσει το 2024.
Επίσης, πρωτοπορεί στη βιωσιμότητα, δημιουργώντας καινοτόμες λύσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία φόρτισης με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Χάρη σε αυτή την καινοτομία, κατάφερε να μειώσει το footprint των σταθμών φόρτισης στους δήμους στο 1/3, μειώνοντας επίσης τη χρήση πλαστικών στο 1/8 σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Επιπλέον, χάρη στην παραπάνω καινοτομία, κατέστη δυνατή η τοποθέτηση σταθμών φόρτισης σε απομακρυσμένες περιοχές όπου μέχρι τώρα ήταν είτε αδύνατη είτε υπερβολικά δαπανηρή, όπως, για παράδειγμα, το δίκτυο σταθμών φόρτισης που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη Mytilineos Holdings για τον Δήμο Αθηναίων.
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.