Στέλιος Μαλακόπουλος: Παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος

Στέλιος Μαλακόπουλος: Παγκόσμιος ρέκορντμαν στο άλμα εις μήκος

Στέλιος Μαλακόπουλος, 27 ετών

Τίποτα σε αυτήν τη ζωή δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να στέκεται εμπόδιο στα όνειρά μας. Αρκεί να το πιστέψουμε. Ο 26χρονος Στέλιος Μαλακόπουλος το αποδεικνύει περίτρανα. Πριν από επτά χρόνια, μέσα σε μια στιγμή, άλλαξε η ζωή του… και ξεκίνησε για τον Στέλιο ένα νέο, συναρπαστικό ταξίδι. Αφετηρία… ένα πολύ σοβαρό τροχαίο, που του στέρησε και τα δύο πόδια του. Όχι, όμως, και τα όνειρά του. Μετά από τρεις μήνες αποκατάστασης και με "όπλο” το αστείρευτο ψυχικό του σθένος, ο Στέλιος κατάφερε να σταθεί και πάλι όρθιος με τη βοήθεια τεχνητών μελών.

Η "νίκη” αυτή και το πάθος του για τον αθλητισμό, τού έφεραν πολύ σύντομα πολλές ακόμη νίκες, αλλά πλέον μέσα στα γήπεδα. Ο Στέλιος ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο, σε Παραολυμπιακό επίπεδο. Οι πρώτες του διακρίσεις ήρθαν το 2017, στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, όπου κατέκτησε δύο πρώτες θέσεις και σημείωσε δύο πανελλήνια ρεκόρ στα 100 και 200 μέτρα ανδρών κατηγορίας Τ62 (αφορά αθλητές που έχουν υποστεί διπλό ακρωτηριασμό κάτω από το γόνατο).

Το 2018, μετά τις επιτυχημένες παρουσίες του σε διεθνείς αγώνες σε Ντουμπάι, Κραγκούγεβατς, Λεβερκούζεν και Βερολίνο, σημειώνοντας πανελλήνια ρεκόρ στα 100μ, 200μ, 400μ και στο άλμα εις μήκος, εξασφάλισε την πρόκρισή του στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βερολίνο αλλά και μια θέση στην Εθνική Ομάδα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΑΜΕΑ στο Βερολίνο (20-26/8/2018) κατέκτησε 2 μετάλλια, ενώ σημείωσε και το πρώτο του παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 6,67μ, καταλαμβάνοντας και την 1η θέση στην κατηγορία Τ62.

Το 2019 σημείωσε νέο παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 6,80 μέτρα, και εξασφάλισε το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, στο Ντουμπάι. Εκεί κατέκτησε την 5η θέση στα 400μ και την 6η θέση στο άλμα εις μήκος μεικτών κατηγοριών (καταλαμβάνοντας την 1η θέση στην κατηγορία του).

Τον χειμώνα του 2020, πέτυχε μια ακόμα ιστορική νίκη. Σε αγώνα κλειστού στίβου στη Θεσσαλονίκη έγινε ο πρώτος αθλητής με διπλό ακρωτηριασμό στην ιστορία που ξεπέρασε τα 7 μέτρα, με επίδοση 7,10μ (παγκόσμιο ρεκόρ κλειστού στίβου), για να ακολουθήσει το καλοκαίρι μια ακόμα κατάρριψη του παγκοσμίου ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, με επίδοση 6,87 μέτρα, σε διεθνή αγώνα στο Βερολίνο. 

Μαλακόπουλος Στέλιος

 

Το 2021, ο Στέλιος έσπασε ακόμα δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, την πρώτη στο Ηράκλειο Κρήτης, με επίδοση 7,00μ, και τη δεύτερη στο Freital της Γερμανίας, με επίδοση 7,04μ. Ακολούθησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, όπου κατέκτησε την 4η Θέση στο άλμα εις μήκος μεικτών κατηγοριών, ισοφαρίζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ, με επίδοση 7,04μ (1η θέση στην κατηγορία του), ενώ κατετάγη 8ος στον τελικό των 400μ.

Φέτος, κατέρριψε εκ νέου το παγκόσμιο ρεκόρ στο άλμα εις μήκος, για 7η φορά στην καριέρα του, με επίδοση 7,24μ, στο διεθνές μίτινγκ της Βρέμης. Επόμενος στόχος του, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Παράλληλα με τον στίβο, ο Στέλιος, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Άννα Τζήκα: Δραστηριότητα με κοινωνικό πρόσημο

Η δράση της 29χρονης Άννας αφορά δύο κοινωνικά ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσµου.

Συμεών Λαλαγκός: Ενοικιάσεις σκαφών με τη "σφραγίδα" του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου

Εκτός από τον Σερ Στέλιο, την easyboat υποστηρίζουν ο ιδρυτής της Everypay καθώς και ο ιδιοκτήτης της ευρωπαϊκής άδειας των Domino’s Pizza.

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης.

Blink app: Η εφαρμογή budgeting λευκής ετικέτας για τους νέους

Το Blink προσφέρεται ως μια υπηρεσία B2B2C, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παιχνιδοποίηση για να παρέχει προσωποποιημένες οικονομικές συμβουλές.

Hobsido: Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate

Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα που βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του.

Αλκης Κυριακάκης: Έφερε τον οικογενειακό όμιλο σε ρεκόρ κερδών

Ο όμιλος έχει τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει λεωφορεία, καθώς και δύο επιβατικά σκάφη.

Δημήτρης Βογιατζής: Με ατού τα data analytics και τις τεχνολογικές καινοτομίες

Η Amplifyd ξεχώρισε του ταλέντο του Δημήτρη του προτείνει στον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους να γίνει Equity Partner,.

Β. Βαρδινογιάννης: "Πρώτα οι Gamers" με την Couch Heroes

Μετά την άντληση 1 εκατ. ευρώ η Couch Heroes προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης.

VibeAbroad: Η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους τοπικούς πολιτισμούς

Η δωρεάν πλατφόρμα στοχεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικών πολιτισμών

Blue Rocket Content Agency: Στόχος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα content agencies στη χώρα

Παράλληλα με το Business Review Greece, ο Χάρης Αθανασίου, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο Αλέξανδρος Απέργης και ο Δημήτρης Βλάμης τρέχουν την BlueRocket, ένα digital content agency.

Κ. Τσακογιάννης: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ηλεκτροκίνηση με την Armet Mobility

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022).