Κυριακόπουλος Παναγιώτης, 29 ετών
Η έρευνα και η συμβολή του Παναγιώτη Κυριακόπουλου στην ανάδειξη της σημασίας των τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είναι ουσιαστική, ενώ για την έρευνά του έχει λάβει σημαντικές βραβεύσεις.
Ο Παναγιώτης είναι διδάκτορας διεθνούς επιχειρηματικότητας από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Enterprise Research Centre του Warwick Business School στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήταν ερευνητής ενός μεγάλου project χρηματοδοτούμενου από το Βρετανικό Συμβούλιο για τα τεχνολογικά πάρκα στο Μεξικό, όπου μελέτησε πρακτικές καινοτομίας και διεθνοποίησης μικρών επιχειρήσεων. Μέσα από τη μελέτη του οικοσυστήματος επιχειρηματικότητας και των διεθνών πρακτικών στο Μεξικό κατάφερε να βοηθήσει, μέσα από ομιλίες και workshops, νεοφυείς επιχειρήσεις τόσο από την Ελλάδα (Island Spy Travel κ.ά.) όσο και από το Μεξικό (SAVEFRUIT, GreenBTS κ.ά.) να διεθνοποιηθούν στο εξωτερικό.
Κατάφερε επίσης να επικοινωνήσει τον όρο των τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσα από μια σειρά συμμετοχών σε επιστημονικά συνέδρια (British Academy of Management, Academy of International Business UK and Ireland), άρθρα, συνεντεύξεις στην τηλεόραση.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης, η ελληνική Πολιτεία προχωράει στη δημιουργία δύο μεγάλων τεχνολογικών πάρκων στην Ελλάδα (την Πολιτεία Καινοτομίας στον Πειραιά και το ThessIntec στη Θεσσαλονίκη), οπότε σίγουρα τα τεχνολογικά πάρκα θα πρωταγωνιστήσουν τα επόμενα χρόνια στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι έχει συμβάλει με την επικοινωνία και την έρευνά του στη διάχυση της γνώσης σχετικά με τις παγκόσμιες πρακτικές στο πεδίο αυτό, αλλά και για τα οφέλη που θα έχουν τα τεχνολογικά πάρκα στην τοπική κοινωνία και την εθνική οικονομία.
Για την έρευνά του για τα τεχνολογικά πάρκα, μεταξύ άλλων, τιμήθηκε με το βραβείο του καλύτερου ερευνητή για δύο συνεχόμενες χρονιές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, 2021 και 2022. Επίσης, τιμήθηκε με το βραβείο Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας 2022 από το Βρετανικό Συμβούλιο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα.
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.