iGEM Thrace: Μια διεπιστηµονική ερευνητική οµάδα Συνθετικής Βιολογίας

iGEM Thrace: Μια διεπιστηµονική ερευνητική οµάδα Συνθετικής Βιολογίας

Αλέξανδρος Σκουρής, 24 ετών

Την iGEM Thrace, τη διεπιστηµονική ερευνητική οµάδα Συνθετικής Βιολογίας του Δηµοκριτείου Πανεπιστηµίου Θράκης (ΔΠΘ), ίδρυσε ο Αλέξανδρος Σκούρης το 2019, κατά τη διάρκεια του προπτυχιακού του στη Μοριακή Βιολογία και Γενετική.

Στο διάστηµα που τη συντόνιζε, και συγκεκριµένα το 2021, η iGEM Thrace έλαβε Χρυσό Μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισµό iGEM, τον µεγαλύτερο διαγωνισµό συνθετικής βιολογίας. Το project της οµάδας αφορούσε το screening του πληθυσµού, µέσω βιοδεικτών του σιέλου, για τον εντοπισµό πιθανότητας ύπαρξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Κέρδισε διακρίσεις σε διαγωνισµούς επιχειρηµατικότητας, προσέλκυσε το ενδιαφέρον VC και έλαβε χρηµατοδοτούµενο ταξίδι στη Silicon Valley.

Παράλληλα, η οµάδα έλαβε ανταγωνιστική χρηµατοδότηση από το Erasmus+ της Ε.Ε. για τη διοργάνωση Διεθνούς Ανταλλαγής Νέων στην Αλεξανδρούπολη, η οποία είχε ως στόχο να εκπαιδεύσει φοιτητές από 10 εθνικότητες στην επικοινωνία της επιστήµης στο ευρύ κοινό.

Επιπλέον, έλαβε χρηµατοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πραγµατοποίησε σε αυτό Workshop για την Επικοινωνία της Επιστήµης µέσω της Τέχνης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκδήλωσης Νέων (EYE 2021). Τέλος, η iGEM Thrace βραβεύθηκε από το Ίδρυµα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθώς και µε Εύθυµο Μνεία από το ΔΠΘ. Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος µαζί µε συνεργάτη του ανασυγκρότησαν την οµάδα, ώστε και η νέα γενιά φοιτητών να συνεισφέρει στην επιστήµη και την κοινωνία, αλλά και να επωφεληθούν οι νέοι φοιτητές από την εµπειρία του διεθνούς διαγωνισµού.

πιν

 

H iGEM Thrace 2023, την οποία ο Αλέξανδρος υποστηρίζει ως Σύµβουλος (Αdvisor), θα εκπροσωπήσει το ΔΠΘ στον διεθνή διαγωνισµό µε project που αφορά τη θεραπεία των ψυχικών ασθενειών µέσω του µικροβιώµατος.

Σηµειώνεται πως ο iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ένας µη κερδοσκοπικός οργανισµός που στόχο έχει την πρόοδο της Συνθετικής Βιολογίας σε διεθνές επίπεδο. Ξεκίνησε ως ένας µικρός διαγωνισµός στο MIT το 2003 και επεκτάθηκε σε παγκόσµιο θεσµό.

Ο Αλέξανδρος συνέχισε την πορεία του αποκτώντας µεταπτυχιακό στην Πολιτική Υγείας στο LSE, ως υπότροφος του Ιδρύµατος Μποδοσάκη, ενώ παράλληλα εργάστηκε στην οµάδα Στρατηγικής του υπουργείου Υγείας του Ηνωµένου Βασιλείου. Σήµερα βρίσκεται στις ΗΠΑ και κάνει το διδακτορικό του στην Ανοσολογία, όπου συνεχίζει να εργάζεται στις γαστρεντερολογικές παθήσεις, συνεισφέροντας παράλληλα στον Οργανισµό Οικονοµικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) ως µέλος του Youth Advisory Board.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

 

 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Άννα Τζήκα: Δραστηριότητα με κοινωνικό πρόσημο

Η δράση της 29χρονης Άννας αφορά δύο κοινωνικά ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσµου.

Συμεών Λαλαγκός: Ενοικιάσεις σκαφών με τη "σφραγίδα" του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου

Εκτός από τον Σερ Στέλιο, την easyboat υποστηρίζουν ο ιδρυτής της Everypay καθώς και ο ιδιοκτήτης της ευρωπαϊκής άδειας των Domino’s Pizza.

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης.

Blink app: Η εφαρμογή budgeting λευκής ετικέτας για τους νέους

Το Blink προσφέρεται ως μια υπηρεσία B2B2C, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παιχνιδοποίηση για να παρέχει προσωποποιημένες οικονομικές συμβουλές.

Hobsido: Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate

Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα που βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του.

Αλκης Κυριακάκης: Έφερε τον οικογενειακό όμιλο σε ρεκόρ κερδών

Ο όμιλος έχει τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει λεωφορεία, καθώς και δύο επιβατικά σκάφη.

Δημήτρης Βογιατζής: Με ατού τα data analytics και τις τεχνολογικές καινοτομίες

Η Amplifyd ξεχώρισε του ταλέντο του Δημήτρη του προτείνει στον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους να γίνει Equity Partner,.

Β. Βαρδινογιάννης: "Πρώτα οι Gamers" με την Couch Heroes

Μετά την άντληση 1 εκατ. ευρώ η Couch Heroes προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης.

VibeAbroad: Η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους τοπικούς πολιτισμούς

Η δωρεάν πλατφόρμα στοχεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικών πολιτισμών

Blue Rocket Content Agency: Στόχος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα content agencies στη χώρα

Παράλληλα με το Business Review Greece, ο Χάρης Αθανασίου, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο Αλέξανδρος Απέργης και ο Δημήτρης Βλάμης τρέχουν την BlueRocket, ένα digital content agency.

Κ. Τσακογιάννης: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ηλεκτροκίνηση με την Armet Mobility

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022).