Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Κατερίνα Διβινή, 23, Ναταλία Τσαμτσούρη, 23, Νικόλαος Χρηστίδης, 24

Με το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού να ζει σε περιοχές που υπερβαίνουν τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με το 20% των Ευρωπαίων να εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου επιζήμια για την υγεία του, η βιωσιμότητα και η ανθεκτικότητα των πόλεων είναι σημαντικές όσο ποτέ. Για αυτούς τους λόγους, μια ομάδα 4 ατόμων αποφάσισε να ασχοληθεί με το ζήτημα του αστικού πρασίνου και τα λεγόμενα πάρκα τσέπης.

Η Κατερίνα Διβινή, η Ναταλία Τσαμτσούρη, ο Νικόλαος Χρηστίδης και ο Ρίζος-Θεόδωρος Χαδούλης (άνω των 30) δημιούργησαν τη Let’s Park. Πρόκειται για μια crowdsourcing πλατφόρμα που επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης, ενεργοποιώντας τις τοπικές κοινότητες, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων και φέρνοντας σε επαφή τα ενδιαφερόμενα μέρη (δήμους, πολίτες και επιχειρήσεις). Η χρήση state-of-the-art τεχνολογιών σε συνδυασμό με το γνωσιακό υπόβαθρο των μελών της την καθιστούν πρωτοποριακή λύση απέναντι στο σύγχρονο πρόβλημα των μη βιώσιμων αστικών κέντρων. Η ολοκληρωμένη διαδικασία που προσφέρεται ως υπηρεσία επιτρέπει σε έναν δήμο να δημιουργήσει πράσινες εστίες μέσα στην πόλη, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ακουστούν και να δουν αλλαγές στις γειτονιές τους, ενώ φέρνει τις εταιρείες ακόμα πιο κοντά στο καταναλωτικό κοινό.

Η Let’s Park ήδη μετράει επιτυχίες στο ενεργητικό της, όπως η διάκριση στο Τop-5 στον εθνικό διαγωνισμό "Sustainability Hackathon" και η διάκριση στο Τop-11 του διεθνούς διαγωνισμού "HEI Prometheus". Επιπλέον, η ομάδα προσκλήθηκε και παρουσίασε το εγχείρημά της στο τελικό συνέδριο της διακρατικής σύμπραξης για την Κοινωνική Καινοτομία SEED, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Δίκτυο Κοινωνικής Καινοτομίας με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ εξασφάλισε και την πρώτη της χρηματοδότηση από την Google, ύψους 8.000 ευρώ, μέσω του προγράμματος Social Tides.

Στην παρούσα φάση, η Let’s Park έχει ξεκινήσει συνεργασία με δύο πιλοτικούς δήμους (Ωραιόκαστρο και Έδεσσα). Οι πιλοτικοί δήμοι συνδιαμορφώνουν το τελικό service, διά μέσου των υπαλλήλων/εκπροσώπων τους, που καλούνται να καταθέσουν τη γνώμη τους και την εμπειρία τους σε τακτικές, κλειστές συναντήσεις με την ομάδα της Let’s Park.

Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Ρίζος Θεόδωρος Χαδούλης (άνω των 30), Ναταλία Τσαμτσούρη, Νικόλαος Χρηστίδης. Credits: Danezis Stories

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.