Moveo: Έβαλε τα... γυαλιά στα chatbots

Moveo: Έβαλε τα... γυαλιά στα chatbots

Γιώργος Καραγιάννης, 27 ετών, Πάνος Καραγιάννης 29 ετών

Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης πάνω στον τομέα της γλώσσας (το λεγόμενο NLP) και συγκεκριμένα στο conversational AI έχουν εντρυφήσει ο Γιώργος και ο Πάνος Καραγιάννης, οι οποίοι το 2020, εν μέσω πανδημίας, ίδρυσαν τη Moveo AI.

Έχοντας ερεθίσματα από δύο κόσμους -τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό-, τα δυο αδέρφια ανακάλυψαν ένα κενό στην αγορά. Από τη μία, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα chatbots, τα οποία, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις τους, δημιουργούσαν κακές εμπειρίες πελατών. Από την άλλη, ο επιστημονικός/ακαδημαϊκός κλάδος δημοσίευε έρευνες για τεχνολογίες με ελάχιστες πρακτικές εφαρμογές. Με τη Mοveo AI δημιούργησαν μια γέφυρα μεταξύ των δύο αυτών κόσμων. Μια πλατφόρμα η οποία ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) και του Natural Language Processing (NLP - Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας), με πρακτική εφαρμογή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η Mοveo AI είναι μια state of the art Software as a Service (SaaS) πλατφόρμα δημιουργίας AI εικονικών βοηθών όπου κάθε εταιρεία μπορεί να "ανεβάσει" τα δεδομένα της σε οποιαδήποτε μορφή (website, knowledge base, κλπ), καθώς και να περιγράψει, όπως στο ChatGPT, τις διαδικασίες της και αυτόματα να δημιουργηθεί ένας εικονικός βοηθός, ικανός να απαντήσει σε ερωτήματα πελατών.

Μέσω της Mοveo AI, εξυπηρετούνται πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα, σε 85 χώρες και σε 21 γλώσσες. Έτσι, η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο σε Ελλάδα, Αμερική και Βραζιλία. Περίπου 40 εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Mοveo AI, μεταξύ αυτών η Kaizen Gaming με παρουσία σε 12 χώρες, η Skroutz, η Edenred, η Avis, η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, η Attica Bank, η Elpedison, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αντίθεση με πολλές startup, η Mοveo AI ήταν κερδοφόρα από τη στιγμή της ίδρυσής της. Ο πρώτος κύκλος χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε το 2021 με ένα ποσό ύψους 400.000 ευρώ, με στόχο την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εξέλιξη της τεχνολογίας.  Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος χρηματοδότησης

Ο Πάνος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην IBM στη Βοστόνη, όπου ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εικονικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης Watson. Την ίδια περίοδο, o Γιώργος ήταν υποψήφιος διδάκτορας στον κλάδο της Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science) στο Πανεπιστήμιο του Cornell.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι  είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.

Περισσότερα από Forbes

Ποιες είναι οι δύο Ελληνίδες της ευρωπαϊκής λίστας του Forbes "30 Under 30"

Δύο εξαιρετικές Ελληνίδες κατάφεραν να διακριθούν για τις επιτυχημένες πορείες τους σε δύο διαφορετικούς τομείς.

Άννα Τζήκα: Δραστηριότητα με κοινωνικό πρόσημο

Η δράση της 29χρονης Άννας αφορά δύο κοινωνικά ζητήµατα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσµου.

Συμεών Λαλαγκός: Ενοικιάσεις σκαφών με τη "σφραγίδα" του Σερ Στέλιου Χατζηιωάννου

Εκτός από τον Σερ Στέλιο, την easyboat υποστηρίζουν ο ιδρυτής της Everypay καθώς και ο ιδιοκτήτης της ευρωπαϊκής άδειας των Domino’s Pizza.

Let’s Park: Η ομάδα που φτιάχνει πάρκα τσέπης

Η πλατφόρμα επιτρέπει τον συν-σχεδιασμό, την εύρεση χρηματοδότησης και την υλοποίηση των πάρκων τσέπης.

Blink app: Η εφαρμογή budgeting λευκής ετικέτας για τους νέους

Το Blink προσφέρεται ως μια υπηρεσία B2B2C, αξιοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη και την παιχνιδοποίηση για να παρέχει προσωποποιημένες οικονομικές συμβουλές.

Hobsido: Με στόχο τον ψηφιακό μετασχηματισμό του real estate

Το πιο γνωστό τεχνολογικό εργαλείο που ανέπτυξε η εταιρεία είναι το ektimiseto.gr, πλατφόρμα που βοηθά τον χρήστη να μάθει την αξία του ακινήτου του.

Αλκης Κυριακάκης: Έφερε τον οικογενειακό όμιλο σε ρεκόρ κερδών

Ο όμιλος έχει τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ενώ διαθέτει λεωφορεία, καθώς και δύο επιβατικά σκάφη.

Δημήτρης Βογιατζής: Με ατού τα data analytics και τις τεχνολογικές καινοτομίες

Η Amplifyd ξεχώρισε του ταλέντο του Δημήτρη του προτείνει στον πρώτο χρόνο συνεργασίας τους να γίνει Equity Partner,.

Β. Βαρδινογιάννης: "Πρώτα οι Gamers" με την Couch Heroes

Μετά την άντληση 1 εκατ. ευρώ η Couch Heroes προετοιμάζεται για τον τρίτο γύρο χρηματοδότησης.

VibeAbroad: Η πλατφόρμα που συνδέει τους ταξιδιώτες με τους τοπικούς πολιτισμούς

Η δωρεάν πλατφόρμα στοχεύει να γεφυρώσει το κενό μεταξύ ταξιδιωτών και τοπικών πολιτισμών

Blue Rocket Content Agency: Στόχος να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα content agencies στη χώρα

Παράλληλα με το Business Review Greece, ο Χάρης Αθανασίου, ο Βασίλης Ανδριανόπουλος, ο Αλέξανδρος Απέργης και ο Δημήτρης Βλάμης τρέχουν την BlueRocket, ένα digital content agency.

Κ. Τσακογιάννης: Ολοκληρωμένες λύσεις για την ηλεκτροκίνηση με την Armet Mobility

Μέσα σε λίγα χρόνια, η Armet Mobility αύξησε τον τζίρο της από 100.000 ευρώ (το 2020) σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ (το 2022).