Γιώργος Καραγιάννης, 27 ετών, Πάνος Καραγιάννης 29 ετών
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης πάνω στον τομέα της γλώσσας (το λεγόμενο NLP) και συγκεκριμένα στο conversational AI έχουν εντρυφήσει ο Γιώργος και ο Πάνος Καραγιάννης, οι οποίοι το 2020, εν μέσω πανδημίας, ίδρυσαν τη Moveo AI.
Έχοντας ερεθίσματα από δύο κόσμους -τον επιχειρηματικό και τον ακαδημαϊκό-, τα δυο αδέρφια ανακάλυψαν ένα κενό στην αγορά. Από τη μία, οι εταιρείες χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα chatbots, τα οποία, παρά τις βαρύγδουπες υποσχέσεις τους, δημιουργούσαν κακές εμπειρίες πελατών. Από την άλλη, ο επιστημονικός/ακαδημαϊκός κλάδος δημοσίευε έρευνες για τεχνολογίες με ελάχιστες πρακτικές εφαρμογές. Με τη Mοveo AI δημιούργησαν μια γέφυρα μεταξύ των δύο αυτών κόσμων. Μια πλατφόρμα η οποία ενσωματώνει τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence - AI) και του Natural Language Processing (NLP - Επεξεργασία Φυσικής Γλώσσας), με πρακτική εφαρμογή στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Η Mοveo AI είναι μια state of the art Software as a Service (SaaS) πλατφόρμα δημιουργίας AI εικονικών βοηθών όπου κάθε εταιρεία μπορεί να "ανεβάσει" τα δεδομένα της σε οποιαδήποτε μορφή (website, knowledge base, κλπ), καθώς και να περιγράψει, όπως στο ChatGPT, τις διαδικασίες της και αυτόματα να δημιουργηθεί ένας εικονικός βοηθός, ικανός να απαντήσει σε ερωτήματα πελατών.
Μέσω της Mοveo AI, εξυπηρετούνται πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες τον μήνα, σε 85 χώρες και σε 21 γλώσσες. Έτσι, η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό πελατολόγιο σε Ελλάδα, Αμερική και Βραζιλία. Περίπου 40 εταιρείες χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Mοveo AI, μεταξύ αυτών η Kaizen Gaming με παρουσία σε 12 χώρες, η Skroutz, η Edenred, η Avis, η Allianz Ευρωπαϊκή Πίστη, η Attica Bank, η Elpedison, καθώς και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Σε αντίθεση με πολλές startup, η Mοveo AI ήταν κερδοφόρα από τη στιγμή της ίδρυσής της. Ο πρώτος κύκλος χρηματοδότησης ολοκληρώθηκε το 2021 με ένα ποσό ύψους 400.000 ευρώ, με στόχο την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη ο δεύτερος κύκλος χρηματοδότησης
Ο Πάνος ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία στην IBM στη Βοστόνη, όπου ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και την εξέλιξη του εικονικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης Watson. Την ίδια περίοδο, o Γιώργος ήταν υποψήφιος διδάκτορας στον κλάδο της Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science) στο Πανεπιστήμιο του Cornell.
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 55. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταμβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr, Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2024" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1994 και μετά.