Λαµτζίδης Οδυσσέας: Πρωτοποριακό προϊόν προστασίας των smart contracts των προγραμματιστών από επιθέσεις

Λαµτζίδης Οδυσσέας: Πρωτοποριακό προϊόν προστασίας των smart contracts των προγραμματιστών από επιθέσεις

Λαµτζίδης Οδυσσέας, 28

Ο Οδυσσέας Λαµτζίδης ίδρυσε τη Phylax τον Μάρτιο του 2024, δύο χρόνια αφότου µπήκε στον χώρο του blockchain. Πριν από την ίδρυση της Phylax εργαζόταν ως protocol engineer στην εταιρεία Nomad, όπου είχε συµµετάσχει στην ανάπτυξη µιας "γέφυρας" που επέτρεπε τη µεταφορά κρυπτονοµισµάτων από ένα blockchain σε άλλο χωρίς οι χρήστες να χρειάζεται να εµπιστευτούν έναν κεντρικό µεσάζoντα (π.χ. binance).

Ωστόσο ένα σηµαντικό χακάρισµα του πρωτοκόλλου της Nomad (smart contracts) οδήγησε στην απώλεια περίπου 200 εκατοµµυρίων δολαρίων, γεγονός που αποτέλεσε καµπή για τον ίδιο. Αυτή η εµπειρία τον έκανε να συνειδητοποιήσει τα κενά στην ασφάλεια του χώρου και να αναζητήσει λύσεις για την αποτελεσµατικότερη προστασία των smart contracts.

Έχοντας αυτό στο µυαλό του, ο Οδυσσέας ξεκίνησε την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού προϊόντος που θα επέτρεπε στους προγραµµατιστές να επιβλέπουν και να προστατεύουν τα smart contracts τους από επιθέσεις. Αντλώντας εµπειρίες από την προηγούµενη εργασία του στις εταιρείες balena, netdata, ξεκίνησε να σχεδιάζει ένα καινούργιο πρωτόκολλο.

30 UNDER 30_LAMTZIDHS ODYSSEAS

Χρησιµοποιώντας τη φήµη του στον χώρο ως προγραµµατιστή open source, ο Οδυσσέας Λαµτζίδης κατάφερε να εξασφαλίσει χρηµατοδότηση ύψους 4,5 εκατοµµυρίων δολαρίων από κορυφαία funds και επενδυτές, όπως οι Nascent, Figment, Hash3, Breed VC, Public Works, Bankless Ventures, καθώς και από επιφανείς angels investors, όπως οι Nic Carter, Eric Wall, Ameen Soleimani, John Adler, και τον Έλληνα ιδρυτή του SUI, Κώστα Χαλκιά.

Η εταιρεία αποτελείται ήδη από µια οµάδα δέκα ατόµων, ενώ προχωρά και σε νέες προσλήψεις. Επιπλέον, προγραµµατίζει να κυκλοφορήσει το πρώτο της προϊόν τον Νοέµβριο, ενώ σχεδιάζει την επέκτασή της µε γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Με τη Phylax, ο Οδυσσέας Λαµτζίδης φιλοδοξεί να συµβάλει στην επίλυση του προβλήµατος της ασφάλειας στον χώρο των blockchain, που, κατά τον ίδιο, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση της τεχνολογίας ως τη βάση ενός νέου χρηµατοπιστωτικού συστήµατος, το οποίο είναι περισσότερο διαυγές και προσβάσιµο, χωρίς τον έλεγχο και τους περιορισµούς µεσαζόντων.

Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.

Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.

Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.

Περισσότερα από Forbes

Γκίνης Ανδρέας: Μια πλατφόρµα εκµίσθωσης πολυτελών καταλυµάτων αποκλειστικά με τεχνολογία VR Tours

Είναι ένας από τους τρεις συνιδρυτές και υπεύθυνος Marketing της Vivestia.

Αυγενάκης Γιώργος: Μια απλή online διαδικασία για τα απωλεσθέντα των ταξιδιωτών

Έχει ενεργό συµµετοχή ως µέτοχος ή δηµιουργός σε διάφορες εταιρείες λογισµικού.

Τσιλιµπάρης Νικόλαος: Μια καινοτόµος startup που φιλοδοξεί να δηµιουργήσει έναν AI ψυχολόγο

Αναπτύσσει την "Αθηνά" (Athena), µια AI θεραπεύτρια ψυχικής υγείας.

Ροδόπουλος Γιώργος: Μια καινοτόµος προσέγγιση στη βιοµηχανία της πρωτεΐνης

Η ιδέα της EntoProtein ξεκίνησε από µια ουσιαστική ανησυχία για τις προκλήσεις της διατροφικής κρίσης και της κλιµατικής αλλαγής.

Πλιάτσικας Αναστάσιος: Αυτόνοµα αγροτικά ροµπότ πολλαπλών χρήσεων

Έχει συνιδρύσει την Agrofelis µαζί µε τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Ιωάννης Μαλαθουνιάδης-Μάξιμος Χολοκολός: Μια δημιουργική "συμμαχία" που μετέτρεψε τη Maverix σε ένα ισχυρό Creative Agency

Ένα ακόμη δημιούργημά τους είναι το Maverix Academy που εκπαιδεύει εκατοντάδες επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα στη δύναμη του video marketing.

Μαγουλάς Παναγιώτης: Το πρώτο βίγκαν κρεοπωλείο στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020 συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του.

Λουρδής Κωνσταντίνος, Λουρδή Φαίδρα: Αφιερωµένοι στο να καθιερώσουν την Ελλάδα ως διεθνή αλιευτικό προορισµό

Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν ο πατέρας τους, µηχανικός σε εργοστάσιο της Αγγλίας, συµµετείχε σε ένα fishing trip µε συναδέλφους.

Ζήκου Νεφέλη, Θυµιανίδης Γιάννης: Το επόµενο βήµα προς µια πιο βιώσιµη και αποδοτική γεωργία

Οι ντοµάτες "µιλάνε". Πολύ συχνά "κλαίνε" µάλιστα. Αλλά ποιος τις ακούει;

Δηµητρόπουλος Ανδρέας: Συµβουλευτικές υπηρεσίες για προώθηση διαφηµιστικών καµπανιών από τη Σιγκαπούρη

Δραστηριοποιείται στον καινοτόµο τοµέα των εφαρµογών κινητής τηλεφωνίας από το 2015.

Βουρδόγλου Ιωάννης, Ζωηρός Πάρης, Μπίρκας Γεώργιος, Παπαρούνας Φώτης: Στόχος να γεφυρώσουν το χάσµα ανάµεσα σε πλοιοκτήτες και µαρίνες

Μέσω του καινοτόµου αυτοµατοποιηµένου λογισµικού διαχείρισης µαρινών που έχουν αναπτύξει.