Σιώτου Μαρίνα, 29
Η Μαρίνα Σιώτου είναι ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ολοκλήρωσε την πρακτική της άσκηση στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Η αγάπη της, ωστόσο, για τις παραστατικές τέχνες και τον κινηματογράφο την οδήγησε σύντομα στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και μετέπειτα στη δραματική σχολή "Αρχή", απ’ όπου και αποφοίτησε.
Το 2021 επιλέχθηκε ως νέα θεατρική συγγραφέας από το Goethe-Institut για το πρόγραμμα "New Stages Southeast", με συντονιστές τούς διακεκριμένους δραματουργούς Jens Hillje και Πρόδρομο Τσινικόρη, για το πρώτο της θεατρικό έργο με τίτλο "Perseids ή Πώς να Παρτάρετε Αγρίως". Το έργο παρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία δική της και της Ζωής Σιγαλού την άνοιξη του 2023 στο Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Future N.O.W. της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, αποσπώντας θετικές κριτικές για τη θεματολογία, την εκρηκτικότητα των ηθοποιών, την τόλμη και το χιούμορ της.
Έπειτα από αυτό της ζητήθηκε να δημιουργήσει μια μίνι τηλεοπτική σειρά 10 επεισοδίων για θέματα που αφορούν τους νέους σήμερα. Αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο δημιουργίας αυτού του μεγάλου εγχειρήματος και σε συζητήσεις με πιθανούς τηλεοπτικούς σταθμούς, πλατφόρμες και εταιρείες παραγωγής.
Στο σινεμά έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία "Η Πόλη και η Πόλη", σε σκηνοθεσία των Σύλλα Τζουμέρκα και Χρήστου Πασσαλή, με παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βερολίνου το 2022. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στη μικρού μήκους ταινία "Το Χάος που Άφησε Πίσω της", σε σκηνοθεσία Νίκου Κολιούκου, όπου η ίδια απέσπασε το "Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας" στο 46ο Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους Δράμας. Η πορεία της ταινίας αποδείχθηκε λαμπρή, με διεθνή πρεμιέρα στο 77ο Φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα "La Cinef", αποσπώντας το Β' Βραβείο.
Στόχος της ίδιας, όπως αναφέρει, είναι να αποδεικνύει με το έργο της πως η τέχνη, το θέατρο, ο κινηματογράφος μπορούν να λειτουργήσουν επιδραστικά και θετικά στις ζωές των ανθρώπων, χαρίζοντάς τους ένα καταφύγιο, κόντρα στη δύσκολη πραγματικότητα που συχνά βιώνουμε. Αλλά και σε εθνικό επίπεδο, η συμβολή του θεάτρου και του κινηματογράφου είναι εξαιρετικά σημαντική και ωφέλιμη, καθώς ελληνικές παραγωγές που ταξιδεύουν διεθνώς προσφέρουν προβολή και ορατότητα της σύγχρονης ελληνικής τέχνης και πραγματικότητας.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.