Βασιλάτου Αλεξάνδρα, 29
Η Αλεξάνδρα Βασιλάτου γεννήθηκε στις 6 Δεκεµβρίου 1995 και είναι η ιδιοκτήτρια και σεφ του "άλ3ξ the fresh pasta bar". Από μικρή, την έβρισκες πάντα στην κουζίνα της γιαγιάς της να παρατηρεί την τέχνη της μαγειρικής. Τα τραπέζια στην οικογένειά της ήταν πάντα γεμάτα ζεστές γεύσεις και κλασικά αγαπημένα πιάτα που περνούσαν από γενιά σε γενιά. Σε όλες τις όμορφες αναμνήσεις της από καλοκαίρια, διακοπές και γιορτές, οι γεύσεις και τα αρώματα των συνταγών της γιαγιάς της τη συνοδεύουν.
Στα 15 της αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό της και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μαγειρική. Η οικογένειά της τη στήριξε απόλυτα σε αυτή της την απόφαση. Έτσι, αφού ολοκλήρωσε το σχολείο, είχε την ευκαιρία να σπουδάσει στη γαλλική σχολή μαγειρικής "Le Cordon Bleu" στο Λονδίνο.
Η πρώτη της δουλειά ήταν στο "The Savoy Grill" του σεφ Gordon Ramsay, που, όπως λέει η ίδια, ήταν "το δυσκολότερο και καλύτερο σχολείο". Ανάμεσα σε τεράστιες κουζίνες, πιεστικά ωράρια και αυστηρές απαιτήσεις, η εμπειρία αυτή ήταν καθοριστική για την πορεία της.
Αφού ολοκληρώθηκε αυτός ο κύκλος, επέστρεψε στην Αθήνα με τη σκέψη να ξεκινήσει να μαγειρεύει private dinners σε σπίτια. Από στόμα σε στόμα, "έχτισε" την πελατεία της, προσφέροντας γεύματα 8-10 ατόμων με ευρωπαϊκό μενού γευσιγνωσίας.
Στη συνέχεια ταξίδεψε στο Παρίσι, όπου έζησε και εργάστηκε για έναν χρόνο στο "Le Mavrommatis", μια εμπειρία διαφορετική από εκείνη του Λονδίνου: μικρή ομάδα, κυπριακή και μεσογειακή κουζίνα, με αστέρι Michelin, στην "καρδιά" του Παρισιού.
Στα 23 της επέστρεψε στην Αθήνα με το όνειρο να ανοίξει το δικό της εστιατόριο. Με την οικογένεια στο πλευρό της και ατελείωτη πίστη στις ικανότητές της, καθώς και με την υποστήριξη του "The People’s Trust", που τη χρηματοδότησε για να πραγματοποιήσει το όραμά της, άνοιξε το 2019 το "άλ3ξ" στην Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
Πέντε χρόνια αργότερα, το "άλ3ξ" βρίσκεται σε νέα τοποθεσία, στη Μασσαλίας στην Αθήνα, σε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο, με ομάδα 20 ατόμων. Μέσα σε πέντε χρόνια, το μικρό και άγνωστο τότε μαγαζί, με φρέσκα ζυμαρικά και 4 άτομα να το τρέχουν, έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για την αγαπημένη pasta όλων όσοι βρίσκονται στην Αθήνα, με μια μεγάλη ομάδα που μοιράζεται το όραμά της και προχωρά με ενθουσιασμό και πάθος.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.