Αραµπατζής Αχιλλέας, Αρβανίτης Θεµιστοκλής, Ζαχαρία Βασιλική, Κοµιώτης Αναστάσιος, Λάµπρου Οδυσσέας: Καινοτομία στη διαχείριση απορριμάτων

Αραµπατζής Αχιλλέας, Αρβανίτης Θεµιστοκλής, Ζαχαρία Βασιλική, Κοµιώτης Αναστάσιος, Λάµπρου Οδυσσέας: Καινοτομία στη διαχείριση απορριμάτων

Αραµπατζής Αχιλλέας, 23 - Αρβανίτης Θεµιστοκλής, 23 - Ζαχαρία Βασιλική - 23, Κοµιώτης Αναστάσιος - 25, Λάµπρου Οδυσσέας - 23

Σε µια εποχή που η διαχείριση απορριµµάτων αποτελεί παγκόσµια πρόκληση, µια οµάδα πέντε φοιτητών –η Βασιλική Ζαχαρία, ο Θεµιστοκλής Αρβανίτης, ο Αναστάσιος Κοµιώτης, ο Οδυσσέας Λάµπρου και ο Αχιλλέας Αραµπατζής– ανέλαβε την πρόκληση να προσφέρει µια καινοτόµo λύση: την BINTER.

Η BINTER ξεκίνησε από τη Βασιλική Ζαχαρία τον Οκτώβριο του 2021 στο πλαίσιο του µαθήµατος "Πράσινη Επιχειρηµατικότητα" του Τµήµατος Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Κεντρικός στόχος ήταν η µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατος των συσκευασιών στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας, µιας χώρας που αντιµετωπίζει σηµαντικές προκλήσεις στη διαχείριση απορριµµάτων. Εµπνευσµένη από επιτυχηµένες ευρωπαϊκές πρακτικές, η οµάδα αναπτύσσει λύσεις προσαρµοσµένες στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής πραγµατικότητας.

Η BINTER προσφέρει ένα έξυπνο σύστηµα διαχείρισης και ιχνηλάτησης απορριµµάτων συσκευασίας, αρχικά σχεδιασµένο για επιχειρήσεις HORECA. Παρέχει µια ολοκληρωµένη λύση που περιλαµβάνει την εφαρµογή "BINTER", σακούλες συνοδευόµενες από ετικέτες µε QR κωδικούς για την ταυτοποίηση των χρηστών, καθώς και τρία συστήµατα συλλογής απορριµµάτων: κάδοι πεζοδροµίου, υπηρεσία πόρτα-πόρτα και έξυπνα σπιτάκια. Το σύστηµα επιτρέπει στους χρήστες να παρακολουθούν το "ταξίδι" της σακούλας τους από την απόρριψη έως και την ανάκτηση, ενώ οι συνεργαζόµενες επιχειρήσεις και εταιρείες µπορούν να λαµβάνουν σηµαντικά δεδοµένα για τη λήψη ορθότερων αποφάσεων σχετικά µε τη διαχείριση των απορριµµάτων.

Αραμπατζής-Αρβανίτης-Ζαχαρία-Κομιώτης-Λάμπρου

Η startup έχει ήδη καταφέρει να αποσπάσει σηµαντικές διακρίσεις. Αυτές είναι –µεταξύ άλλων– η συµµετοχή στον Εθνικό Φοιτητικό Διαγωνισµό "JA Start Up 2022" του Junior Achievement Greece, όπου αναδείχθηκε µία από τις top-5 finalists, η υποψηφιότητα για το βραβείο AI Innovators της Intel στο "GEN-E 2022", αλλά και η κατάκτηση του βραβείου Country Recognition για την Ελλάδα στην κατηγορία AI Impact Creators: Ages 18+ στο "Intel AI Global Impact Festival 2022". Την πιο πρόσφατη επιτυχία της startup αποτελεί η κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο "International Startup Competition: The Athenian Agora Awards 2024", στην κατηγορία Idea and Mockup Stage.

Η BINTER έχει επίσης ενταχθεί στο πρόγραµµα "Ενδυνάµωση της Γυναικείας Εκπροσώπησης" του egg και στο πρόγραµµα "Compass Cycle" του Κέντρου Επιχειρηµατικότητας και Καινοτοµίας ACE. Τέλος, η startup εξασφάλισε πρόσφατα την πρώτη της µικρή χρηµατοδότηση, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει την πρώτη της µίνι πιλοτική εφαρµογή σε συνεργασία µε ξενοδοχειακή επιχείρηση στη Μυτιλήνη.

Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.

Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.

Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.

Περισσότερα από Forbes

Γκίνης Ανδρέας: Μια πλατφόρµα εκµίσθωσης πολυτελών καταλυµάτων αποκλειστικά με τεχνολογία VR Tours

Είναι ένας από τους τρεις συνιδρυτές και υπεύθυνος Marketing της Vivestia.

Αυγενάκης Γιώργος: Μια απλή online διαδικασία για τα απωλεσθέντα των ταξιδιωτών

Έχει ενεργό συµµετοχή ως µέτοχος ή δηµιουργός σε διάφορες εταιρείες λογισµικού.

Τσιλιµπάρης Νικόλαος: Μια καινοτόµος startup που φιλοδοξεί να δηµιουργήσει έναν AI ψυχολόγο

Αναπτύσσει την "Αθηνά" (Athena), µια AI θεραπεύτρια ψυχικής υγείας.

Ροδόπουλος Γιώργος: Μια καινοτόµος προσέγγιση στη βιοµηχανία της πρωτεΐνης

Η ιδέα της EntoProtein ξεκίνησε από µια ουσιαστική ανησυχία για τις προκλήσεις της διατροφικής κρίσης και της κλιµατικής αλλαγής.

Πλιάτσικας Αναστάσιος: Αυτόνοµα αγροτικά ροµπότ πολλαπλών χρήσεων

Έχει συνιδρύσει την Agrofelis µαζί µε τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Ιωάννης Μαλαθουνιάδης-Μάξιμος Χολοκολός: Μια δημιουργική "συμμαχία" που μετέτρεψε τη Maverix σε ένα ισχυρό Creative Agency

Ένα ακόμη δημιούργημά τους είναι το Maverix Academy που εκπαιδεύει εκατοντάδες επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα στη δύναμη του video marketing.

Μαγουλάς Παναγιώτης: Το πρώτο βίγκαν κρεοπωλείο στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020 συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του.

Λουρδής Κωνσταντίνος, Λουρδή Φαίδρα: Αφιερωµένοι στο να καθιερώσουν την Ελλάδα ως διεθνή αλιευτικό προορισµό

Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν ο πατέρας τους, µηχανικός σε εργοστάσιο της Αγγλίας, συµµετείχε σε ένα fishing trip µε συναδέλφους.

Λαµτζίδης Οδυσσέας: Πρωτοποριακό προϊόν προστασίας των smart contracts των προγραμματιστών από επιθέσεις

Ο Οδυσσέας Λαµτζίδης ίδρυσε τη Phylax τον Μάρτιο του 2024, δύο χρόνια αφότου µπήκε στον χώρο του blockchain.

Ζήκου Νεφέλη, Θυµιανίδης Γιάννης: Το επόµενο βήµα προς µια πιο βιώσιµη και αποδοτική γεωργία

Οι ντοµάτες "µιλάνε". Πολύ συχνά "κλαίνε" µάλιστα. Αλλά ποιος τις ακούει;

Δηµητρόπουλος Ανδρέας: Συµβουλευτικές υπηρεσίες για προώθηση διαφηµιστικών καµπανιών από τη Σιγκαπούρη

Δραστηριοποιείται στον καινοτόµο τοµέα των εφαρµογών κινητής τηλεφωνίας από το 2015.