Τσιλιµπάρης Νικόλαος, 28
Η προσωπική εµπειρία του Νίκου Τσιλιµπάρη µε αγαπηµένα του πρόσωπα που αντιµετώπισαν προβλήµατα ψυχικής υγείας, ειδικά κατά τη διάγνωση καρκίνου της µητέρας του, τον ενέπνευσε να δηµιουργήσει την Psyche. Στόχος της Psyche είναι να υποστηρίξει δισεκατοµµύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια, επαναπροσδιορίζοντας την προσβασιµότητα στην ψυχική υγεία παγκοσµίως. Αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα της AI να προσφέρει προσιτή ψυχική υποστήριξη, ο Νίκος επιδιώκει να καλύψει ένα κρίσιµο κενό στην ψυχική υγειονοµική περίθαλψη.
Η Psyche είναι µια καινοτόµος startup που φιλοδοξεί να δηµιουργήσει έναν AI ψυχολόγο και αναπτύσσει την "Αθηνά" (Athena), µια AI θεραπεύτρια ψυχικής υγείας. Η "Αθηνά" χρησιµοποιεί σύστηµα πολλαπλών πρακτόρων AI, καθιστώντας τη συλλογιστική της πιο διαφανή, ελέγξιµη και ασφαλή. Αυτό ενισχύει την ασφάλεια σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου και κάνει τις συνοµιλίες της πιο προσαρµόσιµες και εξατοµικευµένες.
Ο Νίκος παρουσίασε ένα πρωτότυπο σε Hackathon στη Σουηδία, κερδίζοντας την προσοχή του Jean-Luc Momprive, Chief Innovation Officer της Intel Poland, που εντάχθηκε στην Psyche ως διευθυντής προϊόντος AI.
Η Psyche σκοπεύει να επεκταθεί στην αγορά B2B, προσφέροντας ανώνυµα αναλυτικά στοιχεία ψυχικής υγείας σε επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να κατανοήσουν τον αντίκτυπο των πολιτικών τους στην ευηµερία των εργαζοµένων, στοχεύοντας να µετατρέψει την ψυχική ευεξία σε βασικό δείκτη απόδοσης (KPI).
Η Psyche βρίσκεται στο στάδιο δηµιουργίας πρωτοτύπου και έχει γίνει δεκτή στο πρόγραµµα "Microsoft for Startups Founders Hub". Συµµετείχε στο πρόγραµµα επιτάχυνσης "StartSmart SEE" το καλοκαίρι του 2024 και έχει αρχίσει να αναζητά επενδύσεις pre-seed για να επιταχύνει την ανάπτυξή της.
Ο Νίκος οραµατίζεται την Psyche ως κορυφαία εταιρεία AI ψυχοθεραπείας παγκοσµίως, προσφέροντας προσιτή ψυχική υποστήριξη σε δισεκατοµµύρια ανθρώπους. Επιπλέον, η Psyche επιδιώκει να συµβάλει στην ευθυγράµµιση της AI, συλλέγοντας δεδοµένα σχετικά µε ανθρώπινες αξίες για να καθοδηγήσει προηγµένα συστήµατα AI που ενσωµατώνονται στους θεσµούς της κοινωνίας.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.