Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ: "Εκπαιδεύει" τους πρώτους ΑΙ agents για τον κλάδο της Υγείας

Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ: "Εκπαιδεύει" τους πρώτους ΑΙ agents για τον κλάδο της Υγείας

Φογκτ Κίµων-Αριστοτέλης, 25

Ο Κίμων-Αριστοτέλης Φογκτ γεννήθηκε το 1999 και είναι ιδρυτής της Sporo Health (www.linkedin.com/company/sporo-health). Ξεκίνησε την πορεία του κατακτώντας μετάλλια στις Εθνικές μαθηματικές Ολυμπιάδες στην Ελλάδα, γεγονός που τον οδήγησε να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω υποτροφιών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εντάχθηκε στο Carnegie Mellon University ως Research Associate, όπου ανέπτυξε αλγορίθμους AI για την ανίχνευση αργά διαδιδόμενων "σιωπηλών" κυμάτων στον εγκέφαλο, χρησιμοποιώντας σήματα EEG ως είσοδο στους αλγορίθμους, αποσπώντας διεθνή διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Η εμπειρία του στο Carnegie Mellon τον οδήγησε στο Harvard, όπου συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές και δίδαξε ως Head Teaching Fellow στη βαθιά μάθηση (Deep Learning) και την ανάπτυξη συστημάτων (System Development) στο Harvard John A. Paulson School of Engineering and Applied Sciences. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Harvard πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη, αναδείχθηκε υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση. Παράλληλα, συμμετείχε σε μαθήματα, επιταχυντές (accelerators) και hackathons στο MIT. Κατάφερε να κερδίσει το MIT Generative AI Hackathon, να φτάσει φιναλίστ στο MIT $100K, καθώς και να εξασφαλίσει καινοτομικές επιχορηγήσεις, όπως το Harvard Spark Grant και το MIT Sandbox, για μερικά από τα εγχειρήματά του ως φοιτητή.

Αυτό το μονοπάτι τον οδήγησε να αποχωρήσει από την ακαδημαϊκή του καριέρα για να ιδρύσει τη Sporo Health, μια startup που στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των γιατρών μέσω της αυτοματοποίησης των κλινικών διαδικασιών, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (AI agents) και μοντέλα απόσταξης γνώσης (knowledge distillation models). Ως CEO της Sporo Health, έχει συγκεντρώσει 1,1 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση.

Ο Κίμων, μαζί με τους συνιδρυτές του, Chanseo Lee και Sonu Kumar, πρωτοπορούν με την κατοχύρωση πατέντας και τη δημιουργία των πρώτων AI Agents του κλάδου της υγείας για ελληνικές εφαρμογές, αξιόπιστους και προσαρμοσμένους στη χρήση των γιατρών στην ελληνική γλώσσα. Φέρνει τη γνώση που έχει αποκτήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να τοποθετήσει την Ελλάδα στην αιχμή της καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε η χώρα να παραμείνει ηγετικός φορέας καθώς διαμορφώνεται το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης στον τομέα της υγείας. Η Sporo Health βρίσκεται σε συζητήσεις με νοσοκομεία και κλινικές που θέλουν να είναι στην αιχμή της καινοτομίας.

Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.

Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.

Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.

Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Γκίνης Ανδρέας: Μια πλατφόρµα εκµίσθωσης πολυτελών καταλυµάτων αποκλειστικά με τεχνολογία VR Tours

Είναι ένας από τους τρεις συνιδρυτές και υπεύθυνος Marketing της Vivestia.

Αυγενάκης Γιώργος: Μια απλή online διαδικασία για τα απωλεσθέντα των ταξιδιωτών

Έχει ενεργό συµµετοχή ως µέτοχος ή δηµιουργός σε διάφορες εταιρείες λογισµικού.

Τσιλιµπάρης Νικόλαος: Μια καινοτόµος startup που φιλοδοξεί να δηµιουργήσει έναν AI ψυχολόγο

Αναπτύσσει την "Αθηνά" (Athena), µια AI θεραπεύτρια ψυχικής υγείας.

Ροδόπουλος Γιώργος: Μια καινοτόµος προσέγγιση στη βιοµηχανία της πρωτεΐνης

Η ιδέα της EntoProtein ξεκίνησε από µια ουσιαστική ανησυχία για τις προκλήσεις της διατροφικής κρίσης και της κλιµατικής αλλαγής.

Πλιάτσικας Αναστάσιος: Αυτόνοµα αγροτικά ροµπότ πολλαπλών χρήσεων

Έχει συνιδρύσει την Agrofelis µαζί µε τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου.

Ιωάννης Μαλαθουνιάδης-Μάξιμος Χολοκολός: Μια δημιουργική "συμμαχία" που μετέτρεψε τη Maverix σε ένα ισχυρό Creative Agency

Ένα ακόμη δημιούργημά τους είναι το Maverix Academy που εκπαιδεύει εκατοντάδες επιχειρηματίες ανά την Ελλάδα στη δύναμη του video marketing.

Μαγουλάς Παναγιώτης: Το πρώτο βίγκαν κρεοπωλείο στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του lockdown το 2020 συνέλαβε την ιδέα της δημιουργίας του.

Λουρδής Κωνσταντίνος, Λουρδή Φαίδρα: Αφιερωµένοι στο να καθιερώσουν την Ελλάδα ως διεθνή αλιευτικό προορισµό

Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν ο πατέρας τους, µηχανικός σε εργοστάσιο της Αγγλίας, συµµετείχε σε ένα fishing trip µε συναδέλφους.

Λαµτζίδης Οδυσσέας: Πρωτοποριακό προϊόν προστασίας των smart contracts των προγραμματιστών από επιθέσεις

Ο Οδυσσέας Λαµτζίδης ίδρυσε τη Phylax τον Μάρτιο του 2024, δύο χρόνια αφότου µπήκε στον χώρο του blockchain.

Ζήκου Νεφέλη, Θυµιανίδης Γιάννης: Το επόµενο βήµα προς µια πιο βιώσιµη και αποδοτική γεωργία

Οι ντοµάτες "µιλάνε". Πολύ συχνά "κλαίνε" µάλιστα. Αλλά ποιος τις ακούει;

Δηµητρόπουλος Ανδρέας: Συµβουλευτικές υπηρεσίες για προώθηση διαφηµιστικών καµπανιών από τη Σιγκαπούρη

Δραστηριοποιείται στον καινοτόµο τοµέα των εφαρµογών κινητής τηλεφωνίας από το 2015.