Γλυτσός Μάριος, 25 - Μενδρινός Γιώργος, 28 - Μίχας Γιώργος, 28
Οι Γιώργος Μενδρινός, Μάριος Γλυτσός και Γιώργος Μίχας, ερευνητές τεχνητής νοηµοσύνης, εµπνευσµένοι από τις πεζοπορίες τους στην Ήπειρο, δηµιούργησαν πριν από δύο χρόνια το "caius paths", το πρώτο παγκοσµίως ΑΙ προϊόν που χαρτογραφεί αυτόµατα, µέσω δορυφορικών δεδοµένων, το πεζοπορικό, υδρογραφικό και οδικό δίκτυο δασικών περιοχών.
Μέσω της online πλατφόρµας του προϊόντος, επιτρέπουν στους πελάτες τους, όπως περιφέρειες, δήµους, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπογραφικές εταιρείες, να εξοικονοµήσουν χρόνο και πόρους, βοηθώντας την ελληνική περιφέρεια να οργανώσει τον πεζοπορικό τουρισµό εκτενών περιοχών, να αναβιώσει παραδοσιακές πρακτικές, όπως η µετακινούµενη κτηνοτροφία, αλλά και να διατηρεί σε ετοιµότητα τις οδούς διαφυγής και επέµβασης κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.
Το καινοτόµο έργο τους αναγνωρίστηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισµό Διαστήµατος (ESA) και το "Corallia", δίνοντάς τους την ευκαιρία να ολοκληρώσουν το "ESA BIC Greece Incubation Program", επιτυγχάνοντας "TRL 8", καθώς και από την EUSPA και τα Global Startup Awards, που τους κατέταξαν στις κορυφαίες startups παγκοσµίως για το 2024. Επίσης, έχουν βραβευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος, την Εθνική Τράπεζα και το ΕΚΠΑ, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου τούς ανέθεσε την –ολοκληρωµένη πλέον– ανακάλυψη όλων των µονοπατιών της αρχαίας Δωδώνης.
Παράλληλα, ως µέντορες στους τοµείς geospatial analytics, digital social innovation και rural development, καθοδηγούν νέες οµάδες σε διεθνείς διαγωνισµούς επιχειρηµατικότητας, όπως τη νικήτρια οµάδα του Πανευρωπαϊκού Διαγωνισµού Διαστήµατος, συνεργάζονται µε ελληνικά πανεπιστήµια και συµβάλλουν στη δηµιουργία του πρώτου διακρατικού Μεταπτυχιακού Κοινωνικής Καινοτοµίας στα Βαλκάνια.
Σήµερα, µε έδρα το Μέτσοβο, οι τρεις συνεργάτες µε την οµάδα τους έχουν χαρτογραφήσει µε ΑΙ πάνω από 3.500 τετραγωνικά χιλιόµετρα σε Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Σερβία και Κύπρο. Όραµά τους είναι, µέσω των καινοτόµων τεχνολογικών προϊόντων τους, να συµβάλουν στην αναβίωση των µη αστικών περιοχών, στην ανάδειξη της παράδοσής τους, στην εξέλιξη του βιοτικού τους επιπέδου, στην ανάπτυξη του οικοτουρισµού και στην αποτελεσµατικότερη προστασία του περιβάλλοντος.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.