Λουρδής Κωνσταντίνος, 25 - Λουρδή Φαίδρα, 26
Ο Κωνσταντίνος, τελειόφοιτος Μηχανολόγος Μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), και η Φαίδρα, πτυχιούχος Χηµικός Μηχανικός από το ΕΜΠ και Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Deree, είναι δύο αδέρφια που µοιράζονται το ίδιο πάθος για την αλιεία και τον βιώσιµο τουρισµό. Αφιερωµένοι στην αποστολή τους, να καθιερώσουν την Ελλάδα ως διεθνή αλιευτικό προορισµό, αλλά και εµπνευσµένοι από τις µοναδικές εµπειρίες που έχουν ζήσει στα ψαροκάικα του παππού τους, ίδρυσαν τη Fishing Trips.
Όλα ξεκίνησαν το 1991, όταν ο πατέρας τους, µηχανικός σε εργοστάσιο της Αγγλίας, συµµετείχε σε ένα fishing trip µε συναδέλφους. Έκτοτε η σκέψη ότι η Ελλάδα θα µπορούσε να πρωταγωνιστήσει σε αυτόν τον κλάδο παρέµεινε στο πίσω µέρος του µυαλού του.
Το 2012, εν µέσω κρίσης, οι δύο συνιδρυτές συνειδητοποίησαν πως η Ελλάδα, µε τον µεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην Ευρώπη, τη µεγαλύτερη ακτογραµµή στη Μεσόγειο και κλιµατικές συνθήκες που επιτρέπουν αλιευτικό τουρισµό για 10 µήνες τον χρόνο, έπρεπε να αξιοποιήσει αυτά τα πλεονεκτήµατα. Ωστόσο το τότε νοµικό πλαίσιο απαγόρευε την επιβίβαση σε επαγγελµατικό ψαροκάικο σε µη µετόχους ή εργαζοµένους σε αυτό. Έτσι, το 2012 ξεκίνησε γι’ αυτούς ένα µεγάλο ταξίδι. Παρά το γεγονός ότι είχαν ένα επιχειρηµατικό σχέδιο που ωφελούσε το περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισµό, χρειάστηκαν τρία χρόνια για να πετύχουν την αλλαγή του νοµικού πλαισίου.
Το 2015 ξεκίνησαν να διοργανώνουν ηµερίδες ανά την Ελλάδα, για να βρουν επαγγελµατίες ψαράδες και να τους πείσουν να ξεκινήσουν αυτή τη νέα δραστηριότητα. Σήµερα έχουν διοργανώσει πάνω από 70 ηµερίδες και συνεργάζονται µε περισσότερους από 350 επαγγελµατίες ψαράδες µε άδεια αλιευτικού τουρισµού. Έχουν συµµετάσχει σε εκθέσεις και τηλεοπτικές εκποµπές, όπως το "Travel Show" του BBC και το "The Wonders of The World I Can’t See" του Channel 4.
Έχουν οργανώσει πολλά Fishing Trips ανά την Ελλάδα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές, ενώ έχουν βραβευθεί µε το πρώτο βραβείο στο BlueGrowth του Πειραιά, αρχικά ως startup και αργότερα ως υφιστάµενη επιχείρηση, και στο GreenTech Challenge του ΕΜΠ. Το όραµά τους είναι τριπλό: να καταστήσουν την Ελλάδα διεθνή αλιευτικό προορισµό, να συµβάλουν στη µείωση της υπεραλίευσης και να δηµιουργήσουν το πρώτο προσβάσιµο σκάφος παγκοσµίως για άτοµα µε αναπηρίες.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.