Αντωνία Φογκτ, 27 ετών
Η Αντωνία Φογκτ αποφοίτησε από το Λύκειο το 2015 στη Θεσσαλονίκη και το 2020 ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλάδο των Ιατρικών και Θετικών Επιστηµών, µε τον υψηλότερο βαθµό στο Ηνωµένο Βασίλειο. Από το Πανεπιστήµιο του Stirling στη Σκωτία απέκτησε πτυχίο Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας, ενώ ταυτόχρονα επιλέχθηκε ως Βοηθός Καθηγητή για διδασκαλία και έρευνα κατά του καρκίνου.
Το 2018 εργάστηκε στο Institut Curie στη Γαλλία, συµµετέχοντας σε έρευνα κατά του καρκίνου, και το 2019 επιλέχθηκε για να σπουδάσει και να εκπροσωπήσει το πανεπιστήµιό της στο Πανεπιστήµιο του Illinois Champaign Urbana στην Αµερική µε πλήρη υποτροφία, όπου συνέχισε την έρευνα. Το 2020 ξεκίνησε το διδακτορικό της στη Xειρουργική στο Πανεπιστήµιο του Cambridge, όπου φοιτά µέχρι σήµερα µε πλήρη υποτροφία και ως υπότροφος του Ιδρύµατος Ωνάση.
Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αναγέννηση βλαστοκυττάρων για τη θεραπεία χόνδρου, που µπορεί να εφαρµοστεί σε διάφορες µυοσκελετικές διαταραχές.
Η Αντωνία έχει αναλάβει ηγετικούς ρόλους σε διάφορες ιατρικές εταιρείες υψηλού κύρους και ίδρυσε την Εταιρεία Ροµποτικής Χειρουργικής του Cambridge University το 2021, της οποίας είναι και πρόεδρος. Παράλληλα, είναι πρόεδρος στη Νευρολογική Εταιρεία του Cambridge, ενώ από το 2020 είναι αντιπρόεδρος της επιτροπής MCR του κολεγίου της στο Πανεπιστήµιο του Cambridge και ambassador του κολεγίου, εστιάζοντας στην υποστήριξη φοιτητών µέσω της συγκέντρωσης χρηµάτων για υποτροφίες. Ως επιστήµονας στον τοµέα της υγείας και των θετικών επιστηµών και ούσα ταυτόχρονα φοιτήτρια και µόνη µητέρα από την ηλικία των 17 ετών, αγωνίζεται να προσφέρει ευκαιρίες σε ταλαντούχους φοιτητές. Μέσα από το έργο της έχει ξεκινήσει µια υποτροφία στο Girton College για φοιτητές που είναι γονείς.
Έχει δηµοσιεύσει την έρευνά της σε πολλά επιστηµονικά περιοδικά, ενώ έχει υπάρξει οµιλήτρια σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια και κριτής ιατρικών και επιστηµονικών περιοδικών. Έχει διοργανώσει επτά συνέδρια, µεταξύ των οποίων το British Orthopaedic Research Conference (2023).
Η έρευνά της έχει αναγνωριστεί µε διάφορα βραβεία, συµπεριλαµβανοµένου του βραβείου του Ευρωπαϊκού Οργανισµού Μοριακής Βιολογίας το 2022. Έχει λάβει υποτροφία από τη Διεθνή Εταιρεία για τον Μοριακό Νευροεκφυλισµό (ISMND) µε την υποστήριξη του Ιδρύµατος BrightFocus Foundation, καθώς και τέσσερα βραβεία από το Συµβούλιο Ιατρικής Έρευνας και το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Cambridge.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.