Ροδόπουλος Γιώργος, 27
Ο Γιώργος Ροδόπουλος µαζί µε τον συνεργάτη του Αλέξανδρο Σιµαλίδη ίδρυσαν την EntoProtein πριν από δύο χρόνια στη Θεσσαλονίκη, εισάγοντας µια καινοτόµο προσέγγιση στη βιοµηχανία της πρωτεΐνης. Η ιδέα γεννήθηκε έπειτα από µερικά ταξίδια στην Ταϊλάνδη, όπου δοκίµασαν έντοµα – συγκεκριµένα γρύλους, ένα ασυνήθιστο, αλλά θρεπτικό έδεσµα. Αυτή η εµπειρία τούς ενέπνευσε να εξετάσουν το ενδεχόµενο παραγωγής πρωτεΐνης από έντοµα, κι έτσι αποφάσισαν να κάνουν το επόµενο βήµα.
Έχοντας επισκεφθεί µεγάλες µονάδες εκτροφής εντόµων σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ολλανδία και µε τη στήριξη ειδικών στον τοµέα, η EntoProtein πήρε µορφή. Για τον Γιώργο Ροδόπουλο η γεύση του γρύλου αποδείχθηκε µάλιστα εξαιρετική, ανοίγοντας νέες προοπτικές για µια βιώσιµη πηγή πρωτεΐνης.
Η ιδέα της EntoProtein ξεκίνησε από µια ουσιαστική ανησυχία για τις προκλήσεις της διατροφικής κρίσης και της κλιµατικής αλλαγής. Με τις τιµές του κρέατος να εκτοξεύονται, η αναζήτηση εναλλακτικών οδήγησε τους δύο ιδρυτές στην ανακάλυψη των γρύλων, οι οποίοι αποτελούν µια πηγή πρωτεΐνης µε υψηλή θρεπτική αξία και χαµηλό περιβαλλοντικό αποτύπωµα. Χάρη στο πάθος και την αφοσίωσή τους, έστησαν µια αποθήκη 120 τ.µ. στη Θεσσαλονίκη, όπου ξεκίνησαν την εκτροφή γρύλων, αφιερώνοντας χρόνο και πόρους για την ανάπτυξη προϊόντων που καλύπτουν τόσο την ανθρώπινη κατανάλωση όσο και τις ανάγκες σε ζωοτροφές και οργανικά λιπάσµατα.
Σήµερα η EntoProtein είναι µια αναδυόµενη startup µε στόχο να εξελιχθεί σε ηγέτιδα δύναµη στην παραγωγή γρύλων. Η εταιρεία έχει ήδη λάβει σηµαντική χρηµατοδότηση και διακρίσεις, όπως η ένταξή της στο ευρωπαϊκό πρόγραµµα "S3E Charge". Παράλληλα, συµµετέχει στο πρόγραµµα "DRG4FOOD Horizon Europe", ενώ ο ίδιος ο Γιώργος Ροδόπουλος έχει ενταχθεί στο παγκοσµίου φήµης δίκτυο της Endeavor.
Επιπλέον, η EntoProtein είναι µέλος του επιταχυντή EIC Accelerator, έχοντας εξασφαλίσει χρηµατοδότηση 2,5 εκατοµµυρίων ευρώ. Ο Γιώργος Ροδόπουλος έχει συµµετάσχει ως οµιλητής σε διεθνή φόρα, όπως το COP28 στο Ντουµπάι και το επερχόµενο COP29 στο Μπακού.
Με την υποστήριξη κορυφαίων επενδυτών, η EntoProtein εξελίσσεται δυναµικά, φιλοδοξώντας να µεταµορφώσει τον τρόπο µε τον οποίο ο κόσµος σκέφτεται και καταναλώνει πρωτεΐνη, µέσα από υγιεινές και βιώσιµες επιλογές.
Μεθοδολογία:
Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε µέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφεροµένων είτε µέσω προτάσεων από ιδρύµατα και αρµόδιους φορείς–, η συντακτική οµάδα έκανε µια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 92.
Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (Πρόεδρο του ΣΕΒ και Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της Bespoke SGA Holdings), Μιχάλη Μπλέτσα (Διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Απόστολο Ταµβακάκη (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύµβουλο της EOS Capital Partners) και Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (Πρόεδρο του Capital.gr και Πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις υποψηφιότητες µε βαθµολογίες από το 1 (χαµηλότερο) έως το 5 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαµορφώθηκε η οριστική κατάταξη.
Η σειρά δηµοσίευσης έχει οριστεί σύµφωνα µε τη βαθµολογία των µελών (από την υψηλότερη στη χαµηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά.
Προϋποθέσεις συµµετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2025" πληρούσαν όσοι είναι γεννηµένοι από την 1η/1/1995 και µετά.