Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

Ο Αντώνης Μεϊμάρης αποδεικνύει πώς η στοχαστική ανάλυση μπορεί να λύσει άμεσα προβλήματα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων

Αντώνης Μεϊμάρης (29 ετών)

Η πεποίθησή του ότι η στοχαστική ανάλυση μπορεί να δώσει λύσεις σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων ώθησε τον Δρα Αντώνη Μεϊμάρη να το αποδείξει και στην πράξη. Η διδακτορική διατριβή του, άλλωστε, συνέβαλε στην ανάπτυξη, διαμόρφωση και επίλυση ενός προβλήματος βελτιστοποίησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ευρύ φάσμα μη γραμμικών στοχαστικών εξισώσεων με εφαρμογές από τον κλάδο των κατασκευών (π.χ. έξυπνα υλικά) και των πολύπλοκων οικολογικών συστημάτων έως τον τομέα των χρηματοοικονομικών. Όλες οι ευρέως γνωστές προσεγγίσεις απαιτούν τεράστιο υπολογιστικό κόστος προκειμένου να δώσουν κατά προσέγγιση λύσεις σε αυτά τα προβλήματα αποτίμησης και αντιστάθμισης κινδύνου, ωστόσο η τεχνική που ανέπτυξε στο πλαίσιο του διδακτορικού του παρέχει λύσεις σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο.

Οι μεθοδολογίες και οι εφαρμογές που αναπτύχθηκαν αποτελούν την πρώτη διαθέσιμη έρευνα που προτείνει μια κλειστού τύπου προσέγγιση για εφαρμογές στοχαστικής ανάλυσης, με συγκεκριμένα παραδείγματα στις αστικές κατασκευές και τη μηχανολογία, τη χημεία και τη βιοχημεία, την οικολογία και τα πληθυσμιακά μοντέλα, καθώς και στα ποσοτικά χρηματοοικονομικά. Η ιδέα της δημιουργίας ενός προβλήματος βελτιστοποίησης που θα συμβάλει στον καθορισμό παραμέτρων για την επίλυση αυτών των εξισώσεων εφαρμόστηκε για πρώτη φορά.

Αποφασισμένος να αποδείξει ότι η έρευνά του μπορεί όντως να εφαρμοστεί στην πραγματική ζωή με εξαιρετικά αποτελέσματα, ίδρυσε την Quant Lab Research Centre (QLRC), μια εταιρεία εγγεγραμμένη στην Αυστραλιανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδύσεων (ASIC), με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας που έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Εμβαθύνοντας στο πεδίο των ποσοτικών συναλλαγών μέσω της QLRC, είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη ποσοτικών μεθόδων και τη διεξαγωγή συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας (ASX) και στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ενδεικτικά, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί ~25% από την αρχή του έτους, την ίδια χρονική περίοδο ο δείκτης απόδοσης της QLRC είναι περίπου +4%.

"Επιδιώκοντας, ωστόσο, να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στα πεδία λήψης αποφάσεων, εντάχθηκε στην συμβουλευτική εταιρεία ερευνών και αναλύσεων SEC Newgate Research ως επιστήμονας δεδομένων, όπου εκπονεί έρευνες για λογαριασμό κορυφαίων φορέων χάραξης πολιτικής στην Αυστραλία. Από τη θέση αυτή έχει συμμετάσχει σε πλήθος έργων για διάφορους πελάτες, σε πλήθος τομέων, που κυμαίνονται από εταιρείες κολοσσούς και φορείς έργων υποδομών έως υπηρεσίες της πολιτειακής και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, παρέχοντας στους αρμόδιους σαφή κατεύθυνση μέσω πολύπλοκων και πειραματικών μεθόδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεργασία του με κυβερνητικούς φορείς για την ανάπτυξη στρατηγικών αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Όπως και η συνεργασία του με μια κυβερνητική υπηρεσία της Αυστραλίας, για λογαριασμό της οποίας ανέπτυξε ένα εργαλείο επί τόπου συλλογής, ανάλυσης και παροχής ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων, παρέχοντας κρίσιμες πληροφορίες στο γραφείο του πολιτειακού πρωθυπουργού για την προσαρμογή των πολιτικών για πληττόμενες κοινότητες. Η δουλειά του έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ακόμη και της NASA, όπως και των CDC των ΗΠΑ που ζήτησαν τη συνδρομή του στη θεωρία γραφημάτων για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για αλγορίθμους ανίχνευσης".
 

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων

* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities

BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία

* Knifeprint: Η startup που ανήγαγε την κατασκευή μαχαιριών σε τέχνη για όλους

Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

* Digital Bites: H startup που προσθέτει γεύση... στην εικονική πραγματικότητα

* Το Aivio της JBM βάζει τέλος στη σπατάλη νερού

* Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

GEP Unmanned Technologies: Τα drones της ελληνικής startup "σκανάρουν" το χωράφι σου σε 15΄

Γυμνάσου και κέρδισε δωροεπιταγές μέσω του app της Run4More

* Gridustry: Η startup που "χτίζει" μια νέα κουλτούρα κατανάλωσης ενέργειας

* Aisthesis Medical: Με τη χρήση AI εξαλείφει τις διεγχειρητικές-μετεγχειρητικές επιπλοκές

Δύο αδέρφια από τις Σπέτσες πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ξύλινο ιστιοφόρο

Γ. Κουράκος: Μετά την ανάδειξη της Digital Expo σε παγκόσμιο επίπεδο, στρέφεται και στο Business Development event

"Ακαδημία" πωλήσεων από τα αδέρφια Κυρίτση

Τα "μαγικά" της Άννας Μοραγλή εκτινάσσουν την προβολή των ΜμΕ στις μηχανές αναζήτησης

* Δημήτριος-Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Στρώνει τον δρόμο... της ανάπτυξης σε ανερχόμενες startups

* Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

* Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

* Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

* Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

* H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων

* Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

WeFor: Παρακινεί τη γενιά Ζ να "απαντήσει" στις μεγάλες προκλήσεις της γενιάς της

 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή