Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

Κυριάκος Γεωργίου (29 ετών)

Ο Κυριάκος Γεωργίου, μέλος της ιδρυτικής ομάδας και Chief Data Scientist της finloup, από μικρή ηλικία είχε έφεση στα μαθηματικά. Στο λύκειο διακρίθηκε με χάλκινο μετάλλιο στην Πανελλαδική Μαθηματική Ολυμπιάδα και συνέχισε σπουδάζοντας Pure Mathematics στο Imperial College London και Mathematical Finance στο London School of Economics. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ξεκίνησε την καριέρα του στην Deloitte Athens, όπου δούλεψε σε μοντέλα πιστωτικού κινδύνου για τράπεζες σε Ελλάδα, Βαλκάνια και Τουρκία, και στη συνέχεια ξεκίνησε το διδακτορικό του στο τμήμα Στατιστικής του ΟΠΑ. Στο πρώτο έτος του διδακτορικού δημοσίευσε, σε ένα από τα καλύτερα ακαδημαϊκά περιοδικά Επιχειρησιακής Έρευνας στην Ευρώπη, την έρευνά του σε καινοτόμες μεθοδολογίες Μαρκοβιανών μοντέλων με εφαρμογές στις προβλέψεις δανείων. Πλέον, ως τελειόφοιτος του διδακτορικού προγράμματος, έχει παραγάγει έρευνα σε στοχαστικά μοντέλα, διαφορικές εξισώσεις, καθώς και στη χρήση νευρωνικών δικτύων για τον υπολογισμό πιθανοτήτων αθέτησης και προβλέψεων δανείων.

Η εμπειρία του Κυριάκου στη μαθηματική μοντελοποίηση και στον χώρο του πιστωτικού κινδύνου ήταν καίριας σημασίας για την ανάπτυξη των μαθηματικών μεθοδολογιών που χρησιμοποιεί η νεοφυής εταιρεία finloup, και συγκεκριμένα το τμήμα του Data Science, του οποίου ηγείται. Η finloup –που ιδρύθηκε το 2020 με ιθύνοντες νόες τον Αντώνη Πρέντζα και Μάριο Νούτσο ("Forbes 30 Under 30 Greece 2021"), και με τη συμμετοχή του Στέλιου Γασπαρινάτου και του Κυριάκου– δίνει τη δυνατότητα σε καταναλωτές να αγοράσουν προϊόντα ή υπηρεσίες και να πληρώσουν με δόσεις μόνο με χρεωστική κάρτα, αξιοποιώντας τα νέα "ανοιχτά τραπεζικά δεδομένα" για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των καταναλωτών.

Η ερευνητική μεθοδολογία διέπει τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας του Data Science της finloup, την οποία συμπληρώνουν οι Αλέξανδρος Χασάπης και Παναγιώτης Κολόζης. Υπό την καθοδήγηση του Κυριάκου, η ομάδα έχει αναπτύξει μοντέλα μηχανικής εκμάθησης και αλγορίθμους για την ανάλυση της συναλλακτικής συμπεριφοράς, με σκοπό την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας με τρόπο που βασίζεται στη συνέπεια και την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Παράλληλα, η ομάδα πρόσφατα έκανε την πρώτη της επιστημονική δημοσίευση στο περιοδικό "Data Science and Management", σχετικά με την ανάπτυξη μαθηματικών μοντέλων για το πρόβλημα του "customer churn", δηλαδή την πρόβλεψη της συμπεριφοράς καταναλωτών, χρησιμοποιώντας τα ιστορικά δεδομένα αγορών τους. Όραμα του Κυριάκου είναι να εξελιχθεί το τμήμα του DataScience σε ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας στην ανοιχτή τραπεζική και τον πιστωτικό κίνδυνο, με τρόπο που προωθείται ο στόχος της finloup να παρέχει επιλογές και λύσεις συνειδητής και δίκαιης πίστης.

Μέχρι σήμερα η finloup έχει αντλήσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ από επενδυτικά κεφάλαια, και είναι ενεργή στην αγορά με πάνω από 100 εμπόρους, μεταξύ των οποίων η Funky Buddha, η Admiral Sports Shop, η Ashley Home Stores κ.ά. 

 

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή