Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Τάσος Αναστασιάδης (28 ετών), Χάρης Γερεμτζές (28 ετών), Αργύρης Μουρατίδης (27 ετών), Δημήτρης Μουστάκας (28 ετών)

Με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, ξεκινώντας με αυτούς της σκολίωσης, ο Χάρης και ο Δημήτρης ίδρυσαν το 2018 στη Θεσσαλονίκη τη startup Aidplex. Το 2021, μαζί με τον Τάσο και τον Αργύρη ίδρυσαν την εταιρεία και στην Αμερική.

Η Aidplex ξεκίνησε τη δραστηριότητά της με την κατασκευή καινοτόμων ναρθήκων. Μέσα στην πανδημία όμως, εντοπίζοντας το κενό που υπάρχει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκολίωσης, αποφάσισε να αλλάξει πορεία. Τα νούμερα, άλλωστε, είναι εντυπωσιακά: 235.000.000 ασθενείς σε παγκόσμιο επίπεδο εμφανίζουν σκολίωση σε ετήσια βάση, με την πλειονότητα να είναι παιδιά ηλικίας 8-18 χρονών, τα οποία πρέπει να φορούν έναν κηδεμόνα σκολίωσης για 18 ώρες ημερησίως για 2,5 χρόνια. Σε περίπτωση μη τήρησης της θεραπείας, υπάρχει πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη.

Την αποφυγή της χειρουργικής επέμβασης έβαλε στο στόχαστρο η Aidplex και δημιούργησε το πατενταρισμένο πλέον ScolioSense, το οποίο λειτουργεί με γνώμονα την καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών. Το ScolioSense μετατρέπει οποιονδήποτε κηδεμόνα σκολίωσης σε έξυπνο, χάρη στη φορητή συσκευή η οποία προσαρμόζεται εξωτερικά του κηδεμόνα και συλλέγει δεδομένα. Μέσω της εφαρμογής για κινητά, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για παιδιά σε συνεργασία με παιδοψυχολόγους και λειτουργεί ως παιχνίδι, βοηθά τους ασθενείς να πάρουν τη θεραπεία στα χέρια τους και να βελτιώσουν την εμπειρία τους με τον κηδεμόνα. Σε όλη τη διαδικασία ο ασθενής έχει δίπλα του τον γιατρό του, ο οποίος μέσω της δικής του εφαρμογής εντοπίζει αν γίνονται λάθη στη χρήση του κηδεμόνα και συστήνει τις κατάλληλες διορθώσεις, με στόχο την επίτευξη των καλύτερων δυνατών αποτελεσμάτων της θεραπείας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια ο Χάρης, ο Δημήτρης, ο Τάσος και ο Αργύρης, εκτός από τη συνεργασία που έχουν με ορθοπεδικούς και παιδοψυχολόγους, περιβάλλονται και από μια έμπειρη ομάδα συμβούλων από Ευρώπη και Αμερική.

Η Aidplex έχει λάβει χορηγία 300.000 ευρώ από τον Ορίζοντα 2020, το Elevate Greece, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, τον EIT Health και το The Hellenic Initiative. Το 2022 έλαβε χρηματοδότηση 150.000 ευρώ από επενδυτές-αγγέλους από Ευρώπη και Αμερική και είναι στο τελικό στάδιο για να λάβει χρηματοδότηση μεγαλύτερη των 200.000 ευρώ από ένα venture capital, το οποίο θα ανακοινωθεί στο άμεσο μέλλον.

Τον ερχόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεση του ScolioSense στην ελληνική αγορά, μετά το έντονο ενδιαφέρον των κατασκευαστών κηδεμόνων σκολίωσης. Το 2023 η Aidplex θα επεκταθεί σε ευρωπαϊκές αγορές.

* Στην φωτογραφία από αριστερά προς τα δεξιά: Αναστασιάδης Τάσος, Μουστάκας Δημήτρης, Γερεμτζές Χάρης και Μουρατίδης Αργύρης.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων