Δύο αδέρφια από τις Σπέτσες πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ξύλινο ιστιοφόρο

Δύο αδέρφια από τις Σπέτσες πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ξύλινο ιστιοφόρο

Γιάννος Κομπογιώργας (17 ετών), Θάνος Κομπογιώργας (27 ετών)

Πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία και κατασκεύασαν τη "Ζωή", το πρώτο ηλεκτροκίνητο καΐκι. Για αυτό τους το εγχείρημα, μάλιστα, κέρδισαν πρόσφατα το βραβείο βιωσιμότητας στα 13α Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece.

Ο λόγος για τον 27χρονο Θάνο και τον 17χρονο αδερφό του Γιάννο Κομπογιώργα, 3η γενιά ξυλοναυπηγών, οι οποίοι ζουν στις Σπέτσες, από όπου και κατάγονται. Το δυσάρεστο γεγονός του θανάτου του πατέρα τους πριν από έναν χρόνο έφερε τα δύο αδέρφια στο τιμόνι της οικογενειακής επιχείρησης, των Ναυπηγείων Κομπογιώργα στις Σπέτσες. Το πρώτο τους βήμα ήταν να ολοκληρώσουν το μικρό "καΐκι" που ο πατέρας τους είχε ξεκινήσει αλλά δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Σε αυτό το σημείο τα δύο αδέρφια εντόπισαν την ευκαιρία να κάνουν τη διαφορά, παντρεύοντας την καινοτομία και την τεχνολογία με την παράδοση, δημιουργώντας το πρώτο ηλεκτροκινούμενο ξύλινο ιστιοφόρο, το οποίο αποτελεί και πρότυπο για μια πρωτοβουλία ουδέτερου ισοζυγίου του άνθρακα στη Μεσόγειο.

Η "Ζωή" είναι ένα ιστιοφόρο 6,2 μέτρων, κατασκευασμένο με τα καλύτερα υλικά (ιρόκο, τικ, μαόνι). Το σκάφος είναι εξολοκλήρου ηλεκτροκίνητο και τροφοδοτείται από τρεις μπαταρίες τύπου Torqeedo οι οποίες εξασφαλίζουν αυτονομία πλεύσης επτά ωρών και μέγιστο χρόνο φόρτισης έξι ωρών.

Η μηχανή της "Ζωής" είναι από την Ολλανδία, οι μπαταρίες είναι γερμανικές, ενώ τα μέταλλα, οι ενώσεις, οι βίδες, οι πρόκες, η ξυλεία και οι μπογιές είναι από Έλληνες εμπόρους. Χρωματικά επελέγη ως βασικό το άσπρο με συμπληρωματικά χρώματα το μπλε και το κόκκινο, δίνοντας στο καΐκι έναν χρωματισμό επετειακό, για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Η χρήση της "Ζωής" είναι διττή: για κρουαζιέρα αναψυχής, αλλά και για εκπαιδευτική κρουαζιέρα. Στην πρώτη περίπτωση μπορεί να ενοικιάζεται και για ξεναγήσεις στο νησί των Σπετσών. Στη δεύτερη περίπτωση λειτουργεί ως μια σχολή όπου μπορεί κάποιος να μάθει τις αρχές της ναυτικής τέχνης (από το πώς αξιοποιούνται τα πανιά μέχρι πώς δένονται οι κόμποι).

Η "Ζωή" έκανε τα πρώτα της ταξίδια στη θάλασσα το καλοκαίρι που πέρασε, με τα έσοδα να ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερο του χρόνου, με την πλήρη χρήση και εκμετάλλευση του σκάφους.

Παράλληλα, τα δύο αδέρφια, τα οποία συνεχίζουν την παράδοση του ναυπηγείου που περιλαμβάνει την κατασκευή σκαφών προς πώληση, ασχολούνται και με τις μετατροπές ξύλινων σκαφών, ενώ ετοιμάζονται για το επόμενο project τους: ένα σκάφος χωρίς πανιά, εντελώς μηχανοκίνητο, με ηλεκτρικό κινητήρα.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων

* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities

BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία

* Knifeprint: Η startup που ανήγαγε την κατασκευή μαχαιριών σε τέχνη για όλους

Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

* Digital Bites: H startup που προσθέτει γεύση... στην εικονική πραγματικότητα

* Το Aivio της JBM βάζει τέλος στη σπατάλη νερού

* Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

GEP Unmanned Technologies: Τα drones της ελληνικής startup "σκανάρουν" το χωράφι σου σε 15΄

Γυμνάσου και κέρδισε δωροεπιταγές μέσω του app της Run4More

* Gridustry: Η startup που "χτίζει" μια νέα κουλτούρα κατανάλωσης ενέργειας

* Aisthesis Medical: Με τη χρήση AI εξαλείφει τις διεγχειρητικές-μετεγχειρητικές επιπλοκές

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή