Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση: Η "υπόσχεση" στα ζώα και η "αποστολή" για έναν πιο βιώσιμο και ηθικό τρόπο ζωής

Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση (29 ετών)

Η εγγενής αγάπη της για τα ζώα και τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη ώθησε την Εριέττα να αναγάγει σε σκοπό της ζωής της να εμφυσήσει και σε άλλους την κουλτούρα ενός πιο βιώσιμου και ηθικού τρόπου ζωής. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και αργότερα ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στην Επιστήμη των Ζώων στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Η Εριέττα ξεκίνησε την ακτιβιστική της δράση σε ηλικία μόλις 15 ετών, όταν ίδρυσε την πρώτη της μη κερδοσκοπική οργάνωση, "Save a Greek Stray", που έχει στόχο τη διάσωση αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Από την ίδρυσή της, η ΜΚΟ έχει πραγματοποιήσει πάνω από 5.000 στειρώσεις και 1.600 υιοθεσίες, ενώ έχει "εκπαιδεύσει" σχετικά περισσότερους από 10.000 μαθητές δημοτικού και έχει αναπτύξει πρωτοποριακά προγράμματα, όπως αυτό της Εκπαίδευσης Κρατουμένων στις αγροτικές φυλακές Θήβας, το πρώτο του είδους του στην Ευρώπη.

Το 2020, μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού της, το οποίο εστιάζει στη σχέση των ανθρώπων με τα μη ανθρώπινα ζώα, καθώς και στην αισθητική, ηθική, κοινωνική, πολιτική, οικονομική και οικολογική σημασία αυτών των σχέσεων, ίδρυσε μια δεύτερη ΜΚΟ, την "A Promise to Animals", η οποία έχει ως αποστολή να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κτηνοτροφίας και της κατανάλωσης ζώων και προϊόντων ζωικής προέλευσης στα ίδια τα ζώα, στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, μέσω της εκπαίδευσης, της ενημέρωσης και της νομικής υποστήριξης, με απώτερο στόχο να ενθαρρύνει τη συλλογική μετάβαση στη φυτική διατροφή.

Την ίδια χρονιά η Εριέττα ανέλαβε πρόεδρος του Ιδρύματος Matilda, σκοπός του οποίου είναι η προστασία των παιδιών από κάθε μορφής κακοποίηση. Το 2022 εντάχθηκε και στο διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, όπου αργότερα ενεπλάκη ενεργά στη διαχείριση του Project Αριάδνη, που έχει στόχο την ενημέρωση και υποστήριξη νεαρών ενηλίκων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο.

Πέραν αυτών, η Εριέττα ξεκίνησε να συγγράφει για θέματα όπως η υπογονιμότητα, η ψυχική υγεία, η σωματική θετικότητα, ο βιγκανισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναπτύσσοντας και χρηματοδοτώντας παράλληλα πολλά προγράμματα προώθησης όλων αυτών.

Τέλος, συνδυάζοντας τις αξίες της με την επιχειρηματική της δραστηριότητα, έχει συμμετάσχει σε αρκετές ηθικές επενδύσεις σε vegan startups και εξειδικευμένα επενδυτικά κεφάλαια η πλειονότητα των οποίων εστιάζει στον κλάδο της τεχνολογίας τροφίμων. Τον Σεπτέμβρη του 2022, σε συνεργασία με την Κελλίνα Δημητριάδη, άνοιξε το Holy Llama, τον πρώτο βίγκαν φούρνο  στην Ελλάδα"

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων

* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities

BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία

* Knifeprint: Η startup που ανήγαγε την κατασκευή μαχαιριών σε τέχνη για όλους

Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

* Digital Bites: H startup που προσθέτει γεύση... στην εικονική πραγματικότητα

* Το Aivio της JBM βάζει τέλος στη σπατάλη νερού

* Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

GEP Unmanned Technologies: Τα drones της ελληνικής startup "σκανάρουν" το χωράφι σου σε 15΄

Γυμνάσου και κέρδισε δωροεπιταγές μέσω του app της Run4More

* Gridustry: Η startup που "χτίζει" μια νέα κουλτούρα κατανάλωσης ενέργειας

* Aisthesis Medical: Με τη χρήση AI εξαλείφει τις διεγχειρητικές-μετεγχειρητικές επιπλοκές

Δύο αδέρφια από τις Σπέτσες πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ξύλινο ιστιοφόρο

Γ. Κουράκος: Μετά την ανάδειξη της Digital Expo σε παγκόσμιο επίπεδο, στρέφεται και στο Business Development event

"Ακαδημία" πωλήσεων από τα αδέρφια Κυρίτση

Τα "μαγικά" της Άννας Μοραγλή εκτινάσσουν την προβολή των ΜμΕ στις μηχανές αναζήτησης

* Δημήτριος-Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Στρώνει τον δρόμο... της ανάπτυξης σε ανερχόμενες startups

* Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας

* Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

* Η Κωνσταντίνα και η Kaedim κάνουν την ανάπτυξη 3D ψηφιακών μοντέλων... παιχνιδάκι

* Hearthy, η startup που φτιάχνει eco-friendly λίπασμα από μαλλιά

* H DrugnDrop με τη βοήθεια του IoT βάζει τέλος στη σπατάλη φαρμάκων