Γιώργος Παπαδημητρόπουλος (25 ετών)
Ο Γιώργος ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τα drones το 2011, σε ηλικία 14 ετών, χρησιμοποιώντας το YouTube προκειμένου να εντρυφήσει στη νέα αυτή τεχνολογία.
Σήμερα είναι ο ιδρυτής και CEO της GEP Unmanned Technologies, μιας ελληνικής εταιρείας που κατασκευάζει drone για γεωπόνους και καλλιεργητές, τα οποία έχουν ως στόχο να συμβάλλουν στην άμεση αύξηση της γεωργικής παραγωγής με παράλληλη δραστική μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και φυσικών πόρων. Παρέχοντας πολλαπλά οφέλη για τον παραγωγό, για τον καταναλωτή και κυρίως για το περιβάλλον. Τα drones, GEP 4/2, μπορούν να χαρτογραφήσουν μια έκταση 200 στρεμμάτων μέσα σε μόλις 15 λεπτά, και μέσω ειδικών υπερύθρων καμερών επιτρέπουν τον λεπτομερή έλεγχο της υγείας της καλλιέργειας, τον ακριβή εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και τη στοχευμένη αντιμετώπισή τους.
Η ιδέα να ξεκινήσει την GEP Unmanned Technologies δημιουργήθηκε το 2016, όταν γνώρισε τον Σταμάτη Τζελέπη (software engineer) και τον Σταύρο Σφακιανάκη (σημερινό μηχανολόγο-μηχανικό της εταιρείας). Τότε ήταν που αποφάσισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα θα μπορούσε να σχεδιάζει και να κατασκευάζει συστήματα drone τα οποία θα έλυναν κάποια σημαντικά προβλήματα στον κλάδο της γεωργίας. Αφορμή για να ασχοληθεί με τον συγκεκριμένο τομέα ήταν η μεγάλη επίπτωση που αυτός έχει στο περιβάλλον λόγω των ξεπερασμένων μεθόδων παραγωγής, κάτι που θεώρησε ότι μπορεί να βελτιωθεί κατά πολύ με τη χρήση τεχνολογίας όπως αυτή που θα ανέπτυσσε η GEP Unmanned Technologies.
Μέχρι σήμερα, με την 3η γενιά του γεωργικού drone, η GEP Unmanned Technologies πραγματοποιεί πωλήσεις σε πάνω από 10 χώρες εντός και εκτός Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Ν. Κορέας και των ΗΠΑ, με άριστα αποτελέσματα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό "Trophy-Τροφή Challenge 2021" ως η πιο καινοτόμα startup στην ελληνική γεωργία, όπως επίσης και στον NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας κατακτώντας τη δεύτερη θέση.
Προς το παρόν ό,τι έχει πετύχει η GEP Unmanned Technologies είναι μέσω δικών της πόρων, από τις πωλήσεις των drones της, ενώ πρόσφατα εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές και εταιρείες του τομέα της.
Ο Γιώργος είναι απόφοιτος Πληροφορικής του ACT, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος τεχνολογίας drone σε διάφορες εταιρείες του εξωτερικού αλλά και καθηγητής γεωργίας ακριβείας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή από το 2019 μέχρι το 2022.
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.
Διαβάστε ακόμη:
* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup
* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν
* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη
* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων
* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης
* Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities
* BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία
* Knifeprint: Η startup που ανήγαγε την κατασκευή μαχαιριών σε τέχνη για όλους
* Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών
* Digital Bites: H startup που προσθέτει γεύση... στην εικονική πραγματικότητα