Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

Openous: Η ΜΚΟ που ενδυναμώνει τη ψυχική ανθεκτικότητα παιδιών και εφήβων

Νικολέτα Ρεκατσίνα (28 ετών)

Στήριξη σε παιδιά και εφήβους με όπλα τη γνώση και τις δεξιότητες που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν μια καλή ποιότητα ζωής ατομικά και κατ’ επέκταση συνολικά. Αυτό είναι το όραμα της Openous, της πρώτης Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης που ίδρυσε η Νικολέτα Ρεκατσίνα με στόχο την οικοδόμηση κοινοτήτων ψυχικά ανθεκτικών παιδιών και εφήβων (6-18 ετών) μέσω καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, δρώντας προληπτικά.

Μέσα στα δυόμισι χρόνια λειτουργίας της, και ενώ η Νικολέτα δούλευε παράλληλα όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε εργασία πλήρους απασχόλησης ως καθηγήτρια και ερευνήτρια –και με τη βοήθεια των εθελοντών– η Openous κατάφερε: 

α) Τους πρώτους 6 μήνες από την ίδρυσή της να λάβει χρηματοδότηση από τα προγράμματα "Σημεία στήριξης" και Active Citizens Fund, συνάπτοντας συνεργασία με έναν από τους μεγαλύτερους ελληνικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για τη γυναικεία ενδυνάμωση, τον Women On Top.

β) Στη συνέχεια να αποτελέσει κομβικό συνεργάτη πανεπιστημίου του εξωτερικού πάνω σε προγράμματα ψυχοεκπαίδευσης παιδιών και εφήβων.

γ) Να αναπτύξει σημαντικές συνεργασίες με έμπειρους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Ελλάδα (π.χ. Πολύχρωμο Σχολείο, Arsis, Sociality κ.ά.).

δ) Να αποτελέσει έναν από τους πέντε οργανισμούς (σε σύνολο 70 αιτήσεων) που επιλέχθηκαν από τον οργανισμό Higgs για το πρόγραμμα Incubator, για να λάβει υποστήριξη ως καινοτόμος οργανισμός.

ε) Να εκπαιδεύσει και να ενδυναμώσει 200 παιδιά και εφήβους και 300 γονείς και εκπαιδευτικούς σε όλη την Ελλάδα.

στ) Να επιλεγεί από το πρόγραμμα YETC, στο οποίο συμμετέχουν 6 ευρωπαϊκές χώρες, ως best practice: 1) καινοτόμας κοινωνικής επιχείρησης η οποία δημιουργεί κάτι καινούργιο στην Ελλάδα, 2) δημιουργήθηκε από νέους κάτω των 30 και 3) αντεπεξήλθε εν μέσω COVID.

ζ) Να αποτελέσει την πρώτη μη κερδοσκοπική οργάνωση για την ανάπτυξη της ψυχικής ανθεκτικότητας στα παιδιά και τους εφήβους, δρώντας προληπτικά στην Ελλάδα. 

η) Να δημιουργήσει την καινοτόμα μεθοδολογία μάθησης "Νους", η οποία συνδυάζει την κοινωνικο-συναισθηματική μάθηση και την peer to peer education έχοντας υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο μέσα από τις δράσεις της.

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων

* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities

BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία

* Knifeprint: Η startup που ανήγαγε την κατασκευή μαχαιριών σε τέχνη για όλους

Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

* Digital Bites: H startup που προσθέτει γεύση... στην εικονική πραγματικότητα

* Το Aivio της JBM βάζει τέλος στη σπατάλη νερού

* Univation, η startup που βοηθά φοιτητές να κάνουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες πράξη

GEP Unmanned Technologies: Τα drones της ελληνικής startup "σκανάρουν" το χωράφι σου σε 15΄

Γυμνάσου και κέρδισε δωροεπιταγές μέσω του app της Run4More

* Gridustry: Η startup που "χτίζει" μια νέα κουλτούρα κατανάλωσης ενέργειας

* Aisthesis Medical: Με τη χρήση AI εξαλείφει τις διεγχειρητικές-μετεγχειρητικές επιπλοκές

Δύο αδέρφια από τις Σπέτσες πάντρεψαν την παράδοση με την τεχνολογία κι έφτιαξαν το πρώτο ηλεκτροκίνητο ξύλινο ιστιοφόρο

Γ. Κουράκος: Μετά την ανάδειξη της Digital Expo σε παγκόσμιο επίπεδο, στρέφεται και στο Business Development event

"Ακαδημία" πωλήσεων από τα αδέρφια Κυρίτση

Τα "μαγικά" της Άννας Μοραγλή εκτινάσσουν την προβολή των ΜμΕ στις μηχανές αναζήτησης

* Δημήτριος-Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Στρώνει τον δρόμο... της ανάπτυξης σε ανερχόμενες startups

* Ο 27χρονος Μάριος βάζει την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά παραγωγής βιντεοπαιχνιδιών και εικονικής πραγματικότητας