Αλέξανδρος Κούμπας (27 ετών)
Στα 27 του έχει ήδη ιδρύσει τρεις επιτυχημένες startups, με πιο πρόσφατη την Orderit, η οποία υπόσχεται να βάλει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων.
Ο Αλέξανδρος Κούμπας μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου. Μετά τις σπουδές του στο Imperial College London, ξεκίνησε την καριέρα του ως αναλυτής, αρχικά στην Credit Suisse και στη συνέχεια στην J.P. Morgan. Το ανήσυχο πνεύμα του, όμως, αναζητούσε κάτι περισσότερο. Κάτι που να εντάσσεται στον κόσμο της τεχνολογίας. Έτσι, το 2017 συμμετείχε στην ίδρυση της startup Quanterium (που μετονομάστηκε σε Compose) με έδρα το Λονδίνο. Η startup μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της σήκωσε χρηματοδότηση 300.000 δολ. από κορυφαία επενδυτικά funds, όπως η Firstminute Capital. Δύο χρόνια μετά ο Αλέξανδρος συμμετείχε στην ίδρυση μιας εταιρείας καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα των χρηματοοικονομικών και του Blockchain, επίσης με έδρα το Λονδίνο. Ο Αλέξανδρος και η ομάδα του κατάφεραν να χτίσουν ένα προϊόν σε χρόνο-ρεκόρ, που συνέπεσε με τη ραγδαία άνοδο των κρυπτονομισμάτων. Τελικά η εταιρεία τράβηξε την προσοχή ενός αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα, στην οποία τελικά ενσωματώθηκε.
Στη συνέχεια ο Αλέξανδρος εργάστηκε ως Tech Lead για δύο χρόνια στην Blockchain.com, όπου έστησε μια ομάδα έμπειρων προγραμματιστών οι οποίοι βοήθησαν την εταιρεία να αναπτύξει τα προϊόντα της και να δημιουργήσει νέα, με αποτέλεσμα τα έσοδα να καταγράψουν αύξηση 250%.
Σχεδόν παράλληλα με την Blockchain.com, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020, ο Αλέξανδρος ίδρυσε μαζί με τον Γιώργο Σολωμό (άνω των 30) την Orderit, με έδρα την Αθήνα. Η Orderit αποτελεί μια καινοτόμο εφαρμογή η οποία απλοποιεί τη διαδικασία της παραγγελιοληψίας προμηθειών. Η εφαρμογή λύνει τα χέρια των προμηθευτών και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην εστίαση. Πριν από την Orderit, ένας σεφ κρατούσε τις σημειώσεις του σε διάσπαρτα χαρτάκια στην κουζίνα και στο τέλος της ημέρας έστελνε τις παραγγελίες προμηθειών του μέσα από έναν αριθμό καναλιών επικοινωνίας (Viber, Whatsapp, τηλεφωνητή, ακόμα και φαξ). Η Orderit επιτρέπει στον σεφ, ή στον υπεύθυνο ενός καταστήματος, να κάνει τις παραγγελίες του μέσα σε δευτερόλεπτα, εξοικονομώντας χρόνο (περίπου 10 ώρες την εβδομάδα), αλλά και χρήματα (εξοικονόμηση έως και 80% του κόστους συντονισμού).
Η Orderit βρίσκεται σε διαδικασία συμφωνίας ενός δεύτερου γύρου χρηματοδότησης, ύψους 500.000 ευρώ, ποσό που θα τη βοηθήσει να επεκταθεί σε ακόμα τρεις ευρωπαϊκές χώρες. Eίναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα και σκοπεύει να ανταγωνιστεί παρόμοιες λύσεις στη Γερμανία και Αμερική. Συνεργάζεται με περισσότερα από 300 εγγεγραμμένα καταστήματα στην Ελλάδα και με μεγάλο αριθμό προμηθευτών, με τον τζίρο της να σημειώνει αύξηση 50% σε μηνιαία βάση.
Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.
Διαβάστε ακόμη:
* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup
* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν
* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη