Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

Microgreens-Magicgreens: Μετατρέπει παλιούς υπολογιστές σε hi-tech μίνι θερμοκήπια μικρολαχανικών

Μαρία Δούρου (17 ετών), Παναγιώτης Καρατζάς (17 ετών), Αλέξανδρος Κατσαρώνας (16 ετών), Χριστίνα Κεχαγιά (15 ετών), Χάρης Κολιούσκας (17 ετών), Κωνσταντίνος Κουκάκης (17 ετών)

Microgreens Magicgreens. Μια startup που γεννήθηκε από 20 μαθητές ηλικίας 12 έως 17 ετών στα έδρανα του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών Σιδηροπούλου Ελένης και Κατσαρώνα Σταύρου και εκπροσωπήθηκε επάξια από τους παραπάνω μαθητές, αναδεικνύοντάς την "Πρωταθλήτρια" Ευρώπης, κατακτώντας τον τίτλο της Καλύτερης Μαθητικής "StartUp" για το 2022.

Πύργοι παλιών υπολογιστών προς απόσυρση μετατρέπονται σε Μicrowonders – μικροθαύματα. Ο θάλαμος Microwonders είναι ένα πλήρως αυτοματοποιημένο θερμοκήπιο ανάπτυξης και καλλιέργειας μικρολαχανικών/superfoods (όπως σχοινόσκορδο, φύλλα καπουτσίνο, μουστάρδα, ραπανάκι κ.ά.), που εξασφαλίζει τις ιδανικότερες συνθήκες ανάπτυξης (σύμφωνα με τον δείκτη VPD – VaporPressureDeficit), στον μικρότερο χρόνο, για τη συγκομιδή και τη διασφάλιση της ποιότητας παραγωγής. Αποτελεί την ιδανική λύση τόσο για οικιακή καλλιέργεια μικρολαχανικών όσο και για εστιατόρια, ξενοδοχεία και όπου αλλού υπάρχει αυτή η απαίτηση. Ταυτόχρονα, η χρήση του IoT (Internet of Things) παρέχει στον χρήστη πρόσβαση στα δεδομένα της καλλιέργειας και τον έλεγχο αυτής 24/7. Τέλος, η δημιουργία του θαλάμου με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας καθιστά το προϊόν μοναδικό και πρωτοποριακό.

Η Microgreens-Magicgreens βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

1) Υγιεινή διατροφή: Τα μικρολαχανικά περιέχουν έως και 40% περισσότερα θρεπτικά συστατικά από τα πλήρως ανεπτυγμένα συμβατικά λαχανικά και χαρακτηρίζονται ως "βόμβες υγείας".

2) Αστική καλλιέργεια: Καθένας μπορεί να καλλιεργεί στο σπίτι του τα μικρολαχανικά που επιθυμεί ταχύτατα και σε προσιτό κόστος. Επίσης, με την αύξηση της αστικής καλλιέργειας επιτυγχάνεται η μείωση της επισιτιστικής κρίσης.

3) Κυκλική οικονομία: Οι παλιοί υπολογιστές μετατρέπονται σε θαλάμους καλλιέργειας, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση των επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων, της ταχύτερα αναπτυσσόμενης ροής αποβλήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

4) Έξυπνη γεωργία: Με πλήρη έλεγχο των συνθηκών καλλιέργειας, χάρη στη χρήση ΙοΤ τεχνολογίας, αντιμετωπίζονται προκλήσεις όπως καλύτερη ποιότητα παραγωγής, μικρότερο κόστος, λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον, πρόληψη ασθενειών και ευκολότερη διαχείριση της ζήτησης.

Η μοναδικότητα και αποδοτικότητα του θαλάμου Μicrowonders έχουν εκτιμηθεί από σεφ ευρωπαϊκών χωρών οι οποίοι έχουν ήδη προβεί σε παραγγελίες και συνεργάστηκαν μαζί τους στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας των Σεφ (20 Οκτωβρίου).

Επιπλέον, η προμήθεια πύργων Microwonders για την επί τόπου συγκομιδή φρέσκων μικρολαχανικών στον Διεθνή Διαγωνισμό Μαγειρικής Νοτίου Ευρώπης υπό την αιγίδα της WACS (Παγκόσμια Ομοσπονδία Αρχιμαγείρων) αποδεικνύει την αναγνώριση της αξίας του προϊόντος.

Εν κατακλείδι, η "Microgreens-Magicgreens” κατάφερε τη μετατροπή ενός "ηλεκτρονικού σκουπιδιού" σε ένα hi-tech θάλαμο καλλιέργειας μικρολαχανικών πλήρως αυτοματοποιημένο, προσιτό σε κάθε χρήστη με σεβασμό στο περιβάλλον, συμβάλλοντας σε  διατροφικές επιλογές που υπερέχουν από πλευράς διατροφικής αξίας.

Στην φωτογραφία από από αριστερά προς τα δεξιά: Μαρία Δούρου, Αλέξανδρος Κατσαρώνας, Παναγιώτης Καρατζάς, Κωνσταντίνος Κουκάκης, Χάρης Κολιούσκας, Χριστίνα Κεχαγιά

Mεθοδολογία:  Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ.κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Bespoke SGA Holdings), Νίκο Καραμούζη (πρόεδρο του SMERemediumCap και της Grant Thornton Ελλάδος), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη.  Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και εν συνεχεία, αλφαβητικά.  Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 under 30 Greece 2023" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από την 1/1/1993 και μετά.

Διαβάστε ακόμη: 

* Κυριάκος Γεωργίου: Το μαθηματικό μυαλό της Finloup

* Νίκος Θεοδωρόπουλος: Μεταξύ πολιτικής και επιχειρείν 

* Promilist: Ανοίγει νέους δρόμους... στη ναυτιλία, με σύμμαχο την τεχνητή νοημοσύνη

* Orderit: Η εφαρμογή που βάζει τέλος στον εφιάλτη της κουζίνας των εστιατορίων

* Η Aidplex αλλάζει τα δεδομένα στη θεραπεία της σκολίωσης

Το luxury brand της 24χρονης Μαρίνας Ραφαήλ που "κατέκτησε" βασίλισσες και celebrities

BrainFirst: Η startup που έβαλε την εικονική πραγματικότητα στα σχολεία

* H Knifeprint αλλάζει τα δεδομένα στον κλάδο της μαχαιροποιίας
 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή