H πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αλλαγών στις σχέσεις των οργανισμών και σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους τονίζει ο Αντώνης Τσιμπούκης, Γενικός Διευθυντής Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας της Cisco, ενώ εκτιμά ότι όλες αυτές οι αλλαγές επαναπροσδιορίζουν και τους στόχους κάθε επιχείρησης και οργανισμού.
‘Τα οικονομικά μεγέθη έχουν πλέον συνοδοιπόρο στόχους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι αποτελούν μέρος ενός κοινωνικού οικοσυστήματος, το οποίο πρέπει να προασπιστεί ώστε να είναι και εκείνες βιώσιμες, δημιουργικές, αποδοτικές και αναπτυξιακές”, τονίζει ο κ. Τσιμπούκης.
Στο νέο αυτό περιβάλλον ο ίδιος σημειώνει ότι ο μετασχηματισμός των επιχειρήσεων και της κοινωνίας είναι απαραίτητος για τον εξορθολογισμό χρόνιων παθογενειών. "Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επί της ουσίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο σε σχέση με την οικονομία, όσο και με την επιχείρηση, μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εξέλιξης του και σε κάθε περίπτωση παράγοντα εξορθολογισμού πολλών παθογενειών”, σημειώνει.
- Κύριε Τσιμπούκη, τι συναισθήματα προκαλεί η ίδια η θέση του/της CEO και πώς τα διαχειρίζεστε;
Τόσο σαν κοινωνία συνολικά, όσο και σαν επιχειρηματικό οικοσύστημα ειδικότερα βρισκόμαστε σε μια μετάβαση στον προσδιορισμό εννοιών και αντιλήψεων οι οποίες στοιχειοθετούν πλέον μια νέα πραγματικότητα. Σε αυτή τη δυναμική των εξελίξεων, ειδικά στο επιχειρείν, οφείλουμε όλοι μας να προσαρμοστούμε, ώστε στο πλαίσιο μιας συναντίληψης να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και αναπτυξιακό περιβάλλον εργασίας. Σε αυτό το περιβάλλον, οι θέσεις ηγεσίας θα παίξουν τον θεμελιώδη εκείνο παράγοντα που θα εμπνεύσει, οδηγήσει και συνδέσει τις ομάδες σε ένα κοινό όραμα. Η θέση του CEO, είναι μια τέτοια θέση, που απαιτεί διορατικότητα, ενσυναίσθηση, αντανακλαστικά, ετοιμότητα στη λήψη αποφάσεων και μια εποπτική αντίληψη των καταστάσεων ώστε η προοπτική της εταιρείας ή του οργανισμού να παραμένει αδιασάλευτη. Η διαχείριση των συναισθημάτων, του να βρίσκεσαι σε αυτή τη θέση είναι μια διαρκής κατάσταση καθώς η μεταβλητότητα της καθημερινότητας, η πίεση για τη σωστή λήψη αποφάσεων αλλά και η εικόνα που οφείλει ένας CEO να εκπέμπει, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Προσωπικά, επιλέγω την ψυχραιμία, την ανοιχτότητα, την αποδοχή στο νέο και την ειλικρινή διάθεση για συνεργατικότητα με βασικό μου μέλημα σε αυτή τη νέα επιχειρηματική συνθήκη, την εδραίωση της έννοιας της συναντίληψης.
- Πόσο σημαντική θεωρείτε τη φήμη του/της CEO σε ό,τι αφορά την αξία και το μέλλον της εταιρείας του/της;
Μια επιχείρηση και ένας οργανισμός εν γένει είναι οι άνθρωποι και συγκεκριμένα οι προσωπικότητες που διαμορφώνουν τόσο την καθημερινότητα αλλά και την προοπτική τους. Αυτό αποτελεί μια βασική αρχή και δική μου θεώρηση όσον αφορά τη λειτουργία, το παρόν και το μέλλον της εταιρείας μου. Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε ρόλος έχει τη σημασία του και αφήνει το αποτύπωμά του στο ευρύτερο οικοσύστημα στοιχειοθετώντας την εικόνα της εταιρείας. Ανεβαίνοντας ιεραρχικά στις βαθμίδες, όπου στο κάδρο εντάσσονται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και καθορίζουν εν πολλοίς, σε σημαντικό βαθμό όπως αναφέρετε "την αξία και το μέλλον της εταιρείας” θέσεις όπως εκείνη του CEO, αποτελούν μια από τις καθοριστικές παραμέτρους. Σαφώς λοιπόν, η φήμη ενός ή μιας CEO είναι εξόχως σημαντική. Πέραν όμως από την αυτονόητη αυτή διατύπωση, ο ή η CEO οφείλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι τον ή την διακρίνει η αντίληψη του συνολικού μετασχηματισμού της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας. Οφείλει να αναγνωρίζει καταστάσεις και φαινόμενα πέραν από το στενό πλαίσιο του επιχειρείν, όπως η κλιματική κρίση και η έμφαση στο diversity, equity και inclusion. Ουσιαστικά να αποτελεί ένα οργανικό μέλος του κοινωνικού επιχειρείν.
- Τι έχει διαφοροποιηθεί λόγω πανδημίας στις σχέσεις ηγεσίας εργαζομένων και πόσο έχει επηρεάσει η αλλαγή αυτή την επίτευξη των στόχων του οργανισμού;
Είναι σαφές ότι παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια διαρκής αλλαγή στις σχέσεις που διαμορφώνονται μέσα στους οργανισμούς σε όλο το φάσμα της λειτουργίας τους. Η πανδημία λειτούργησε ως επιταχυντής αυτών των εξελίξεων διαμορφώνοντας ουσιαστικά ένα νέο σχεσιακό πλαίσιο. Ξεκινώντας από τη "διασπορά” των στελεχών λόγω της τηλε-εργασίας, μέχρι και τη διαφοροποίηση του χρόνου μέσα στον οποίο εκτελούνται οι εργασίες αλλά και την πίεση που ασκείται ως προς τη λήψη αποφάσεων σε αυτή τη νέα συνθήκη, βρισκόμαστε σαφώς σε ένα νέο περιβάλλον. Ειδικότερα στη σχέση ηγεσίας – εργαζομένων, έχει ενταχθεί ένα νέο πλέγμα εννοιών, όπως η ενσυναίσθηση, η κατανόηση και το well-being, να αποτελούν πλέον σημεία αναφοράς για τη βιωσιμότητα τόσο στο πλαίσιο της καθημερινότητας όσο και της προοπτικής της επιχείρησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο έχουν επαναπροσδιοριστεί και οι στόχοι ενός οργανισμού. Τα οικονομικά μεγέθη έχουν πλέον συνοδοιπόρο στόχους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς καθώς οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο, ότι αποτελούν μέρος ενός κοινωνικού οικοσυστήματος, το οποίο πρέπει να προασπιστεί ώστε να είναι και εκείνες βιώσιμες, δημιουργικές, αποδοτικές και αναπτυξιακές.
- Πόσο σημαντικό είναι το upskilling των ανώτατων στελεχών μιας επιχείρησης συμπεριλαμβανομένου/ης και του/ης CEO;
Θα ξεκινήσω την απάντηση του ερωτήματός σας από μια παραδοχή. Η εποχή μας έχει έναν πολύ μεγάλο εχθρό, τη στασιμότητα. Και αναφέρω αυτόν τον όρο τοποθετώντας τον σε κάθε έκφανση του επιχειρείν. Η γνώση ούτε περιορίζεται ούτε σταματάει, τα λεγόμενα soft skills είναι ακρογωνιαίος λίθος κάθε στελέχους μιας επιχείρησης και σε αυτά θα προσέθετα και τον όρο self-motivation, η διαρκής δηλαδή ανεύρεση προσωπικών κινήτρων. Είναι σαφές λοιπόν ότι το upskilling σε όλες τις βαθμίδες μιας επιχείρησης και ενός οργανισμού είναι όχι απλά απαραίτητο αλλά και απαιτητέο. Σε ένα περιβάλλον όπου είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό, και η προσαρμογή σε νέα δεδομένα και καταστάσεις είναι μια δυναμική και διαρκής συνθήκη η προσαρμοστικότητα στην υιοθέτηση νέων γνώσεων και η ικανότητα αυτές να μεταφέρονται στην καθημερινή πρακτική αποτελεί τον παράγοντα εκείνον που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη βιωσιμότητα και την εξέλιξη μιας επιχείρησης και ενός οργανισμού. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θέση του CEO, το upskilling είναι το στοιχείο εκείνο που θα προσδιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ορθή λήψη αποφάσεων, την υιοθέτηση μιας βιώσιμης επιχειρηματικής κουλτούρας και τον διαρκή αναπτυξιακό χαρακτήρα.
- Βλέπουμε σήμερα να υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Τι σημαίνει στην πράξη ψηφιακός μετασχηματισμός και τι πρέπει να προσέξει ένας ή μία CEO που αρχίζει αυτό το ταξίδι με την επιχείρηση που διοικεί;
Σήμερα βιώνουμε έναν ευρύτερο μετασχηματισμό που ξεκινάει από την ίδια την κοινωνία και καταλήγει στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος βρίσκεται και στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Επί της ουσίας ο ψηφιακός μετασχηματισμός τόσο σε σχέση με την οικονομία, όσο και με την επιχείρηση, μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο της εξέλιξής του και σε κάθε περίπτωση παράγοντα εξορθολογισμού πολλών παθογενειών. Η πραγματική αξία κατά την προσωπική μου άποψη, του ψηφιακού μετασχηματισμού δεν έγκειται στα εργαλεία, και τους τεχνικούς μηχανισμούς. Η αρτιότητα αυτών σίγουρα επιτυγχάνει τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα. Αυτό όμως που καθορίζει το μετασχηματισμό είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτόν και η δυνατότητα που έχουν να τον αντιληφθούν και να τον υιοθετήσουν οργανικά και αρμονικά στην καθημερινή τους πρακτική. Αυτό ακριβώς είναι και το διακύβευμα ενός ή μία CEO, η ικανότητα δηλαδή να μεταδώσει το όραμα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο σύνολο ενός οργανισμού όχι ως ένα εργαλείο αλλά ως μια μέθοδο που οδηγεί στην αλλαγή, στην απλούστευση και την διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος βιώσιμου και δημιουργικού.