Τα σενάρια για το νέο placement στη HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ)

Τα σενάρια για το νέο placement στη HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ)

Του Χάρη Φλουδόουλου

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την προοπτική ενός δεύτερου placement στον όμιλο της HELLENiQ ENERGY καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία των δύο βασικών μετόχων για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση της περιόδου lockdown, τον Ιούνιο. 

Μετά την επιτυχία του πρώτου placement, τόσο από πλευράς τιμήματος, όσο και από πλευράς ποιότητας των νέων μετόχων που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να επιδιώκει την κατά το συντομότερο δυνατό υλοποίηση του δεύτερου placement. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, αν και ακόμη δεν έχει γίνει κάποια επαφή μεταξύ των δύο μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ, όμιλος Λάτση). 

Στα θετικά για την υλοποίηση του δεύτερου placement αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του lockdown περιλαμβάνονται οι εξαιρετικά θετικές συνθήκες της αγοράς. Άρα το σχέδιο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ είναι να γίνει ένα ακόμη placement, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί το ποσοστό που θα διατεθεί από τους δύο βασικούς μετόχους αλλά και ο χρόνος. 

Από την άλλη πλευρά πάντως, πηγές που είναι πιο κοντά στην πλευρά του έτερου μετόχου, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα δούμε νέο placement να πραγματοποιείται εντός του Ιουνίου. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα αποτιμηθεί συνολικά η πορεία της μετοχής μετά το πρώτο placement προτού ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη κίνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 8,38 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 2,56 δισ. ευρώ, όταν το πρώτο placement στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή η άνοδος στην τιμή και η ενίσχυση της ρευστότητας της μετοχής είναι άλλωστε και μια από τις θετικές επιπτώσεις από το πρώτο placement του Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο όμιλος Λάτρη κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY και κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητα θέλουν την κάθε πλευρά να προτίθεται να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 10%. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ θα πέσει στο 20% ήτοι θα απωλέσει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας που έχει σήμερα. Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών των βασικών μετόχων για τον χρόνο αλλά και τις λεπτομέρειες του νέου placement, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και μέσα στον Απρίλιο. 

Σε κάθε περίπτωση στόχος του νέου placement θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της μετοχής αλλά και να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα και αύξηση της κεφαλαιοποίησης ώστε να αντανακλώνται οι πραγματικές προοπτικές του τίτλου. 

Σε ό,τι αφορά το placement που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, υπενθυμίζεται ότι οι δύο μέτοχοι διέθεσαν 33.619.870 κοινές μετοχές της HELLENiQ Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, έχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, κατέχει 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.

Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ήταν 235,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε κατά 3 φορές την προσφορά των μετοχών.

Περισσότερα από Forbes

"Λαχάνιασε" η Bodytalk - Στο κόκκινο για δεύτερη χρονιά

Σχέδιο για επιστροφή στα κέρδη μέσω νέων συνεργασιών και επένδυσης σε νέα κατηγορία προϊόντων.

Το μυστικό "όπλο" που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο Τραμπ για να "νικήσει" τη Fed

Το μοντέλο που θα μας δείξει αν η Ουάσινγκτον υπονομεύει την ακεραιότητα του δολαρίου ή διατηρεί την αξία του.

Kaedim: Η startup που αλλάζει τα δεδομένα στο 3D βάζει στόχο την Ελλάδα

Η startup δημιουργήθηκε για να αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παράγεται το 3D περιεχόμενο, ξεκινώντας από τη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών.

Arla Foods Ελλάς: Το Lurpak "νοστιμεύει" τζίρο και κέρδη

Τι λέει για την πιστότητα των καταναλωτών η κυρία Άντζελα Κοτρότσου, αντιπρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Arla Foods Ελλάς. Γιατί ήταν δύσκολη χρονιά το 2024.

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Τι σημαίνει η τελευταία διαμάχη Μασκ - Τραμπ καθώς "βυθίζονται" οι πωλήσεις της Tesla

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.