Τα σενάρια για το νέο placement στη HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ)

Τα σενάρια για το νέο placement στη HELLENiQ ENERGY (ΕΛΠΕ)

Του Χάρη Φλουδόουλου

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με την προοπτική ενός δεύτερου placement στον όμιλο της HELLENiQ ENERGY καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία των δύο βασικών μετόχων για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ολοκλήρωση της περιόδου lockdown, τον Ιούνιο. 

Μετά την επιτυχία του πρώτου placement, τόσο από πλευράς τιμήματος, όσο και από πλευράς ποιότητας των νέων μετόχων που εισήλθαν στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου, η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, φέρεται να επιδιώκει την κατά το συντομότερο δυνατό υλοποίηση του δεύτερου placement. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και μέσα στον Ιούνιο, αν και ακόμη δεν έχει γίνει κάποια επαφή μεταξύ των δύο μετόχων (ΤΑΙΠΕΔ, όμιλος Λάτση). 

Στα θετικά για την υλοποίηση του δεύτερου placement αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιόδου του lockdown περιλαμβάνονται οι εξαιρετικά θετικές συνθήκες της αγοράς. Άρα το σχέδιο από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ είναι να γίνει ένα ακόμη placement, χωρίς ακόμη να έχει αποφασιστεί το ποσοστό που θα διατεθεί από τους δύο βασικούς μετόχους αλλά και ο χρόνος. 

Από την άλλη πλευρά πάντως, πηγές που είναι πιο κοντά στην πλευρά του έτερου μετόχου, εμφανίζονται πιο συγκρατημένες και εκτιμούν ότι πολύ δύσκολα θα δούμε νέο placement να πραγματοποιείται εντός του Ιουνίου. Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι να υπάρξει ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα αποτιμηθεί συνολικά η πορεία της μετοχής μετά το πρώτο placement προτού ληφθούν οι αποφάσεις για την επόμενη κίνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν τη στιγμή η τιμή της μετοχής είναι στα 8,38 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση να βρίσκεται στα 2,56 δισ. ευρώ, όταν το πρώτο placement στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 7 ευρώ ανά μετοχή. Αυτή η άνοδος στην τιμή και η ενίσχυση της ρευστότητας της μετοχής είναι άλλωστε και μια από τις θετικές επιπτώσεις από το πρώτο placement του Δεκεμβρίου. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, ο όμιλος Λάτρη κατέχει το 40% και το ΤΑΙΠΕΔ το 30% των μετοχών της HELLENiQ ENERGY και κάποιες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητα θέλουν την κάθε πλευρά να προτίθεται να διαθέσει ποσοστό της τάξης του 10%. Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι η πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ θα πέσει στο 20% ήτοι θα απωλέσει το ποσοστό της καταστατικής μειοψηφίας που έχει σήμερα. Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη δεν έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών των βασικών μετόχων για τον χρόνο αλλά και τις λεπτομέρειες του νέου placement, κάτι που ενδεχομένως να συμβεί και μέσα στον Απρίλιο. 

Σε κάθε περίπτωση στόχος του νέου placement θα είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα της μετοχής αλλά και να υπάρξει περαιτέρω κινητικότητα και αύξηση της κεφαλαιοποίησης ώστε να αντανακλώνται οι πραγματικές προοπτικές του τίτλου. 

Σε ό,τι αφορά το placement που πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2023, υπενθυμίζεται ότι οι δύο μέτοχοι διέθεσαν 33.619.870 κοινές μετοχές της HELLENiQ Energy Holdings S.A., που αντιστοιχούν στο 11% του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ στην τιμή των 7,00 ευρώ ανά μετοχή, μέσω διαδικασίας κατάρτισης επιταχυνόμενου βιβλίου προσφορών, για την οποία δεν απαιτείτο δημοσίευση ενημερωτικού δελτίου.

Το ΤΑΙΠΕΔ διέθεσε 13.128.317 Μετοχές στο πλαίσιο της Συναλλαγής και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, έχει το 31,2% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η Paneuropean διέθεσε 20.491.553 μετοχές και, μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, κατέχει 40,4% του μετοχικού κεφαλαίου της HELLENiQ.

Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ήταν 235,4 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση ξεπέρασε κατά 3 φορές την προσφορά των μετοχών.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.