TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Καινοτόμες θεραπείες για τον καρκίνο, βασισμένες στη βιολογία του RNA, αναπτύσσει η TiNOS Therapeutics, μια πρωτοπόρα εταιρεία βιοτεχνολογίας, που ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Νίκο Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

Η ιδέα για την ίδρυση της εταιρείας προήλθε από την πολυετή έρευνα του κ. Ταπεινού στο εργαστήριο, πάνω στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής μεθόδου για την καταπολέμηση του καρκίνου μέσω των χημικών τροποποιήσεων του RNA.

Τι κάνει η TiNOS Therapeutics

Η TiNOS Therapeutics έχει αναπτύξει μια καινοτόμο προσέγγιση που "ξεγελά" τα καρκινικά κύτταρα, κάνοντάς τα να πιστεύουν ότι οι πρωτεΐνες που παράγουν δεν είναι χρήσιμες για την επιβίωση και τον πολλαπλασιασμό τους. Το κύτταρο, αντιλαμβανόμενο το εσωτερικό αυτό μήνυμα, προσπαθεί να απαλλαγεί από τις "κακές" πρωτεΐνες. Όσο όμως απαλλάσσεται από αυτές, στο τέλος δεν απομένει τίποτα για να διαιρέσει και κατ’ επέκταση δεν μπορεί να αναπαραχθεί. 

Το φάρμακο που έχει αναπτύξει η εταιρεία στο εργαστήριο ουσιαστικά "πειράζει” τις χημικές τροποποιήσεις του RNA. "Αν αλλάξεις την ισορροπία αυτών των τροποποιήσεων, δίνεις το σήμα στο κύτταρο να διασπά συνεχώς τις πρωτεΐνες που παράγει, μειώνοντας έτσι την ικανότητά του να πολλαπλασιάζεται”, εξηγεί στο Capital.gr και το Forbes Greece ο κ. Ταπεινός. Το φάρμακο αυτό δεν έχει άμεσο τοξικό αποτέλεσμα, δηλαδή, χορηγούμενο στον ασθενή, δεν σκοτώνει το καρκινικό κύτταρο μέσα σε λίγες μέρες. Αντίθετα, χορηγείται σε χαμηλές δόσεις και στο τέλος αναγκάζει το κύτταρο να διαπράξει "αυτοκτονία”, επειδή δεν έχει τίποτα να κάνει, δεν έχει δηλαδή υλικό για να συνεχίσει να διαιρεί.

πιν
Νίκος Ταπεινός 

Η TiNOS Therapeutics έχει δοκιμάσει αυτήν την προσέγγιση σε πολύ επιθετικούς καρκίνους σε ζώα, όπως όγκους εγκεφάλου, ως μονοθεραπεία, χωρίς ακτινοβολία ή άλλες παρεμβάσεις. Η μέθοδος έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική, εξαλείφοντας πλήρως τους όγκους και χωρίς να εμφανίζονται μεταστάσεις.

Σχέδια και για Ελλάδα 

Η εταιρεία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ανεύρεσης κεφαλαίων με στόχο τη συνέχιση της ανάπτυξης του φαρμάκου, ώστε να ξεκινήσει μελλοντικά η πρώτη του κλινική δοκιμή.

Η έδρα της TiNOS Therapeutics βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο ο κ. Ταπεινός σκοπεύει να επεκτείνει την εταιρεία και να μεταφέρει τμήμα της στην Ελλάδα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι μια παρόμοια προσπάθεια είχε προέλθει από έναν άλλον Έλληνα, τον Τόνι Κουζαρίδη, ο οποίος μέσω της εταιρείας του στην Αγγλία, εστιάζει σε ένα άλλο ένζυμο που επηρεάζει το RNA και έχει φτάσει στην πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών. Ωστόσο, το ένζυμο αυτό είναι εξειδικευμένο για αιματολογικούς καρκίνους, όπως οι λευχαιμίες, ενώ η TiNOS Therapeutics επικεντρώνεται σε συμπαγείς όγκους, όπως οι εγκεφαλικοί όγκοι και ο καρκίνος του πνεύμονα.

Στο μέλλον, η τεχνολογία της TiNOS Therapeutics ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες ιατρικές περιοχές, όπως η παχυσαρκία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι η ίδια προσέγγιση θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις και σε αυτόν τον τομέα.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.