Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Σε νέες ανακοινώσεις σχετικά με τη θέσπιση Golden Visa για όσους επενδύουν σε startup -μέτρο που περιλαμβανόταν στο πακέτο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ- προχώρησαν χθες τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως ανακοινώθηκε, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνική startup που είναι μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece). 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη σήμερα ισχύει η χορήγηση Golden Visa για εισφορά κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρείες που έχουν έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Το νέο μέτρο επεκτείνει τον θεσμό, εστιάζοντας στις startup επιχειρήσεις και τις επενδύσεις στην καινοτομία.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε, επίσης, ότι προϋπόθεση θα αποτελεί η δημιουργία δύο θέσεων εργασίας από την startup εντός του πρώτου έτους από την επένδυση. 

"Όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση αύξησε τα όρια στα ακίνητα για λόγους που εξηγήθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το μήνυμα που στέλνουμε, πάντως, σε όσους άσκησαν κριτική σε αυτή την απόφαση της κυβέρνησης, είναι ότι επενδύσεις δεν σημαίνει μόνο ακίνητα. Δεν ενοχοποιούμε τις επενδύσεις στα ακίνητα, τις καλωσορίζουμε. Αυξήσαμε τα όρια απλώς για λόγους που σχετίζονται με τη στεγαστική πολιτική της χώρας. Ωστόσο, επενδύσεις σίγουρα σημαίνει και επενδύσεις στην καινοτομία. Εδώ, με χαμηλότερα όρια (250.000 ευρώ), μπορεί κάποιος να επενδύσει σε ελληνική startup και να λάβει τη σχετική βίζα, προς όφελος, φυσικά, και της εθνικής οικονομίας”, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. 

Τι λέει η αγορά 

Ωστόσο, με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να μην έχει ακόμα ολοκληρωθεί, η αγορά παραμένει επιφυλακτική, αναμένοντας λεπτομέρειες για την εφαρμογή του μέτρου. Παρά το αρχικό θετικό βήμα για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει πώς θα υλοποιηθεί το μέτρο, ποιες προϋποθέσεις θα πρέπει να πληρούν οι επενδυτές και οι startups, ή αν θα πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια του Elevate Greece. Η ασάφεια αυτή δημιουργεί ανησυχίες ότι επενδυτές χωρίς εξειδικευμένη γνώση ή εμπειρία στον χώρο των startups θα αποκτήσουν λόγο στις αποφάσεις των εταιρειών, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί προβληματικό για την ανάπτυξή τους. 

Μια πιθανή λύση που θα μπορούσε να μετριάσει αυτούς τους φόβους είναι η τοποθέτηση των κεφαλαίων σε venture capital funds, τα οποία αναλαμβάνουν τη διαδικασία διαχείρισης και επιλογής των επενδύσεων. 

Σε αυτό συμφωνεί και η Endeavor Greece, που γενικά θεωρεί ότι το μέτρο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση: "Σήμερα, ισχύει ήδη η χορήγηση βίζας για επενδύσεις σε VCs που επενδύουν σε ελληνικές επιχειρήσεις, κάτι που ισχύει και με άλλες άυλες επενδύσεις, όπως η αγορά μετοχών. Αν η μείωση του ορίου συμπεριλάβει και τις επενδύσεις σε VCs, θα ήταν ακόμη πιο σωστή κίνηση”, ανέφερε στο Capital.gr ο Παναγιώτης Καραμπίνης, Managing Director της Endeavor Greece. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, η εκάστοτε startup θα έχει λόγο στην επιλογή του επενδυτή, ενώ οι καλές startups έχουν συχνά πληθώρα υποψηφίων επενδυτών, γεγονός που τους επιτρέπει να επιλέγουν τους κατάλληλους επενδυτές, που συμμερίζονται το όραμα και την ιδέα τους. "Έχει να κάνει με το να φέρεις στη χώρα ανθρώπους που έχουν διάθεση για ρίσκο και θέλουν να ποντάρουν στην εξέλιξη της καινοτομίας”, επισημαίνει.

Ο κ. Καραμπίνης τονίζει ότι η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ταλέντου και founders είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος, ενώ οι επενδύσεις στην καινοτομία μπορούν να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στην οικονομία από ό,τι οι επενδύσεις σε ακίνητα.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Τι προμηνύει η "μαύρη αγορά" των τερματικών της Starlink στο Ιράν

Θα μπορούσε να σπάσει το ψηφιακό σιδηρούν παραπέτασμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Τα νέα καταστήματα των μεγαλύτερων λιανεμπόρων στην Ελλάδα - Άφιξη Nike στη Στοά Αρσακείου

Στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου λειτούργησαν 28 νέα καταστήματα στις βασικές εμπορικές αγορές της Αθήνας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

iCOMAT: Ποια είναι η "ελληνική" startup που εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ και η Formula 1

Πρόσφατα, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης $22,5 εκατ., όπου συμμετείχε το Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ.

Protavio: Παράγει "made in Greece" εργαλεία διάγνωσης του καρκίνου

Είναι μια 100% εξαγωγική εταιρεία που ειδικεύεται στην παραγωγή νέων διαγνωστικών προϊόντων.

Startups: Η Lambda Automata εξαγόρασε τη Smart Flying Machines

Οι δύο ελληνικές startups προχωρούν σε μια σημαντική συμμαχία στον τομέα της άμυνας.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Genesis Ventures: Μέχρι την επόμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το DayOne - Ποια τα επόμενα επενδυτικά βήματα του fund

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν επένδυση ύψους 150.000 ευρώ, με αντάλλαγμα το 12,5% του μετοχικού κεφαλαίου της startup τους.