Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Της Mary Whitfill Roeloffs

Το σχέδιο του μεγιστάνα των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ να μεταβιβάσει τον έλεγχο των επιχειρήσεών του στον μεγαλύτερο γιο του, Λάχλαν Μέρντοχ, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση ενώπιον του δικαστηρίου από τα υπόλοιπα παιδιά του την επόμενη εβδομάδα -κεκλεισμένων των θυρών- καθώς οι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον έλεγχο της αυτοκρατορίας που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Ο 93χρονος Μέρντοχ υπέβαλε πέρυσι αίτημα για να περάσει ο αποκλειστικός έλεγχος του οικογενειακού καταπιστεύματος -που περιλαμβάνει την τεράστια αυτοκρατορία του- στον 53χρονο Λάχλαν, πρόεδρο της News Corp -της μητρικής που είναι ιδιοκτήτρια της Wall Street Journal και της New York Post- και εκτελεστικό πρόεδρο και CEO της Fox Corporation, ιδιοκτήτρια του Fox News και του Fox Sports.

Ωστόσο, τα τρία μεγαλύτερα από τα πέντε εναπομείναντα παιδιά του Ρούπερτ Μέρντοχ (Τζέιμς - 51 ετών, Ελίζαμπεθ - 56 ετών, Προυντένς - 66 ετών), τα οποία σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο διαδοχής του Μέρντοχ θα λάμβαναν ίσα μερίδια, αντιτίθενται στην πρόθεση του πατέρα τους να δώσει τον αποκλειστικό έλεγχο στον αδελφό τους (και τα έξι παιδιά έχουν ίδιο μερίδιο στο μετοχικό κεφάλαιο του καταπιστεύματος).

Τον Ιούνιο διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην επιθυμία του Μέρντοχ να τροποποιήσει το καταπίστευμά του, εφόσον ενεργεί με καλή πίστη και με τρόπο που θα ωφελήσει όλους τους κληρονόμους του - προθέσεις που θα προσπαθήσει να αποδείξει στη δικαστική διαδικασία που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή των New York Times, ο Ρούπερτ Μέρντοχ υποστηρίζει ότι η παραχώρηση του αποκλειστικού ελέγχου της "αυτοκρατορίας των ΜΜΕ" στον Λάχλαν είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί η συντηρητική τάση των μέσων του ομίλου, "ταυτότητα" που θα προστατεύσει την εμπορική τους αξία.

Τα νομικά έγγραφα δείχνουν ότι ο Μέρντοχ ανησυχεί ότι τα παιδιά του, εκτός του Λάχλαν, ίσως επέλεγαν να ανακατευθύνουν "πολιτικά" ορισμένα από τα μέσα του, όπως το δεξιό Fox News (ο Τζέιμς Μέρντοχ ανακοίνωσε πως θα υποστηρίξει την Καμάλα Χάρις στις επικείμενες προεδρικές εκλογές).

Ούτε οι νομικοί σύμβουλοι του Μέρντοχ ούτε των τριών παιδιών του απάντησαν στο αίτημα του Forbes για σχολιασμό την Παρασκευή.

Η δίκη θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν θα είναι ανοιχτή για τον Τύπο, αφού η δικαστική αρχή της Νεβάδα απέρριψε τα αιτήματα μιας σειράς ΜΜΕ, ανάμεσά τους το CNN, οι New York Times, το NPR, η Washington Post και το Reuters, για να τους επιτραπεί η είσοδος.

Ποιος είναι ο Λάχλαν Μέρντοχ;

Ο Λάχλαν, το τρίτο κατά σειρά παιδί από τα έξι του Rupert και ο μεγαλύτερος γιος του, γεννήθηκε στον δεύτερο γάμο του Μέρντοχ με την Άννα Μαρία Τορβ. Ο Λάχλαν Μέρντοχ πέρασε όλη του τη ζωή δουλεύοντας για την "αυτοκρατορία" του πατέρα του. Από γενικός διευθυντής ενός αυστραλιανού εκδοτικού ομίλου έφτασε να είναι ο επικεφαλής της Fox και της News Corp. Ο Λάχλαν έχει εμπλακεί σε μερικές από τις σημαντικότερες αποφάσεις της αυτοκρατορίας μέχρι σήμερα, όπως η πώληση της 21st Century Fox έναντι 71 δισ. δολαρίων στη Disney το 2019 και η καταβολή από το Fox News του ποσού των 787,5 εκατ. δολαρίων στο πλαίσιο διακανονισμού για συκοφαντική δυσφήμιση σχετικά με τα fake news του νοθεία στις εκλογές του 2020. Πηγή προσκείμενη στην οικογένεια Μέρντοχ ανέφερε πέρυσι ότι ο Λάχλαν είναι εδώ και χρόνια το "αγαπημένο παιδί" του πατέρα του.

Ιστορικό

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ ήταν 22 ετών όταν κληρονόμησε δύο εφημερίδες στην Αδελαΐδα της Αυστραλίας μετά το θάνατο του πατέρα του. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960, απέκτησε πολλές εφημερίδες στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία και έπειτα επεκτάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκέντρωσε όλες τις σημαντικές του συμμετοχές μέσω της εταιρείας του News Corporation, εξαγόρασε τη 20th Century Fox, δημιούργησε την Fox, Inc. και ίδρυσε τη Fox News. Στη δεκαετία του 2000, ο Μέρντοχ ενεπλάκη σε σκάνδαλο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο καθώς υπάλληλοι της ταμπλόιντ εφημερίδας του "News of the World" φέρονταν να χάκαραν τα τηλέφωνα celebrities, πολιτικών και μελών της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να χακάρουν τα τηλέφωνα των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου. Εντέλει η εφημερίδα έβαλε λουκέτο. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ όρισε τον Τζέιμς Μέρντοχ ως διάδοχό του στη θέση του CEO της 21st Century Fox το 2015, αλλά ο Τζέιμς παραιτήθηκε από τη News Corp. το 2020. Ο Τζέιμς Μέρντοχ έχει επικρίνει τα ακροδεξιά στοιχεία που υπάρχουν στην οικογενειακή αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με το Forbes, η οικογένεια Μέρντοχ κατατάσσεται στην 96η θέση της λίστας με τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο με την καθαρή αξία της περιουσίας της να ανέρχεται στα 20,1 δισ. δολάρια.

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Η εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί γενετική πληροφορία.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.