GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

GENOSOPHY®: Η startup του Πανεπιστημίου Αθηνών που ανοίγει τον δρόμο για εξατομικευμένες συστάσεις υγείας

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Σχέδια για επέκταση στο εξωτερικό έχει η GENOSOPHY®, η πρώτη εταιρεία-τεχνοβλαστός του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) που θέλει να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα της εξατομικευμένης υγείας. Η καινοτόμος εταιρεία έχει αναπτύξει έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης ικανό να ενσωματώνει και να αξιολογεί εκατοντάδες χιλιάδες στοιχεία του DNA, παρέχοντας στη συνέχεια εξατομικευμένες συστάσεις για τη βελτίωση της υγείας. Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν τη διατροφή, τον τρόπο ζωής, ιατρικές παρεμβάσεις και τη φαρμακευτική αγωγή και είναι προσαρμοσμένες στα μοναδικά γενετικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. 

Η GENOSOPHY ιδρύθηκε το 2023 από την Δρ. Καλλιόπη Γκούσκου και τον Δρ. Αριστείδη Ηλιόπουλο, Επίκουρη Καθηγήτρια και Καθηγητή Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ αντίστοιχα. "Φέρνουμε τη σύγχρονη γενετική κοντά στους ιατρούς. Είμαστε μάρτυρες μιας επανάστασης στην ιατρική, που αντικαθιστά το παλαιό μοντέλο παροχής υπηρεσιών υγείας, το οποίο βασίζεται στο νόσημα, και μας φέρνει σε μια καινούρια ιατρική, που βασίζεται στο άτομο. Η ιατρική ακριβείας είναι το μέλλον, και στόχος μας είναι να τη φέρουμε σε κάθε ασθενή”, τονίζει στο Capital.gr και το Forbes Greece ο κ. Ηλιόπουλος.

Αρης Ηλιόπουλος
Δρ. Αριστείδης Ηλιόπουλος

Επιστημονικό βάθος και γενετικά σκορ κινδύνου 

Ενώ πολλές εταιρείες προσφέρουν επιφανειακούς γενετικούς ελέγχους και συστάσεις, απευθυνόμενες κυρίως σε ιδιώτες, η GENOSOPHY® διακρίνεται για το επιστημονικό βάθος της ανάλυσης που παρέχει. Ο Δρ. Ηλιόπουλος εξηγεί: "Η GENOSOPHY® προσανατολίζεται στους επιστήμονες υγείας, επιτρέποντας την αξιοποίηση της γενετικής πληροφορίας για την παροχή ακριβών και επιστημονικά τεκμηριωμένων συστάσεων.”

Η Δρ. Γκούσκου προσθέτει: "Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πολλές εταιρείες δεν αξιοποιούν σωστά τη γενετική πληροφορία, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να συνδέσουν τα γενετικά δεδομένα με επιστημονικά τεκμηριωμένες παρεμβάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, καταλήγουν να παρέχουν γενικές συστάσεις που είναι συχνά από αδιάφορες έως και επικίνδυνες”. Σχολιάζοντας το πεδίο εφαρμογής των γενετικών ελέγχων, η Δρ. Γκούσκου αναφέρει: "Πολλές εταιρείες ανά τον κόσμο ελέγχουν τη γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη. Για τον πληθυσμό μας, αυτό ίσως να μην έχει μεγάλο νόημα, καθώς, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, πάνω από το 90% των Ελλήνων έχουν γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη. Ενώ παραδοσιακά προτείνεται η αποφυγή του γάλακτος για αυτά τα άτομα, οι πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων λακτόζης από άτομα με γενετική προδιάθεση για δυσανεξία  μπορεί να έχει οφέλη, όπως η μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα”.

Επιπλέον, μέσω του αλγορίθμου της, η GENOSOPHY® παρέχει γενετικά σκορ κινδύνου εμφάνισης πολλών νοσημάτων. Η Δρ. Γκούσκου διευκρινίζει: "Η γνώση της γενετικής ενός ατόμου μας επιτρέπει να προβαίνουμε σε εξατομικευμένες παρεμβάσεις και να αναλαμβάνουμε προληπτικά μέτρα πριν την εμφάνιση κάποιου προβλήματος, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο.”

πιν
Δρ. Καλλιόπη Γκούσκου

Διεθνής επέκταση και στρατηγική ανάπτυξης

Η GENOSOPHY® έχει ήδη συνάψει συνεργασίες στην Ελλάδα, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Κύπρο. Ενδεικτικά, η εταιρεία έχει τριπλασιάσει το πελατολόγιό της από την ίδρυσή της και συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξή της, μεγαλώνοντας την ομάδα της, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς. 

Τα σχέδιά της για την επόμενη πενταετία περιλαμβάνουν την επέκτασή της στην Ευρώπη, ενώ, βραχυπρόθεσμα, η GENOSOPHY® στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών της μέσω συγκεκριμένων βημάτων αυτοματοποίησης, ώστε να υποστηρίξει καλύτερα τους επιστήμονες υγείας.

Όραμα η δημιουργία του "ψηφιακού διδύμου”

Όραμα της GENOSOPHY® είναι να καθιερώσει τον "ψηφιακό δίδυμο" της υγείας για κάθε άνθρωπο, που θα επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να προβλέπουν και να προσαρμόζουν την ιατρική φροντίδα με βάση τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Αυτός ο "ψηφιακός δίδυμος” θα επιτρέπει τη συνεχή ενσωμάτωση νέων πληροφοριών και τη συνεχή βελτίωση των εξατομικευμένων συστάσεων για την υγεία.

"Το όραμά μας είναι να διαμορφώσουμε για κάθε άνθρωπο έναν δρόμο που θα οδηγήσει στη δική του υγεία. Αυτός ο δρόμος μπορεί να είναι πολύ διαφορετικός από άνθρωπο σε άνθρωπο. Πιστεύουμε απόλυτα ότι η γενετική πληροφορία είναι η πυξίδα σε αυτόν τον δρόμο”, αναφέρει η κα. Γκούσκου. 

"Η γενετική είναι το μέλλον. Είμαστε στο μεταίχμιο μιας επαναστατικής αλλαγής στην Ιατρική και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα νοσήματα. Εκεί θέλουμε εμείς να πρωτοστατήσουμε, στη μετάβαση από την ‘Ιατρική 2.0’ που κύριο στόχο έχει τη θεραπεία των συμπτωμάτων στην ‘Ιατρική 3.0’, μια ιατρική προληπτική, εξατομικευμένη, ακριβή και προβλεπτική”, καταλήγει ο κ. Ηλιόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλλιόπη Γκούσκου και ο Αριστείδης Ηλιόπουλος βραβεύτηκαν πρόσφατα για την καινοτομία της επιχειρηματικής ιδέας τους στον 14ο Διαγωνισμό "Καινοτομίας & Τεχνολογίας” της Εθνικής Τράπεζας, "NBG Business Seeds”, ενώ έχουν επίσης λάβει βραβείο καινοτομίας του ΕΚΠΑ το 2023.

Περισσότερα από Forbes

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Η Rgand καταργεί τους μεσάζοντες στις προμήθειες των εστιατορίων

Ο Rovshan Rasulov θέλει να φέρει "επανάσταση" στον κλάδο επιτρέποντας στους διαχειριστές εστιατορίων στις ΗΠΑ να συναλλάσσονται άμεσα, και πιο οικονομικά, με τους παραγωγούς τροφίμων.

Τι σηματοδοτεί η συμμετοχή της Aegean στο μετοχικό κεφάλαιο της ισπανικής Volotea

Χρειάστηκαν μερικοί μήνες σύντομων συζητήσεων προκειμένου να οδηγηθούμε στη συμφωνία.

Η ευλογιά των πιθήκων εκτοξεύει τη μετοχή της Bavarian Nordic εν μέσω ανησυχίας για έξαρση του ιού

Το εμβόλιό της είναι το μοναδικό που έχει λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παράδοση 10 εκατ. δόσεων έως το τέλος του 2025.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.