Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Της Jena McGregor

Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon Άντι Τζάσι ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από τον Ιανουάριο, οι εργαζόμενοι του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει γενικά να επιστρέφουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, επιστρέφοντας "στον τρόπο που ήμασταν πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού".

Αλλά μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών, δεν θα συμφωνούν πολλοί μαζί του.

Τα στοιχεία από το Flex Index, μια βάση δεδομένων για τις πολιτικές ευέλικτης εργασίας, διαπιστώνουν ότι μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων - αυτές με τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους - απαιτούν πλήρη παρουσία στο γραφείο, και το ποσοστό αυτό κινείται κυρίως προς την αντίθετη κατεύθυνση - μειούμενο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ενώ το μέτρο αυξήθηκε ελαφρώς από το 5% το δεύτερο τρίμηνο του 2024, μειωνόταν σταθερά κάθε τρίμηνο πριν από αυτό, πέφτοντας από το 13% των μεγάλων τεχνολογικών επιχειρήσεων που επέβαλαν καθημερινή παρουσία στο γραφείο στις αρχές του περασμένου έτους.

"Η Amazon είναι μακράν η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία που έχει πολιτική πλήρους απασχόλησης στο γραφείο", είπε ο Ρομπ Σάντοου, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Scoop Technologies, μιας εταιρείας λογισμικού διαχείρισης υβριδικής εργασίας που έχει συλλέξει και δημοσιεύσει τις πολιτικές τηλεργασίας περισσότερων από 6.362 εταιρειών στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων 417 μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών. Η ανακοίνωση της Amazon, είπε ο Σάντοου, είναι "σεισμική".

Ο ίδιος ανέφερε επίσης σχετικά λίγες άλλες μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τεχνολογία που έχουν πολιτικές πλήρους απασχόλησης στο γραφείο, όπως η Tesla και η NCR, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις, όπως η Apple ή η Meta, απαιτούν δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα παρουσία στο γραφείο, όπως κάνει τώρα η Amazon. Μεταξύ των μεγάλων εταιρειών, λέει ο Σάντοου, κανένας άλλος κλάδος δεν έχει μικρότερο ποσοστό εταιρειών με πολιτικές πλήρους απασχόλησης στο γραφείο από ό,τι ο τεχνολογικός, γεγονός που κάνει τη νέα εντολή της Amazon να ξεχωρίζει ακόμη περισσότερο μεταξύ μιας μικρής ομάδας ομοειδών εταιρειών. (Σε όλες τις αμερικανικές εταιρείες, το 33% απαιτεί πλήρη παρουσία στο γραφείο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Flex Work. Η Amazon αρνήθηκε να σχολιάσει).

"Θα δείτε μια ολόκληρη επανεξέταση αυτής της συζήτησης και πάλι" σχετικά με τις εντολές τηλεργασίας, είπε ο Σάντοου, μετά από μια σχετικά ήσυχη ώθηση επιστροφής στο γραφείο μετά την Labor Day φέτος. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ωθήσει άλλες εταιρείες να "θέσουν το ερώτημα τι βλέπει η Amazon και αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό", πρόσθεσε ο Σάντοου, ακόμη και αν τελικά δεν προβούν σε αλλαγές.

Η ανακοίνωση του Τζάσι ήρθε ως μέρος ενός ευρύτερου υπομνήματος με στόχο τη στοχοποίηση της γραφειοκρατίας και την πραγματοποίηση αλλαγών στην εταιρεία για την "περαιτέρω ενίσχυση της κουλτούρας και των ομάδων μας", όπως έγραψε. Για να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων και να μειωθούν οι περιττές συσκέψεις, ο Τζάσι δήλωσε ότι η Amazon θα ζητήσει από τη μονάδα κάθε ανώτερου στελέχους να αυξήσει την αναλογία των μεμονωμένων συνεργατών προς τους διευθυντές κατά τουλάχιστον 15% μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, γεγονός που πιθανότατα θα μειώσει τον αριθμό των διευθυντών.

Μετά από 15 μήνες παρουσίας στο γραφείο τρεις ημέρες την εβδομάδα, ο Τζάσι δήλωσε επίσης ότι η πολιτική των πέντε ημερών στο γραφείο θα βοηθήσει την κουλτούρα της Amazon. "Έχουμε παρατηρήσει ότι είναι ευκολότερο για τους συναδέλφους μας να μαθαίνουν, να εξασκούνται και να ενισχύουν την κουλτούρα μας", ανέφερε, σημειώνοντας ότι θα υπάρξουν εξαιρέσεις, όπως για λόγους ασθένειας, επίσκεψης σε πελάτες ή της ανάγκης "μιας ή δύο ημερών για να τελειώσει ο προγραμματισμός σε ένα πιο απομονωμένο περιβάλλον”. Τα γραφεία για κάθε εργαζόμενο, σημείωσε, θα επιστρέψουν επίσης.

Ο Μπράιαν Έλιοτ, πρώην ανώτερος αντιπρόεδρος της Slack και εκτελεστικός διευθυντής του Future Forum, δήλωσε ότι πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι υβριδικοί εργαζόμενοι έχουν στην πραγματικότητα υψηλότερα επίπεδα δέσμευσης από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, ένα μέτρο που κάποιοι εξισώνουν με την εταιρική κουλτούρα.

Ο Έλιοτ πρόσθεσε ότι πολλά στελέχη αναγνωρίζουν ότι η Amazon είναι γνωστή για την έντονη κουλτούρα της και μπορεί να μην τρέξουν για να αντιγράψουν την κίνησή της.

Μια συζήτηση για τη βελτίωση της κουλτούρας δεν αναφέρεται πάντα στο πόσο ικανοποιημένοι ή αφοσιωμένοι είναι οι άνθρωποι στην εργασία τους, σημείωσε ο Έλιοτ. Όταν ορισμένα στελέχη μιλούν για κουλτούρα, είναι μια αναφορά στο "επίπεδο της αφοσίωσής σας στην προσπάθειά μας".

Περισσότερα από Forbes

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

Ο κολοσσός του λιανεμπορίου δημιούργησε το δικό του AI μοντέλο για να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Η Meta ξάφνιασε τη Wall με το πρώτο της μέρισμα - Τι θα κάνουν Amazon και Alphabet

Η Meta ενηλικιώθηκε ως εταιρεία και οι επενδυτές θα πρέπει να συμβαδίσουν.

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.