Swim.me: Ένα IoT wearable σύστηµα υποβοήθησης κολυµβητών µε σοβαρά προβλήµατα όρασης

Swim.me: Ένα IoT wearable σύστηµα υποβοήθησης κολυµβητών µε σοβαρά προβλήµατα όρασης

Swim.me
Από αριστερά προς δεξιά: Δημήτρης Λάμπρος, Παναγιώτα Δεδούση, Ράνια Βλάχου,
Ιφιγένεια Βασιλάκη, Αναστάσης Καραμούτσος, Ευάγγελος Γεωργακίλας.

Ιφιγένεια Βασιλάκη (22 ετών), Ουρανία Βλάχου (22 ετών), Ευάγγελος Γεωργακίλας (23 ετών), Παναγιώτα Δεδούση (23 ετών), Αναστάσης Καραµούτσος (22 ετών), Δηµήτριος Λάµπρος (22 ετών)

ΚΛΑΔΟΣ: Τεχνολογία - Swim.me 

Έχει κανείς προσπαθήσει ποτέ να κολυµπήσει µε κλειστά τα µάτια, χρησιµοποιώντας αποκλειστικά µόνο την ακοή και την αφή του; Ένα από τα σηµαντικότερα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν οι κολυµβητές µε σοβαρά προβλήµατα όρασης, είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελµατικό επίπεδο, είναι η δυνατότητα αντίληψης της σχετικής τοποθεσίας και του προσανατολισµού τους στη διαδροµή της πισίνας. Αυτό το κενό εντόπισε η Ράνια Βλάχου, η οποία, ούσα για χρόνια πρωταθλήτρια και έχοντας υπάρξει µέλος της εθνικής οµάδας τεχνικής κολύµβησης µε πανελλήνιες αλλά και διεθνείς διακρίσεις, είχε συνειδητοποιήσει ότι ένα άθληµα προσιτό όπως αυτό της κολύµβησης για το ευρύ κοινό ενδέχεται να έχει σοβαρές προκλήσεις για άτοµα µε αναπηρίες.

Το πρόβληµα αυτό ήταν η έµπνευση πίσω από το Swim.me, το οποίο περιλαµβάνει ένα IoT wearable σύστηµα υποβοήθησης κολυµβητών µε σοβαρά προβλήµατα όρασης για τον προσανατολισµό τους στην πισίνα. Με αυτό η οµάδα του Swim.me προσδοκεί να δώσει κίνητρο όχι µόνο σε επαγγελµατίες, αλλά και σε µικρά παιδιά µε µερική ή ολική τύφλωση, να ασχοληθούν µε το άθληµα και να επωφεληθούν από όσα µπορεί να τους προσφέρει χωρίς να ανησυχούν για πιθανές προκλήσεις.

Για να λάβει, όµως, η ιδέα σάρκα και οστά, έπεσε στη µάχη µια οµάδα έξι συνολικά φοιτητών: Ιφιγένεια Βασιλάκη, Ράνια Βλάχου, Ευάγγελος Γεωργακίλας, Παναγιώτα Δεδούση, Αναστάσης Καραµούτσος και Δηµήτρης Λάµπρος.

Το σύστηµα του Swim.me αποτελείται από ένα κολυµβητικό σκουφάκι σε συνδυασµό µε γυαλάκια που προορίζεται για χρήση σε συνθήκες προπόνησης των αθλητών. Μέσω ενσωµατωµένων αδιάβροχων αισθητήρων, ο αθλητής θα ειδοποιείται µε αντίστοιχες δονήσεις τόσο για τον προσανατολισµό και τη σχετική θέση του στη διαδροµή της πισίνας όσο και για την ακριβή στιγµή της στροφής. Παράλληλα, κατάλληλοι αισθητήρες συλλέγουν δεδοµένα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και, µέσω IοT εφαρµογής που παρέχεται συνδυαστικά µε τη συσκευή, οι κολυµβητές έχουν άµεση πρόσβαση στα στατιστικά τους, µεγιστοποιώντας την επίδοσή τους.

Η οµάδα του Swim.me εκπροσώπησε την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό διαγωνισµό επιχειρηµατικότητας του Junior Achievement στη Λιθουανία, κατακτώντας την 1η θέση και τον τίτλο "Start-Up of the Year 2021". Ανάµεσα στις διακρίσεις της οµάδας είναι και η βράβευση από την Elevate Greece στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 Under 30 Greece 2022" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Διαβάστε ακόμη 

* Κleesto: Η πλατφόρμα που προσφέρει ψηφιακές λύσεις στον κλάδο του τουρισµού

* Το Project Parenting η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς 

* Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και information services  

* Στέφανος Ντούσκος: Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε

* Μαριαλήνα Τσινίδη: Η 17η χρονη μαθήτρια που τα πειράματά της ταξιδεύουν στο διάστημα

* CollegeLink: Η πλατφόρμα που συνδέει τους νέους με την αγορά εργασίας

* Ο Νικόλας Βαρβέρης και η OVIVIEW ανοίγουν την πόρτα των εργοδοτών στους νέους

* Aυθεντικές αλιευτικές εμπειρίες στη Μεσόγειο μέσω της Fisea

* Θανάσης Γκαβέλας: Ο χρυσός παραολυµπιονίκης που κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο

* Βιντεοπαιχνίδια και εικονική πραγματικότητα made in Greece από την eNVy softworks και τον Β. Καραβασίλη

* Η Carge σας κλείνει ραντεβού για φόρτιση οπουδήποτε στην Ευρώπη

* Η Ελένη Κελίρη έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των υδάτων

* ShelfNow: Το marketplace που γνωρίζει εμπόρους απευθείας με παραγωγούς τροφίμων

* Η Ρεβέκκα Παλαιολόγου με την Inverzio φέρνει επανάσταση στον τομέα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης

* Μ. Τεντόγλου: Από ερασιτεχνικό παρκούρ σε Χρυσός Ολυµπιονίκης

* Wet lab: Μία ομάδα 15 φοιτητών στη μάχη κατά του κορονοϊού με ένα βρώσιµο εµβόλιο

* Μπαξέδες σε εστιατόρια ξενοδοχείων και σούπερ μάρκετ από την Farmvent

* ComeTogether: Μία επαναστατική ιδέα για την αγορά και μεταπώληση εισιτηρίων

* Π. Ναούμ (ChromaSwap): Κάνει τον κόσμο καλύτερο δίνοντας στους ανθρώπους τα χρώματα που αξίζουν

* Αλέξανδρος Πέτκος: Ο 18χρονος που φέρνει την τεχνητή νοημοσύνη στη συλλογή απορριμμάτων

* Το Internet of Things σύμμαχος του κατασκευαστικού κλάδου μέσω της Embneusys

* Morphoses: Ένας διαδικτυακός χώρος που εφοδιάζει τα παιδιά του αύριο