Στέφανος Ντούσκος: Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε

Στέφανος Ντούσκος: Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε

Στέφανος Ντούσκος (24 ετών)
ΚΛΑΔΟΣ: Αθλητισµός - Χρυσός Ολυµπιονίκης

Μας έφερε το πρώτο χρυσό µετάλλιο στους Ολυµπιακούς στο Τόκιο και είναι ο πρώτος "χρυσός" ολυµπιονίκης της χώρας στην κωπηλασία, κερδίζοντας µάλιστα τον τίτλο "O Χάµιλτον της κωπηλασίας". Στη µεγαλύτερη επιτυχία του, στους Ολυµπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020, κατέκτησε το χρυσό µετάλλιο στο µονό σκιφ µε νέο ολυµπιακό χρόνο-ρεκόρ 6:40.45, καταρρίπτοντας εκείνο του Μάχε Ντρίσντεϊλ από τους Θερινούς Ολυµπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016. Μάλιστα, για να ετοιµαστεί για το Τόκιο, ο Στέφανος ήταν κλεισµένος στο κωπηλατοδρόµιο του Σχινιά επί δύο χρόνια. Αυτή η µεγάλη διάκρισή του αντιπροσωπεύει το 4ο µετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην ιστορία των Ολυµπιακών Αγώνων.

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1997 στα Ιωάννινα και ασχολήθηκε από νωρίς µε τον αθλητισµό. Παρά το γεγονός ότι τα Ιωάννινα είναι µια πόλη µε παράδοση (και) στην κωπηλασία, αρχικά επέλεξε τον στίβο. Πολύ γρήγορα όµως τον κέρδισε η κωπηλασία, µε την οποία έχει αναπτύξει πλέον µια σχέση ζωής. Ξεκίνησε να κωπηλατεί στη λίµνη των Ιωαννίνων ως έφηβος και τα χέρια του γέµιζαν αίµατα σε κάθε προπόνηση. Μαγεµένος από την κωπηλασία, αλλά και από τη λίµνη, δεν το έβαλε κάτω και έφτασε να κατακτά µετάλλια σε παγκόσµιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θυσιάζοντας εξόδους µε φίλους, διακοπές και προσωπική ζωή, ο 24χρονος Στέφανος Ντούσκος έφτασε να τρώει παγάκια για να ξεχάσει την πείνα του και να φτάσει στα κιλά που έπρεπε.

Στους αγώνες όπου συµµετείχε στο ενδιάµεσο, µονίµως κάτι γινόταν και έχανε το µετάλλιο στις λεπτοµέρειες. Όµως δεν τα παράτησε. Και ευτυχώς, γιατί η δικαίωση ήρθε και ήταν τεράστια τα ξηµερώµατα της 30ής Ιουλίου 2021, στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Όπως έχει πει ο ίδιος, είχε σκεφτεί να τα παρατήσει για να προλαβαίνει να πηγαίνει στο πανεπιστήµιο, αφού είναι και φοιτητής Ιατρικής. Ωστόσο, δεν σταµάτησε, και έτσι έζησε τη µέγιστη διάκριση που µπορεί να ζήσει ένας αθλητής. Κέρδισε την κορυφή και πλέον έχει θέσει νέο στόχο, τους Ολυµπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, όπου θα διεκδικήσει ακόµα ένα µετάλλιο.

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 Under 30 Greece 2022" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Διαβάστε ακόμη 

* Κleesto: Η πλατφόρμα που προσφέρει ψηφιακές λύσεις στον κλάδο του τουρισµού

* Το Project Parenting η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς 

* Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και information services