Η Ελένη Κελίρη έχει βάλει στόχο την "εξυγίανση" των υδάτων

Η Ελένη Κελίρη έχει βάλει στόχο την "εξυγίανση" των υδάτων

Ελένη Κελίρη (26 ετών)

ΚΛΑΔΟΣ: Επιστήμη - POXi kit

Καινοτόμες ιδέες που δίνουν λύσεις σε παγκόσµια προβλήµατα, και δη στον τοµέα της καινοτόµας επεξεργασίας υδάτων για βελτίωση της ποιότητάς τους, επιχειρεί να δώσει η 26χρονη Ελληνοκύπρια Ελένη Κελίρη-Λοϊζίδου, η οποία είναι κάτοχος πτυχίου Χηµείας µε δευτερεύον πτυχίο στην Επιχειρηµατικότητα (2018).

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών της σπουδών, έλαβε υποτροφία από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δανίας για τη διεκπεραίωση έρευνας µε θέµα "Ανάπτυξη καινοτόµας µεθόδου ποσοτικοποίησης του ελεύθερου χλωρίου για βιοµηχανική χρήση, µε χρήση φυσικών συστατικών και οπτικών µέσων". Στη συνέχεια ακολούθησε διδακτορικές σπουδές στο Τεχνολογικό Πανεπιστήµιο Κύπρου (50% υποτροφία), όπου στο παρόν στάδιο είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τµήµατος Χηµικής Μηχανικής και µέλος του Ερευνητικού Εργαστηρίου "Water Treatment Laboratory – AQUA" µε επικεφαλής τη Δρα Μαρία Γ. Αντωνίου. 

Το θέµα της διδακτορικής της µελέτης αφορά την επεξεργασία επιφανειακών υδάτων µε καινοτόµες µη επεµβατικές στο οικοσύστηµα χηµικές οξειδωτικές µεθόδους, για την αποµάκρυνση επιβλαβών  βακτηρίων (κυανοβακτηρίων) και των τοξινών τους (κυανοτοξίνες) από το νερό. Η καινοτόµα έρευνα έχει στηριχθεί από τον Οργανισμό  "Cyprus Seeds", µε σκοπό την ανάπτυξη της ακαδηµαϊκής έρευνας και τη µετέπειτα εµπορευµατοποίησή της. 

Εκτός από την κύρια εφεύρεση, η Ελένη αποτελεί co-inventor ενός δευτερεύοντος προϊόντος που προέκυψε από την ερευνητική της δραστηριότητα, του "POXi kit", το οποίο και έλαβε μέρος στα ημιτελικά του MIT Enterprise Forum Greece 2021.  

Για το εν λόγω kit έχει κατατεθεί αίτηµα για δίπλωµα ευρεσιτεχνίας (USPTO, 2020), ενώ έχει εξασφαλιστεί χρηµατοδότηση ύψους 20.000 ευρώ για επέκταση της κάλυψης των πνευµατικών δικαιωµάτων µέσα στον επόµενο χρόνο. Η Ελένη έχει λάβει το 1ο βραβείο στον διαγωνισµό Student Innovators Competition (2018), υποτροφία για συµµετοχή στο European Innovation Academy (Πορτογαλία, 2018), βραβείο για παρουσίαση της καινοτόµας έρευνας στα συνέδρια "International Conference on Harmful Algae" (Μεξικό 2021) και το βραβείο "Prince Sultan Water Specialist Grants για συμμετοχή και παρουσίαση στο "International Conference on Environmental Science & Technology" (Ελλάδα, 2021).

Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών της σπουδών έχει εργοδοτηθεί σε ευρωπαϊκά και τοπικά ερευνητικά προγράµµατα που αφορούν την παρακολούθηση, επεξεργασία και εξυγίανση των επιφανειακών υδάτων. 

 

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 Under 30 Greece 2022" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Διαβάστε ακόμη 

* Κleesto: Η πλατφόρμα που προσφέρει ψηφιακές λύσεις στον κλάδο του τουρισµού

* Το Project Parenting η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς 

* Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και information services  

* Στέφανος Ντούσκος: Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε

* Μαριαλήνα Τσινίδη: Η 17η χρονη μαθήτρια που τα πειράματά της ταξιδεύουν στο διάστημα

* CollegeLink: Η πλατφόρμα που συνδέει τους νέους με την αγορά εργασίας

* Ο Νικόλας Βαρβέρης και η OVIVIEW ανοίγουν την πόρτα των εργοδοτών στους νέους

* Aυθεντικές αλιευτικές εμπειρίες στη Μεσόγειο μέσω της Fisea

* Θανάσης Γκαβέλας: Ο χρυσός παραολυµπιονίκης που κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο

* Βιντεοπαιχνίδια και εικονική πραγματικότητα made in Greece από την eNVy softworks και τον Β. Καραβασίλη

* Η Carge σας κλείνει ραντεβού για φόρτιση οπουδήποτε στην Ευρώπη