Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και "information services"

Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και "information services"

Σταµάτης Βόγλης (27 ετών) 

STARTUP - Εναλεία, Dialectica

Αυτήν τη στιγµή ο Σταµάτης ασχολείται µε δύο νεοφυείς επιχειρήσεις: την Εναλεία και την Dialectica. Με τον Λευτέρη Αραπάκη (περσινή λίστα "Forbes Under 30") ίδρυσαν το 2016 την "Εναλεία", την κοινωνική νεοφυή επιχείρηση πρώτος στόχος της οποίας ήταν να εκπαιδεύσει νέους να εισέλθουν στον κλάδο της αλιείας. 

Η εταιρεία έχει βραβευτεί από φορείς όπως τα Ηνωµένα Έθνη και χρηµατοδοτείται από ιδρύµατα όπως το Costas M. Lemos Foundation και εταιρείες όπως η Nestle. Φροντίζει ώστε το πλαστικό που συλλέγει από τη θάλασσα να εντάσσεται στην κυκλική οικονοµία, καθώς αποτελεί µια από τις µεγαλύτερες ενέργειες καθαρισµού θαλάσσιου πλαστικού στην Ευρώπη, ενώ έχει εκπαιδεύσει εκατοντάδες αλιείς ανά την Ελλάδα σε τεχνικές βιώσιµης αλιείας και πάνω από εκατό ανέργους στο επάγγελµα του αλιέα.

Στην Εναλεία, από το καλοκαίρι του 2020, που επέστρεψε µε συµβουλευτικό ρόλο, ο Σταµάτης έχει τη χαρά να είναι µέλος του Board of Advisors, µε σκοπό να βοηθήσουν να φτάσει η εταιρεία να αποτελεί την πιο αποτελεσµατική δράση καθαρισµού θαλασσών παγκοσµίως.

Επίσης, από το 2017 συµµετέχει full time στην Dialectica, µια νεοφυή επιχείρηση η οποία βοηθάει θεσµικούς επενδυτές, συµβουλευτικές εταιρείες και µεγάλες επιχειρήσεις να λαµβάνουν γρήγορα "καλύτερες" επενδυτικές αποφάσεις στηριζόµενοι σε δεδοµένα και πληροφορίες πραγµατικού χρόνου µέσω ωριαίων συζητήσεων µε ειδήµονες της αγοράς. Είναι µία από τις 1.000 πιο γρήγορα αναπτυσσόµενες εταιρείες στην Ευρώπη, σύµφωνα µε τους "Financial Times", και απασχολεί πάνω από 450 άτοµα στα γραφεία της στην Αθήνα, το Λονδίνο, το Μόντρεαλ και τη Νέα Υόρκη, χωρίς έως τώρα εξωτερική χρηµατοδότηση.

Στην Dialectica ο Σταµάτης είναι ο νεότερος εκ των Vice Presidents της εταιρείας και µέλος της ιδρυτικής οµάδας του γραφείου του Μόντρεαλ, το οποίο αποτελεί το hub της Dialectica για τη δραστηριότητά της στην Αµερική. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει συµβάλει, µεταξύ άλλων, στην ανάπτυξη τριών εκ των  δέκα µεγαλύτερων πελατών της εταιρείας, όπως επίσης και στη δηµιουργία ταλαντούχων πολυµελών οµάδων Client Service στην Ελλάδα και τον Καναδά. Η Dialectica πλέον έχει δυναµικό άνω των 450 ατόµων σε Ευρώπη και Βόρεια Αµερική, µε σκοπό να ξεπεράσει τα 1.000 άτοµα στα επόµενα 5 χρόνια.

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 Under 30 Greece 2022" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Διαβάστε ακόμη 

* Κleesto: Η πλατφόρμα που προσφέρει ψηφιακές λύσεις στον κλάδο του τουρισµού

* Το Project Parenting η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς