Wet lab: Μία ομάδα 15 φοιτητών στη μάχη κατά του κορονοϊού με ένα βρώσιµο εµβόλιο

Wet lab: Μία ομάδα 15 φοιτητών στη μάχη κατά του κορονοϊού με ένα βρώσιµο εµβόλιο

Γιώργος Αγγελάκης (21 ετών), Μαρία-Θεοδώρα Βυτιάδου (22 ετών), Σωτήρης Μαρίνος (23 ετών), Νίκος Φαλαλάκης (21 ετών), Ευαγόρας Χριστοδούλου (24 ετών)
ΚΛΑΔΟΣ: Επιστήµη

Μια οµάδα 15 φοιτητών, ηλικίας 20-24 ετών, από το Πανεπιστήµιο της Κρήτης υλοποιεί ένα project το οποίο αφορά ένα βρώσιµο εµβόλιο κατά του SARS CoV-2. Η οµάδα συγκροτήθηκε µε την υποστήριξη της Πρυτανείας και του συνολικού δυναµικού του Πανεπιστηµίου και αποτελεί την πρώτη ερευνητική οµάδα του Πανεπιστηµίου Κρήτης που στελεχώνεται αποκλειστικά από προπτυχιακούς φοιτητές Βιολογίας, Ιατρικής, Πληροφορικής και Επιστήµης Υλικών. Το project εστιάζει στην πρωτεΐνη spike s1 του SARS-CoV-2. Κατά την εργαστηριακή διαδικασία οι φοιτητές θα µετασχηµατίσουν φύλλα µαρουλιού µε τη χρήση του βακτηρίου Agrobacterium tumefaciens, ώστε τα φύλλα να εκφράζουν την πρωτεΐνη spike s1 από τρία διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 (αρχικό στέλεχος κορονοϊού, αφρικανική/βρετανική µετάλλαξη). Σκοπός του project είναι η παροδική έκφραση της πρωτεΐνης spike S1 στα φύλλα, τα οποία, κατόπιν κατάποσης, θα είναι ικανά να επάξουν ανοσολογική απόκριση µέσω του βλεννογόνου του εντέρου, να παραχθούν αντισώµατα και τελικά να προκληθεί ανοσία έναντι του ιού SARS-CoV-2. Μια τέτοια προσέγγιση έχει χρησιµοποιηθεί στο παρελθόν για ασθένειες όπως η Ιλαρά, η Χολέρα, η Ηπατίτιδα Β και Γ, θα είναι όµως η πρώτη φορά που θα χρησιµοποιηθεί ο συγκεκριµένος τρόπος ανοσοποίησης έναντι ενός ιού του αναπνευστικού. 

"Έχουµε κάνει όλη την έρευνα και έχουµε προχωρήσει ήδη στο στάδιο των πειραµάτων", σηµειώνει η Αναστασία Τόσκα, µέλος της οµάδας (Wet lab). Η οµάδα έχει επιτυχώς εκφράσει τη συνθετική πρωτεΐνη σε φύλλα µαρουλιού και επόµενος στόχος είναι να χορηγήσουν το βρώσιµο εµβόλιο σε ποντίκια. "Το στάδιο του να φτάσει να το καταναλώνει ένας άνθρωπος είναι σχετικά µακρινό, αλλά στο ενδιάµεσο θα µπορούσε να χορηγείται σε οικόσιτα ή άγρια ζώα, κάτι που θα µπορούσε να µειώσει τη µετάδοση του ιού ή ακόµα και να σταµατήσει µια µελλοντική πανδηµία", υπογραµµίζει η Team Leader της οµάδας, Βυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα. "Φυσικά, υπάρχουν ηθικά ζητήµατα, που όµως θα απασχολήσουν µακροπρόθεσµα και όχι στο παρόν πειραµατικό επίπεδο".

H οµάδα αποτελείται συνολικά από τους: Αγγελάκη Γιώργο (21), Bυτιάδου Μαρία-Θεοδώρα (22), Καραγιαννάκη Στέφανο (21), Μαρίνο Σωτήρη (23), Μάτση Μάριο (21), Μπάντρα Σταυρούλα (23), Ντούνη Μαρία (20), Ντρουµπογιάννη Αντώνη (22), Παπουτσάκη Μιχάλη (20), Πετρίκη Βασιλική (20), Σκρεπετό Σταύρο (23), Τζονευράκη Ιωάννη-Ραφαήλ (21), Τόσκα Αναστασία (20), Φαλαλάκη Νίκο (21), Χριστοδούλου Ευαγόρα (24).
 

Mεθοδολογία: Από τις πάνω από 100 υποψηφιότητες που συγκέντρωσε το "Forbes" –είτε μέσω αιτήσεων των ίδιων των ενδιαφερομένων είτε μέσω προτάσεων από ιδρύματα και αρμόδιους φορείς–, η συντακτική ομάδα έκανε μια πρώτη διαλογή και κατέληξε σε 50. Η κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο (διευθύνοντα σύμβουλο της Chipita), Νίκο Καραμούζη (πρώην πρόεδρο της Eurobank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πρόεδρο της Grant Thornton), Μιχάλη Μπλέτσα (διευθυντή Πληροφορικής στο Media Lab του MIT), Θεοχάρη Φιλιππόπουλο (πρόεδρο του Capital.gr, πρόεδρο των Αττικών Εκδόσεων), αξιολόγησε τις 50 υποψηφιότητες με βαθμολογίες από το 1 (χαμηλότερο) έως το 4 (υψηλότερο), βάσει των οποίων διαμορφώθηκε η οριστική κατάταξη. Η σειρά δημοσίευσης έχει οριστεί σύμφωνα με τη βαθμολογία των μελών (από την υψηλότερη στη χαμηλότερη) και, εν συνεχεία, αλφαβητικά. Προϋποθέσεις συμμετοχής στη λίστα "Forbes 30 Under 30 Greece 2022" πληρούσαν όσοι είναι γεννημένοι από 1/1/1992 και μετά.

Διαβάστε ακόμη 

* Κleesto: Η πλατφόρμα που προσφέρει ψηφιακές λύσεις στον κλάδο του τουρισµού

* Το Project Parenting η πρώτη εκπαιδευτική πλατφόρμα που στηρίζει τους γονείς 

* Σταµάτης Βόγλης: Ο startupper που μοιράζεται το ίδιο πάθος για βιώσιμη αλιεία και information services  

* Στέφανος Ντούσκος: Δεν τα παράτησε και δικαιώθηκε

* Μαριαλήνα Τσινίδη: Η 17η χρονη μαθήτρια που τα πειράματά της ταξιδεύουν στο διάστημα

* CollegeLink: Η πλατφόρμα που συνδέει τους νέους με την αγορά εργασίας

* Ο Νικόλας Βαρβέρης και η OVIVIEW ανοίγουν την πόρτα των εργοδοτών στους νέους

* Aυθεντικές αλιευτικές εμπειρίες στη Μεσόγειο μέσω της Fisea

* Θανάσης Γκαβέλας: Ο χρυσός παραολυµπιονίκης που κατέρριψε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ στο Τόκιο

* Βιντεοπαιχνίδια και εικονική πραγματικότητα made in Greece από την eNVy softworks και τον Β. Καραβασίλη

* Η Carge σας κλείνει ραντεβού για φόρτιση οπουδήποτε στην Ευρώπη

* Η Ελένη Κελίρη έχει βάλει στόχο την εξυγίανση των υδάτων

* ShelfNow: Το marketplace που γνωρίζει εμπόρους απευθείας με παραγωγούς τροφίμων

* Η Ρεβέκκα Παλαιολόγου με την Inverzio φέρνει επανάσταση στον τομέα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης

* Μ. Τεντόγλου: Από ερασιτεχνικό παρκούρ σε Χρυσός Ολυµπιονίκης