Του Derek Saul
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι επιδιώκουν να αποκαλύψουν το "εγχειρίδιο παραπληροφόρησης" της Ρωσίας για να προλάβουν τυχόν ρωσικό αφήγημα, εν μέσω φόβων ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να ξεκινήσει εισβολή στην Ουκρανία, λένε οι ειδικοί.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησαν αμφότεροι την Πέμπτη ότι η Ρωσία προσπαθεί να οργανώσει μια επιχείρηση αντιπερισπασμού (false flag) ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία.
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας έγραψε το πρωί της Πέμπτης στο Twitter ότι οι μη αποδεδειγμένοι ισχυρισμοί της Ρωσίας για ουκρανική στρατιωτική επίθεση στην περιοχή Ντονμπάς αντιπροσωπεύουν "μια κατάφωρη προσπάθεια της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για εισβολή", κάνοντας λόγο για μια κίνηση "βγαλμένη κατευθείαν από το εγχειρίδιο του Κρεμλίνου".
Η Όλγκα Λάουτμαν, ανώτερη συνεργάτιδα του Κέντρου Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής, δήλωσε στο Forbes ότι η επιθετική και άμεση επίκληση της ρωσικής παραπληροφόρησης από τη Δύση είναι πρωτοφανής, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπει το Κρεμλίνο "να αμύνεται, έχουν συνηθίσει να ελέγχουν το αφήγημα".
Η Τζέσικα Μπραντ, διευθύντρια πολιτικής του Ινστιτούτου Brookings που μελετά Θέματα που αφορούν τη Ρωσία και την παραπληροφόρηση, δήλωσε στο Forbes ότι η στρατηγική αυτή "είναι απόδειξη της κατανόησης ότι υπάρχει πλεονέκτημα του πρώτου διακινητή στον χώρο της πληροφόρησης και ότι θέλεις κατά κάποιο τρόπο να κατέχεις την αφήγηση χρησιμοποιώντας αληθινές πληροφορίες".
Τόσο η Μπραντ όσο και η Λάουτμαν επεσήμαναν τη χρήση παραπληροφόρησης και ψευδών αφηγήσεων από τη Ρωσία κατά την εισβολή της στην Κριμαία το 2014 και την επακόλουθη προσάρτησή της, η οποία καταδικάστηκε ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.
Η Ρωσία ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι απέσυρε ορισμένες από τις δυνάμεις της στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά η Δύση δήλωσε γρήγορα ότι τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο: Ο Μπάιντεν δήλωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση των στρατευμάτων μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας και ένας ανώνυμος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι η Ρωσία πρόσθεσε 7.000 στρατιώτες στις συνοριακές δυνάμεις της. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι όντως αποσύρονται δυνάμεις, αν και οι δορυφορικές εικόνες υποδηλώνουν μια νέα ρωσική συγκέντρωση κοντά στα σύνορα. Οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία αυτονομιστικές δυνάμεις και η Ουκρανία κατηγόρησαν η μία την άλλη την Πέμπτη για παραβίαση της εκεχειρίας στην ανατολική ουκρανική περιοχή Ντονμπάς. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Νεντ Πράις δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τα ρωσικά σχέδια να αποδώσουν ψευδώς στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία στο Ντονμπάς, μια προσπάθεια προπαγάνδας την οποία χαρακτήρισε "εντελώς αναληθή". Ο Μπάιντεν δήλωσε την Πέμπτη ότι "κάθε ένδειξη" δείχνει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία τις "επόμενες ημέρες". Το Κρεμλίνο αρνείται ότι έχει οποιαδήποτε σχέδια για εισβολή.
Η Μπραντ δήλωσε ότι βλέπει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να διαψεύσουν γρήγορα τα προπαγανδιστικά σχέδια της Ρωσίας -ή ακόμη και να προηγηθούν των ειδήσεων, όπως έκανε ο Πράις- ως έναν τρόπο να είναι "προληπτικοί και να κατέχουν κατά κάποιο τρόπο τον χώρο της πληροφόρησης. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας τρόπος να αρνηθούμε αυτή την αφήγηση στον Πούτιν και να γεμίσουμε το κενό".
Οι κυβερνοεπιθέσεις την Τρίτη έθεσαν εκτός λειτουργίας τους ιστότοπους του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας και δύο τραπεζών και Ουκρανοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι οι επιθέσεις μπορεί να ήταν ρωσικής προέλευσης, χωρίς να επιρρίψουν ρητά την ευθύνη στον γείτονά τους. Ο Μπομπ Ντιατσένκο, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας με έδρα την Ουκρανία, δήλωσε στο Forbes ότι οι κυβερνοεπιθέσεις της Τρίτης θα μπορούσαν να είναι "προετοιμασία" για μια μεγαλύτερη επιχείρηση. Η Μπραντ χαρακτήρισε τις κυβερνοεπιθέσεις έναν ακόμη "φορέα αυταρχικής παρέμβασης" που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την παραπληροφόρηση από το Κρεμλίνο.