Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Γιατί η Ρωσία διεξάγει πυρηνικές ασκήσεις και τι πρέπει να προσέξουμε

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εξασκηθεί στην ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων μετά τις απειλές που, σύμφωνα με τη Μόσχα, προέρχονται από τη Γαλλία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, σημειώνει το πρακτορείο Reutes.

Ποιες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και πού;

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι οι πυραυλικές δυνάμεις της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας θα λάβουν μέρος, μαζί με την αεροπορία και το ναυτικό. Η νότια περιφέρεια, με έδρα το Ροστόφ, βρίσκεται παράλληλα με την Ουκρανία και περιλαμβάνει τμήματα της Ουκρανίας που ελέγχει η Ρωσία. Η Λευκορωσία θα συμμετάσχει επίσης.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών συνέδεσε τις ασκήσεις με τις "μαχητικές δηλώσεις", όπως τις χαρακτήρισε, δυτικών αξιωματούχων, οι οποίες, όπως ανέφερε, δημιουργούν απειλές για την ασφάλεια της Ρωσίας. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον και στην παράδοση στην Ουκρανία τακτικών πυραυλικών συστημάτων του αμερικανικού στρατού (ATACMS).

Ο Μακρόν έθεσε την ιδέα να σταλούν ευρωπαϊκά στρατεύματα για να πολεμήσουν τη Ρωσία στην Ουκρανία, ενώ ο Κάμερον δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα όπλα που παραχώρησε το Λονδίνο για να πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας.

Γιατί είναι σημαντικό αυτό;

Όλες οι πυρηνικές δυνάμεις διεξάγουν πυρηνικές ασκήσεις ρουτίνας, αλλά είναι εξαιρετικά σπάνιο να συνδέουν τις ασκήσεις αυτές δημοσίως με έναν τρέχοντα πόλεμο, όπως έκανε η Ρωσία. Δεν είναι σαφές πόσα θα επιτρέψει η Ρωσία να δει ο έξω κόσμος.

Τι θα συμβεί;

Οι  πολεμικές κεφαλές θα βγουν πιθανώς από τις αποθήκες και θα οδηγηθούν σε ένα καθορισμένο σημείο όπου οι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν στο πώς να τις "παντεύουν" με τα αεροσκάφη ή τους πυραύλους που θα χρησιμοποιηθούν για την παράδοσή τους.

Η Ρωσία διαθέτει πολυάριθμα οπλικά συστήματα ικανά να μεταφέρουν μια τακτική πυρηνική κεφαλή - δηλαδή μια κεφαλή σχεδιασμένη για χρήση στο πεδίο της μάχης, σε αντίθεση με τις στρατηγικές κεφαλές που θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ολόκληρες πόλεις.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Οι ασκήσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πυραύλους Iskander, Kinzhal, Kalibr ή Novator 9M729, και πιθανώς βόμβες που ρίχνονται από αέρος, δήλωσε ο William Alberque του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών.

"Το Kalibr Kh-102 παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον επειδή ο Kh-101 ήταν συγκριτικά εύκολο για την Ουκρανία να καταρριφθεί", δήλωσε ο Alberque, ο οποίος πιστεύει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τη σημασία για τη Μόσχα των τακτικών πυρηνικών όπλων ως μέσο αποτροπής και ήττας το ΝΑΤΟ.

Τι έχει πει ο Πούτιν;

"Πρόκειται για μια ξεκάθαρη περίπτωση πυρηνικής προειδοποίησης", δήλωσε ο Matt Korda, ανώτερος ερευνητής του Nuclear Information Project.

"Η πυρηνική προειδοποίηση της Ρωσίας στο πλαίσιο της εισβολής της στην Ουκρανία έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς στη Ρωσία", πρόσθεσε.

Ο Pavel Podvig, διευθυντής του Russian Nuclear Forces Project, δήλωσε: "Αυτό υποτίθεται ότι είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση, πιθανώς για να την κάνει να σταματήσει να σκέφτεται την εμπλοκή στον πόλεμο. Αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αρκετά σίγουροι ότι δεν πρόκειται για απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία".

Ο Nikolai Sokov, πρώην σοβιετικός και Ρώσος αξιωματούχος για τον έλεγχο των εξοπλισμών, δήλωσε ότι το μήνυμα προορίζεται για το ΝΑΤΟ, την Ευρώπη και ιδιαίτερα τη Γαλλία.

"Θεώρησαν στη Ρωσία απαραίτητο να επικαλεστούν τα πυρηνικά όπλα ως μήνυμα ότι η κίνηση, για την οποία μίλησε ο Μακρόν, μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση μέχρι το πυρηνικό όριο", δήλωσε ο Sokov.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία είχε στείλει ένα προηγούμενο μήνυμα όταν ανακοίνωσε την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών πυραύλων στη Λευκορωσία πέρυσι, αλλά το μήνυμα αυτό "σχεδόν αγνοήθηκε" από τη Δύση.

Θα χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα;

Μια ανώτερη ρωσική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι το μήνυμα είχε ως στόχο να κάνει τη Δύση να φοβηθεί και να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους από μια δυνητικά καταστροφική κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Η πηγή δήλωσε ότι ο διακηρυγμένος στόχος της Δύσης να νικήσει τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης θα μπορούσε να προκαλέσει ένα πυρηνικό σενάριο.

"Κάνετε σοβαρό λάθος αν απορρίψετε τέτοια μηνύματα", δήλωσε η πηγή. "Η Ρωσία δεν θα ηττηθεί".

Ο Christopher Chivvis, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του προγράμματος American Statecraft στο Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε: "Ο Πούτιν υπενθυμίζει στον κόσμο ότι η Ρωσία είναι πυρηνική δύναμη και δείχνει ότι μπορεί να είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία.

"Δεν λέει ότι είναι έτοιμος να το κάνει, αλλά προειδοποιεί ότι υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα το έκανε", δήλωσε ο Chivvis, πρώην αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

"Φαίνεται απίθανο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει τέτοια όπλα επιθετικά για να κερδίσει στο πεδίο της μάχης. Πιο πιθανό είναι να τα χρησιμοποιούσε αμυντικά σε μια κατάσταση όπου οι ρωσικές δυνάμεις υποχωρούσαν γρήγορα και σημαντικές απώλειες φαίνονταν πιθανές", πρόσθεσε.

Περισσότερα από Forbes

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.

Η Ρωσία αλλάζει το "μείγμα" των μαζικών της επιθέσεων στην Ουκρανία

Περιορίζει τα drones και βασίζεται στους βαλλιστικούς πυραύλους.

Η Ουκρανία χρειάζεται 1.000 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού - Ο Καναδάς χρειάζεται έναν χρόνο για να παραδώσει 50

Οι Ουκρανοί περιμένουν ένα χρόνο για 50 νέα Bisons προκειμένου να καλύψουν περίπου το 5% της ζήτησης στον στρατό.

Τα ουκρανικά drones "κυνηγούν" τα βομβαρδιστικά Sukhoi στo έδαφος της Ρωσίας

Το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο τα περίπου 200 Sukhoi που σταθμεύουν σε μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

Γιατί οι Ουκρανοί πρέπει να βυθίσουν το ρωσικό κατασκοπευτικό "Ivan Khurs"

Το ρωσικό πλοίο παρακολουθεί τα ουκρανικά ραντάρ και τους πυραύλους.

Πώς οι Ουκρανοί κατασκευάζουν έναν στρατό από drone στην κουζίνα τους

Ουκρανοί πολίτες μετατρέπονται σε εθελοντές κατασκευαστές drone.

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Αυτό που η Ρωσία δεν διαθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό, είναι τα drones.

Η Ουκρανία αναπτύσσει μια στρατιά από στρατιωτικά ρομπότ εδάφους

Η Ουκρανία ετοιμάζεται να αναπτύξει ένα στρατό από επίγεια ρομπότ

Δεν ήταν μόνο ο Ναβάλνι - Οι "μυστηριώδεις" θάνατοι των επικριτών του Πούτιν

Από τον Ναβάλνι και τον Κουζμένοφ μέχρι τον Πριγκόζιν και τον Νεμτσόφ. Η λίστα συνεχώς αυξάνεται.