Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα στέλνει τα μεγαλύτερα πυροβόλα της στη Ρωσία

Του David Axe

Μερικά από τα μεγαλύτερα συστήματα πυροβολικού της Βόρειας Κορέας εθεάθηκαν να διασχίζουν τη Ρωσία με τρένο. Θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν υποστηρίζει τη Ρωσία μόνο με χιλιάδες στρατιώτες - αλλά στέλνει και πυροβολικό.

Την Πέμπτη, κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία που δείχνει δύο συστήματα πυροβολικού τύπου M1989 Koksan 170 χιλιοστών να μεταφέρονται με τρένο στο Κρασνογιάρσκ της Σιβηρίας.

Δύο είναι τα πιθανά σενάρια: πρώτον, ότι αναπτύσσεται μια βορειοκορεατική μονάδα πυροβολικού στη γραμμή του μετώπου στη δυτική Ρωσία ή στην Ουκρανία. Δεύτερον, ότι μια ρωσική μονάδα θα χειριστεί τα ερπυστριοφόρα πολυβόλα, πληρώματος 4 ατόμων, τα οποία μπορούν να εκτοξεύσουν βλήματα βάρους 100 κιλών -ή και περισσότερο- σε απόσταση 40 χιλιομέτρων.

Το δεύτερο είναι πιο λογικό. Μέχρι στιγμής, το Κρεμλίνο στέλνει τα βορειοκορεατικά στρατεύματα στις υφιστάμενες ρωσικές μονάδες. Οι πρώτες χιλιάδες Βορειοκορεάτες που μεταφέρθηκαν με φορτηγά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην περιφέρεια του Κουρσκ τον περασμένο μήνα εντάχθηκαν στη ρωσική 810 Ταξιαρχία Πεζοναυτών.

Αυτοί οι Βορειοκορεάτες δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη στη "γραμμή επαφής" των δύο αντίπαλων στρατοπέδων, αλλά αναμένεται πως θα μπουν στη μάχη. Εδώ και μήνες, ο ρωσικός στρατός χάνει 1.500-2.000 στρατιώτες την ημέρα (νεκροί και τραυματίες). Έναν ρυθμό απωλειών στον οποίο ακόμη και το Κρεμλίνο, με τις παχυλές αμοιβές για κατάταξη στον ρωσικό στρατό, δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Η Ρωσία χρειάζεται εξωτερική βοήθεια τόσο σε στρατεύματα όσο και σε εξοπλισμό για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το επόμενο έτος. Πλέον τα αποθέματα του Κρεμλίνου σε όπλα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου εξαντλούνται επικίνδυνα.

Τα αποθέματα σε συστήματα πυροβολικού μειώνονται εξίσου γρήγορα με τα αποθέματα σε άρματα και οχήματα μάχης. Έρευνα στις ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες στις αρχές του 2024 κατέγραψε 3.000 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού από 4.500 που ήταν το 2021. Πιθανόν πολλά από αυτά τα 3.000 συστήματα να έχουν φθαρεί, διαβρωθεί ή υποστεί ζημιές και να μην είναι λειτουργικά. 

Μερικά από τα 1.500 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού που οι Ρώσοι έβγαλαν από μετά από χρόνια από τις αποθήκες τους, το 2022 και το 2023, αντικατέστησαν τα περίπου 800 SPH που έχασαν οι Ρώσοι στην Ουκρανία. Άλλα εξοπλίζουν νέες μονάδες που έχει συγκροτήσει το Κρεμλίνο μετά την έναρξη του πολέμου. Και ορισμένα "αποψιλώνονται" για τα εξαρτήματά τους, ιδίως για τις κάννες των πολυβόλων τους, καθώς η ρωσική βιομηχανία δυσκολεύεται να παράγει καινούργιες.

Το ρωσικό Πυροβολικό θα έπαιρνε ανάσα παραλαμβάνοντας μερικές παρτίδες βορειοκορεατικών M1989. Μοιάζει με το μεγαλύτερο ερπυστριοφόρο σύστημα πυροβολικού που διαθέτουν οι Ρώσοι: το 2S7. Το 2022, η Μόσχα είχε περίπου 300 πυροβόλα 2S7 - περίπου το 10% αυτών έχει εξουδετερωθεί ή καταληφθεί από τους Ουκρανούς, ενώ πολλά από αυτά που βρίσκονται στις αποθήκες επί δεκαετίες έχουν τεθεί σε αχρηστία.

Το πρόβλημα για τους Ρώσους είναι τα πυρομαχικά. Το M1989 είναι το μοναδικό σύστημα πυροβολικού 170 χιλιοστών που χρησιμοποιείται σε ευρεία κλίμακα - και μόνο η βιομηχανία της Βόρειας Κορεάς παράγει πυρομαχικά γι' αυτό. Μπορεί η Μόσχα να αγοράζει βλήματα από την Πιονγκγιάνγκ από τις αρχές του πολέμου στην Ουκρανία, ωστόσο για περισσότερα διαμετρήματα τα πυρομαχικά παράγονται εγχώρια. 

Αυτό δεν μπορεί να γίνει για τα M1989 και τα "ιδιαίτερα" πυρομαχικά τους. Τα τεράστια αυτά όπλα θα μπουν ή δεν θα μπουν στη μάχη, ανάλογα με τις διαθέσεις της Πιονγκγιάνγκ. "Ο ρωσικός στρατός πάντοτε είχε αδυναμίες στην υλικοτεχνική του υποδομή. Τα βορειοκορεατικά συστήματα πυροβολικού μπορεί κάποια στιγμή να αναπληρώσουν την έλλειψη πυρομαχικών" παρατήρησε ο Artur Rehi, Εσθονός στρατιώτης και αναλυτής.

Ακόμη μία απόδειξη ότι η Ρωσία εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους συμμάχους της -τη Βόρεια Κορέα και το Ιράν- για να στηρίξει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Χάρκοβο: Ένα χρονικό στο "απομονωμένο φρούριο" της Ουκρανίας

Πώς είναι η ζωή εν καιρώ πολέμου σε μια πόλη που μοιάζει παγιδευμένη στον δικό της κόσμο.

Το μυστικό σχέδιο της Μόσχας: Γιατί επιδιώκει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με Ουκρανία

Οι όροι μιας συμφωνίας φαίνονται απλοί. Όμως, η Μόσχα γνωρίζει ότι "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες".

Ο μυστηριώδης "πύραυλος-drone" των Ουκρανών που στοχεύει τα ρωσικά αεροπλάνα

Καθώς η Ρωσία αυξάνει τις επιθέσεις της με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, η Ουκρανία απαντά με τον ίδιο τρόπο. Τη Δευτέρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι για πρώτη χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο με τη Ρωσία ένα νέο όπλο μεγάλου βεληνεκούς με την ονομασία "Palianytsia", το οποίο περιέγραψε ως "πύραυλο-drone". Το νέο όπλο θα υπερασπιστεί την άμυνα της Ουκρανίας, "σκοτώνοντας τον τοξότη και όχι τα βέλη".

Η Ουκρανία "βλέπει" τον τέταρτο χρόνο του πολέμου και συγκροτεί νέες Μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες

Οι νέες Ταξιαρχίες εκπαιδεύονται σε γειτονικά κράτη και στρατολογούν Ουκρανούς που ήδη ζουν εκεί.

Η ουκρανική αντεπίθεση στο Κουρσκ αποκαλύπτει τα τρωτά σημεία του Πούτιν

"Αν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, δεν θα υπάρχει ως ανεξάρτητο κράτος", λέει ο Peter Zalmayev.

Και ουκρανικά αεροσκάφη συμμετέχουν στην αντεπίθεση στο Κουρσκ

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει βόμβες ολίσθησης, δορυφορικά καθοδηγούμενες και με εμβέλεια 25 μιλίων. Την Τρίτη, εμφανίστηκαν τα πρώτα βίντεο που φέρονται να δείχνουν ουκρανικά μαχητικά τα οποία εκτοξεύουν αμερικανικής κατασκευής βόμβες ολίσθησης σε στόχους στο Κουρσκ. Το ουκρανικό αεροσκάφος φέρεται να έπληξε ένα ρωσικό διοικητήριο στο Τέτκινο, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της γραμμής του μετώπου στο Κουρσκ.

Οι Ουκρανοί μπήκαν για να μείνουν στο Κουρσκ - Με αντίποινα απειλεί ο Πούτιν

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκάβουν ορύγματα ενώ ο Πούτιν απειλεί με αντίποινα. Την ίδια ώρα η Πολωνία υπέγραψε συμφωνία 1,13 δισ ευρώ για παραγωγή 48 εκτοξευτών πυραύλων Patriot.

Ουκρανία: Έφτασαν τα F-16 με σύγχρονα συστήματα άμυνας ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους

Τα συστήματα PIDS και ECIPS θα μπορούσαν να μπλοκάρουν και να αποσυντονίσουν τα ρωσικά αμυντικά συστήματα.

Ουκρανία: Οι Ρώσοι έχασαν 3 μήνες και δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να καταλαβουν μια συνοικία

Ο ρωσικός στρατός φέρεται να έχει χάσει 99.000 στρατιώτες από την έναρξη της πολιορκίας του Τσάσιβ Γιαρ.

Ουκρανία: Αναμένει το "πράσινο φως" των ΗΠΑ για να χτυπήσει τα πιο επικίνδυνα ρωσικά βομβαρδιστικά

Η αεροπορική βάση Voronezh Malshevo ίσως είναι ο πιο σημαντικός -και πιο ευάλωτος- στόχος.

Νέα απειλή για τη Ρωσία: Σαμποτέρ "εσωτερικού" με drones

Η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα πληγμάτων από... άλλη πλευρά.