Πώς ο Σκλαβενίτης γίνεται πρώτος παίκτης και στην Κύπρο

Πώς ο Σκλαβενίτης γίνεται πρώτος παίκτης και στην Κύπρο

Του Γιώργου Λαμπίρη

Κίνηση που τον καθιστά πρώτο παίκτη και στην κυπριακή αγορά πραγματοποίησε ο όμιλος Σκλαβενίτη, με την υπογραφή συμφωνίας εξαγοράς της τοπικής αλυσίδας Παπαντωνίου, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα του Capital.gr τον Σεπτέμβριο του 2023. Επί της ουσίας ο Σκλαβενίτης κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις που υπήρχαν από πλευράς της επιχειρηματικής οικογένειας Παπαντωνίου και να προχωρήσει στην απόκτησή της. 

Ο Σκλαβενίτης επιδόθηκε τους τελευταίους μήνες σε σειρά συζητήσεων στην Κύπρο, με επιδίωξη να αποκτήσει κάποια από τις ανταγωνιστικές κυπριακών συμφερόντων αλυσίδες. Εν τέλει η συμφωνία επήλθε με την εδρεύουσα στην Πάφο, αλυσίδα σούπερ μάρκετ Παπαντωνίου, η οποία κάνει τζίρο περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτει 9 καταστήματα. Σε συνδυασμό με τα περίπου 200 εκατ. ευρώ που κάνει τζίρο ο Σκλαβενίτης έως αυτήν τη στιγμή, o κύκλος εργασιών της ελληνικών συμφερόντων αλυσίδας στη Μεγαλόνησο αγγίζει τα 350 εκατ. ευρώ, φτάνοντας σε αντίστοιχα μεγέθη των δύο πρώτων της συγκεκριμένης αγοράς, ήτοι της κυπριακής Αλφαμέγα της οικογένειας Παπαέλληνα και της Lidl Κύπρου. 

Με αυτόν τον τρόπο μετά την Ελλάδα όπου διατηρεί μεγάλη απόσταση από τις Lidl Ελλάς και ΑΒ Βασιλόπουλος με κύκλο εργασιών υψηλότερο κατά περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις δύο προαναφερόμενες αλυσίδες, ο Σκλαβενίτης καταφέρνει να πιάσει την "πρωτιά" και στην Κύπρο.

Τα 18 καταστήματα που είχε από την απορρόφηση του Μαρινόπουλου

Θα θυμίσουμε ότι ο Σκλαβενίτης είχε αποκτήσει 18 καταστήματα στην Κύπρο κατά την απορρόφηση-εξαγορά του Μαρινόπουλου η οποία ολοκληρώθηκε το 2017, ενώ αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον τρίτο παίκτη στην εν λόγω αγορά. Τα καταστήματα που έχει στο δίκτυό του βρίσκονται σε Λευκωσία (8), Λεμεσό (5), Πάφο (2), Λάρνακα (2) και Παραλίμνι (1). Συνολικά απασχολεί περί τα 1.500 άτομα προσωπικό, ενώ υπολογίζεται ότι στα καταστήματά της μπαίνουν καθημερινά περίπου 20.000 άτομα. 

Οι βασικοί παίκτες στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή αγορά και τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πρωταγωνιστούν, πρώτη σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται να είναι η Lidl Κύπρου με 22 καταστήματα και τζίρο περί τα 350 εκατ. ευρώ, έχοντας αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της εκεί τα τελευταία χρόνια -κυρίως την τελευταία πενταετία- επεκτεινόμενη διαρκώς με νέα καταστήματα και οργανική ανάπτυξη. Ισχυρή δύναμη επίσης είναι η κυπριακών συμφερόντων του ομίλου Παπαέλληνα, Άλφα Μέγα, με 17 καταστήματα και τζίρο επίσης κοντά στα 350 εκατομμύρια ευρώ με μερίδιο στα επίπεδα του 25% της αγοράς.

Ο Σκλαβενίτης πριν την εξαγορά ήταν ο τρίτος παίκτης στη Μεγαλόνησο. Η ελληνική αλυσίδα είχε μερίδιο 20% της αγοράς και ο κύκλος εργασιών της ήταν κατ’ εκτίμηση στα επίπεδα των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέταρτος παίκτης είναι ο συνεταιρισμός που απαρτίζεται από μικρότερα σημεία λιανικής, MAS Supermarkets, με 50 καταστήματα και τζίρο 150 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Αθηαινίτης με δύο μόλις καταστήματα, έχει καταφέρει να διατηρεί 10% μερίδιο και τζίρο στα επίπεδα 150 εκατ. ευρώ. Η Παπαντωνίου έχει 9 καταστήματα με κύκλο εργασιών και αυτή περί τα 150 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά την αλυσίδα Metro πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο 100 εκατ. ευρώ, διατηρώντας 6 καταστήματα.

Το βήμα εξαγοράς στην Ευρώπη

Το επόμενο βήμα για τον Σκλαβενίτη μετά την Κύπρο, είναι η επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου έχουν γίνει κινήσεις με σκοπό την ανάπτυξή του στην Πολωνία στο πλαίσιο του επιχειρηματικού του σχεδιασμού, όπου στοχεύει να προχωρήσει σε εξαγορά τοπικής αλυσίδας.

Πρώτος παίκτης στην Πολωνία είναι η πορτογαλική Jerónimo Martins που ελέγχει την Biedronka. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Lidl & Kaufland του γερμανικού ομίλου Schwarz και ακολουθούν οι Eurocash, Żabka, Grupa Specjal, Dino, Carrefour, Auchan, Polska Grupa Supermarketów και ο γερμανικός χονδρέμπορος Makro C&C (Metro).

Περισσότερα από Forbes

Η Amazon καταργεί την τηλεργασία - Θα ακολουθήσουν και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί;

Μόλις το 7% των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών έχουν εντολές πλήρους παρουσίασης στο γραφείο.

TiNOS Therapeutics: Ποια είναι η αμερικάνικη startup με ελληνικό DNA που θέλει να καταπολεμήσει τον καρκίνο

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από έναν χρόνο από τον Ν. Ταπεινό, Καθηγητή Νευροεπιστημών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Brown.

carpo: Το success story που από την Κυψέλη πήγε σε Λονδίνο και Ντουμπάι

Σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω στη Μέση Ανατολή.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Η μάχη για τον έλεγχο της "αυτοκρατορίας" του Ρούπερτ Μέρντοχ

Oι κληρονόμοι διαγκωνίζονται για τον κολοσσό που περιλαμβάνει το Fox News και τη Wall Street Journal.

Η Amazon ενισχύει τους δεσμούς της με το TikTok - Θα το εξαγοράσει;

Και οι δύο εταιρείες έχουν όφελος από τη συνεργασία τους, αλλά οι γνώστες λένε στο Forbes ότι σκοπός της είναι η εξαγορά του TikTok από την Amazon ή η αποτροπή της απαγόρευσής του.

Ποια είναι η "ελληνική" startup στην οποία επένδυσαν Alibaba και Φίλιππος Κούρκουλος-Λάτσης

Στα σχέδια της Connectly είναι να αναπτύξει περαιτέρω τη θυγατρική της στην Ελλάδα και να καταστήσει τη χώρα μας έναν από τους κύριους κόμβους μηχανικής της.

Κατακόρυφη μείωση των εσόδων της Boeing εν μέσω της κρίσης ασφαλείας

Η Boeing αναφέρει καλύτερο τρίμηνο από ό,τι φοβόταν, λέει ότι η αλυσίδα εφοδιασμού σταθεροποιείται εν μέσω της κρίσης στο 737 Max

Νέο mega deal στην πετρελαϊκή βιομηχανία: Η Chevron εξαγοράζει την Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων

Ενισχύει τη θέση της στον σχιστόλιθο των ΗΠΑ και στο υπέδαφος της Γουιάνα.

Nike: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις τα κέρδη, όχι όμως και τα έσοδα στο α' τρίμηνο χρήσης

Ανοδικά η μετοχή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Amazon: Επενδύει 4 δισ. δολάρια σε start up για την τεχνητή νοημοσύνη

Στην προσπάθειά της να είναι ανταγωνιστική στους τομείς cloud και τεχνητής νοημοσύνης.