ΕΖΑ: Διπλή κίνηση "εξυγίανσης" των οικονομικών για τη ζυθοποιία της Αταλάντης

ΕΖΑ: Διπλή κίνηση "εξυγίανσης" των οικονομικών για τη ζυθοποιία της Αταλάντης

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε δύο κινήσεις για την οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) προχώρησαν οι μέτοχοί της τις τελευταίες ημέρες. Σκοπός τους ήταν ουσιαστικά να διαγράψουν συσσωρευμένες ζημίες και να ενισχύσουν ταυτόχρονα την ρευστότητα της εταιρείας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου άγγιξε τα 7 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι μέτοχοι, ήτοι η Deca, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Θανάσης Συριανός, που μοιράζονται την ιδιοκτησία της εταιρείας. Της αύξησης κεφαλαίου είχε προηγηθει μείωση ύψους 6,82 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τον συμψηφισμό αντίστοιχων ζημιών από προηγούμενα χρόνια.

Το διακύβευμα της πώλησης 

Η ΕΖΑ που τα τελευταία χρόνια περνάει από ένα διαφορετικό μονοπάτι της διαδρομής της ή σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από τους σχεδιασμούς των προηγούμενων ετών, παρουσιάζοντας διαδοχικές ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα, αναμένεται ότι εφόσον βρεθεί εκείνος που θα προσφέρει το ποσό που θέλουν να ακούσουν οι μέτοχοί της, θα διατεθεί προς πώληση. 

To 2024 o κύκλος εργασιών της εταιρείας κινήθηκε θετικότερα από το 2023, όπου ήταν 31,54 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βελτιωμένες θα είναι και οι κάτω γραμμές της εταιρείας, όπου ενδιαφέρον θα έχει να φανεί κατά πόσο η εταιρεία κατάφερε ή όχι να περιορίσει τα ζημιογόνα αποτελέσματά της και σε τι βαθμό. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίων και η δήλωση στήριξης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΈΖΑ, κάτι που είχε συμβεί και το 2023 – αλλά και παλαιότερα -, όταν οι μέτοχοί προέβησαν σε μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα στρατηγική της επιχείρησης, ενώ παρείχαν τη γραπτή τους διαβεβαίωση (Letter of Support) προς τη διοίκηση της εταιρείας δεσμευόμενοι τότε για τη χρηματοοικονομική της στήριξη για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως τη δέσμευση τους στην εταιρεία.

Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η ΕΖΑ έχει να παρουσιάσει διαδοχικές ζημίες τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμα και μετά την είσοδο της Deca στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Δεκέμβριο του 2019 τα αποτελέσματά της ήταν αρνητικά. Ειδικότερα στη χρήση του 2020 είχε τζίρο 24,53 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 2,18 εκατομμύρια ευρώ (από τζίρο 34,5 εκατομμύρια και ζημία 2,8 εκατομμυρίων το 2019). Το 2021 είχε τζίρο 33,26 εκατομμύρια ευρώ με καθαρό κέρδος 71 χιλιάδες ευρώ. Το 2022 ο τζίρος ήταν 30,57 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 5,73 εκατομμύρια και το 2023 ήταν 31,54 ευρώ με ζημίες 2,92 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι επενδύσεις και τι τελικά συνέβη

H επιχείρηση πραγματοποίησε επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκε να απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η τελευταία εξ αυτών ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ με δύο νέες γραμμές εγκιβωτίωσης και εμφιάλωσης, φτάνοντας τότε σε παραγωγική δυναμική 80 εκατομμυρίων λίτρων, όπως είχε αναφερθεί τότε από την εταιρεία και τα στελέχη της. Κάτι που φάνηκε στην πορεία να αλλάζει ως προς τη στόχευση, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο να δηλώνει το καλοκαίρι του 2024 σε συνέντευξή του ότι στρατηγική απόφαση της εταιρείας είναι να μην υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια λίτρα (200.000 εκατόλιτρα) σε ετήσια βάση, εμπίπτοντας στις διατάξεις του νόμου για τις μικροζυθοποιίες.

Να θυμίσουμε πάντως ότι στο διάστημα των ετών 2013-2023 η ΕΖΑ με βάση τα όσα κατά καιρούς έχουν αναφέρει οι επικεφαλής της, διέθεσε συνολικά περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Αταλάντης. Επενδύσεις που στόχο είχαν να την κατατάξουν στο κλαμπ των μεγάλων της μπύρας, κάτι που φαίνεται ότι εν τέλει δεν έγινε πράξη.

Περισσότερα από Forbes

Η αμερικανική Lyft αποκτά έναντι 175 εκατ. ευρώ την FreeNow, που είχε εξαγοράσει το ελληνικό TaxiBeat

Δυναμική είσοδος στην ευρωπαϊκή αγορά για την ανταγωνίστρια της Uber.

Cash cow η Ελλάδα για τη Zara – Το νέο μοντέλο καταστημάτων

Πού ανοίγει και πού κλείνει καταστήματα ο ισπανικός κολοσσός Inditex.

Το Starlink μπορεί να "προσγειώσει ανώμαλα" την αποτίμηση της SpaceX

Οι bullish εκτιμήσεις για τη SpaceX του Μασκ αγνοούν τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Starlink

Αδειάζει το ποτήρι της Diageo Hellas - O ρόλος της αλλαγής των καταναλωτικών συνηθειών

Οι στόχοι που θέτει η Diageo για την ελληνική αγορά, τα μερίσματα των 7,3 εκατ. και η κατ’ οίκον κατανάλωση αλκοόλ.

PwC: Έρχεται νέα "έκρηξη" deals το 2025 - Ποιοι κλάδοι θα πρωταγωνιστήσουν

Αμείωτο παραμένει το ενδιαφέρον για συναλλαγές Εξαγορών & Συγχωνεύσεων και το 2025. Ήδη καταγράφονται υπογεγραμμένες ή ορατές συναλλαγές άνω των 7,5 δισ. ευρώ.

Tesla: "Βουτιά" των πωλήσεων σε Γαλλία και Σουηδία - Το χειρότερο α' τρίμηνο της τελευταίας 4ετίας

Το μερίδιο αγοράς του ομίλου στη Γαλλία έπεσε στο 1,63% το α' τρίμηνο.

Θερμοκήπια Θράκης: Οι επενδύσεις των 36 εκατ. ευρώ και η νέα branded συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος

Σε στρατηγική θέση τα Θερμοκήπια Θράκης. Απομένει επένδυση ακόμα 7 εκατ. ευρώ.

Οι οικονομικές επιδόσεις της Neurosoft το 2024 και τα πιο σημαντικά έργα

Η εταιρεία αύξησε τον τζίρο της κατά 39%, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 37,9 εκατ.

Delivery με drone: H start up που νικά τους κολοσσούς του e-commerce

Η ζήτηση για καφέ και ο έξυπνος σχεδιασμός του drone της βοηθούν δίνουν στη Manna συγκριτικό πλεονέκτημα.