ΕΖΑ: Διπλή κίνηση "εξυγίανσης" των οικονομικών για τη ζυθοποιία της Αταλάντης

ΕΖΑ: Διπλή κίνηση "εξυγίανσης" των οικονομικών για τη ζυθοποιία της Αταλάντης

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε δύο κινήσεις για την οικονομική ενίσχυση της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης (ΕΖΑ) προχώρησαν οι μέτοχοί της τις τελευταίες ημέρες. Σκοπός τους ήταν ουσιαστικά να διαγράψουν συσσωρευμένες ζημίες και να ενισχύσουν ταυτόχρονα την ρευστότητα της εταιρείας με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσοστό της αύξησης κεφαλαίου άγγιξε τα 7 εκατομμύρια ευρώ και σε αυτήν συμμετείχαν όλοι οι μέτοχοι, ήτοι η Deca, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Θανάσης Συριανός, που μοιράζονται την ιδιοκτησία της εταιρείας. Της αύξησης κεφαλαίου είχε προηγηθει μείωση ύψους 6,82 εκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τον συμψηφισμό αντίστοιχων ζημιών από προηγούμενα χρόνια.

Το διακύβευμα της πώλησης 

Η ΕΖΑ που τα τελευταία χρόνια περνάει από ένα διαφορετικό μονοπάτι της διαδρομής της ή σε κάθε περίπτωση σε απόσταση από τους σχεδιασμούς των προηγούμενων ετών, παρουσιάζοντας διαδοχικές ζημίες στα οικονομικά της αποτελέσματα, αναμένεται ότι εφόσον βρεθεί εκείνος που θα προσφέρει το ποσό που θέλουν να ακούσουν οι μέτοχοί της, θα διατεθεί προς πώληση. 

To 2024 o κύκλος εργασιών της εταιρείας κινήθηκε θετικότερα από το 2023, όπου ήταν 31,54 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ βελτιωμένες θα είναι και οι κάτω γραμμές της εταιρείας, όπου ενδιαφέρον θα έχει να φανεί κατά πόσο η εταιρεία κατάφερε ή όχι να περιορίσει τα ζημιογόνα αποτελέσματά της και σε τι βαθμό. 

Οι αυξήσεις κεφαλαίων και η δήλωση στήριξης

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μέτοχοι προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ΈΖΑ, κάτι που είχε συμβεί και το 2023 – αλλά και παλαιότερα -, όταν οι μέτοχοί προέβησαν σε μετοχικού κεφαλαίου σε μετρητά, ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να υλοποιηθεί η νέα στρατηγική της επιχείρησης, ενώ παρείχαν τη γραπτή τους διαβεβαίωση (Letter of Support) προς τη διοίκηση της εταιρείας δεσμευόμενοι τότε για τη χρηματοοικονομική της στήριξη για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών από την ημερομηνία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, δηλώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εμπράκτως τη δέσμευση τους στην εταιρεία.

Προς το παρόν πάντως δεν διαφαίνεται κάποιο συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της εταιρείας. Σημειώνεται ότι η ΕΖΑ έχει να παρουσιάσει διαδοχικές ζημίες τα τελευταία χρόνια, ενώ ακόμα και μετά την είσοδο της Deca στο μετοχικό της κεφάλαιο τον Δεκέμβριο του 2019 τα αποτελέσματά της ήταν αρνητικά. Ειδικότερα στη χρήση του 2020 είχε τζίρο 24,53 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 2,18 εκατομμύρια ευρώ (από τζίρο 34,5 εκατομμύρια και ζημία 2,8 εκατομμυρίων το 2019). Το 2021 είχε τζίρο 33,26 εκατομμύρια ευρώ με καθαρό κέρδος 71 χιλιάδες ευρώ. Το 2022 ο τζίρος ήταν 30,57 εκατομμύρια ευρώ με ζημία 5,73 εκατομμύρια και το 2023 ήταν 31,54 ευρώ με ζημίες 2,92 εκατομμύρια ευρώ. 

Οι επενδύσεις και τι τελικά συνέβη

H επιχείρηση πραγματοποίησε επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες ωστόσο δεν φάνηκε να απέδωσαν τα αναμενόμενα. Η τελευταία εξ αυτών ήταν ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ με δύο νέες γραμμές εγκιβωτίωσης και εμφιάλωσης, φτάνοντας τότε σε παραγωγική δυναμική 80 εκατομμυρίων λίτρων, όπως είχε αναφερθεί τότε από την εταιρεία και τα στελέχη της. Κάτι που φάνηκε στην πορεία να αλλάζει ως προς τη στόχευση, με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο να δηλώνει το καλοκαίρι του 2024 σε συνέντευξή του ότι στρατηγική απόφαση της εταιρείας είναι να μην υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια λίτρα (200.000 εκατόλιτρα) σε ετήσια βάση, εμπίπτοντας στις διατάξεις του νόμου για τις μικροζυθοποιίες.

Να θυμίσουμε πάντως ότι στο διάστημα των ετών 2013-2023 η ΕΖΑ με βάση τα όσα κατά καιρούς έχουν αναφέρει οι επικεφαλής της, διέθεσε συνολικά περί τα 32 εκατομμύρια ευρώ για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της παραγωγής της στο εργοστάσιο της Αταλάντης. Επενδύσεις που στόχο είχαν να την κατατάξουν στο κλαμπ των μεγάλων της μπύρας, κάτι που φαίνεται ότι εν τέλει δεν έγινε πράξη.

Το μέλλον της αυτοκίνησης διαμορφώνεται από την τεχνολογία, την πράσινη μετάβαση και τη ζήτηση για ευέλικτα μοντέλα χρήσης που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Περισσότερα από Forbes

Ρουμανία: Το νέο "Ελ Ντοράντο" για τους ελληνικούς κατασκευαστικούς ομίλους

Έργα δεκάδων δις ευρώ στο στόχαστρο των μεγάλων εταιρειών, καθώς η βαλκανική χώρα συνεχίζει να αναβαθμίζει τις υποδομές της.

ΕΛΙΜΕ: Συντονισμός, τεχνική επάρκεια και πράσινη μετάβαση για λιμάνια που αντέχουν στον χρόνο

Ο Απόστολος Καμαρινάκης ανέλαβε πρόσφατα την προεδρία της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ), σε μια περίοδο κατά την οποία το λιμενικό σύστημα της χώρας καλείται να ανταποκριθεί σε αυξανόμενες απαιτήσεις, επιχειρησιακές, θεσμικές και γεωπολιτικές.

Ο δρόμος της Ομόνοιας που μπαίνει στον "χάρτη" των ξενοδοχείων

Επενδύσεις από Intecontinental μέσω του ομίλου Ruby και Casual Hoteles.

Η ΚΑΥΚΑΣ "φωτίζει" το μέλλον με 50 χρόνια επιτυχημένης πορείας

Η ΚΑΥΚΑΣ γιορτάζει φέτος μισό αιώνα πορείας, σε μία χρονιά που συμπίπτει με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού κύκλου ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού.

Γεωργιάδης (Premia): Ξενοδοχεία στο εξωτερικό, 1.500 νέα φοιτητικά δωμάτια και μέτοχος-έκπληξη στο κρασί

Ο Ηλίας Γεωργιάδης αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα της εταιρείας σε ξενοδοχεία, φοιτητικές εστίες και τον όμιλο Ελληνικά Οινοποιεία.

Cosmote Telekom: Το παγκόσμιο εκτόπισμα της Telekom φέρνει καινοτομία, επενδύσεις και υπεραξία στην ελληνική αγορά - Το παράδειγμα της T-Mobile US

Το success story της T-Mobile US και τι σημαίνει για την Ελλάδα η παρουσία της Cosmote Telekom σε έναν παγκόσμιο κολοσσό.

Bitloops: Σήκωσε 1 εκατ. ευρώ η startup που λύνει τις αδυναμίες του design-to-code με AI

Στον γύρο συμμετείχαν οι Eleven Ventures και Corallia Ventures, καθώς και αρκετοί angel investors.

Ελαιόλαδο: Στα 300-600 εκατ. ετησίως ο μαύρος τζίρος του πράσινου χρυσού

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι.

ΦΑΓΕ: Η ολλανδική κρίση αζώτου, οι αντιδικίες στην Ελλάδα και οι "χρυσές" εξαγωγές

Τα κέρδη ρεκόρ και πώς η ΦΑΓΕ έχασε 8 χρόνια στην κούρσα για ανάπτυξη ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης.

Μοτοδυναμική: Ποντάρει στην ηλεκτροκίνηση και φέρνει νέα κινεζική μάρκα αυτοκινήτων στην Ελλάδα

Τον Αύγουστο ξεκινά η εμπορική διάθεση των μοντέλων της NIO – Τι είπε η διοίκηση του ομίλου στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Δύο γυναίκες, ένα κρασί, μηδέν αλκοόλ – η ιστορία του αφρώδους Οίνου French Bloom

Η Maggie Frerejean-Taittinger, συν-ιδρύτρια της εταιρίας French Bloom, που ήδη έχει εξασφαλίσει στρατηγική επένδυση από την LVMH, εξηγεί στο Forbes Greece πώς μια startup έκανε το αδύνατο δημιουργώντας ένα super-premium αφρώδη οίνο χωρίς αλκοόλ.

Οικογένεια Σαράντη: Η "παγκόσμια Δωδώνη", οι επενδύσεις των 300 εκατ. και το άκυρο στη ΔΕΛΤΑ

Πώς ένα τυροκομείο στα Τρίκαλα έφτασε να γίνει σήμερα ο όμιλος Ελληνικά Γαλακτοκομεία των 15 θυγατρικών στον κόσμο.