Πίσω από τα δισεκατομμύρια: Ποιος είναι ο Μπερνάρντ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

Πίσω από τα δισεκατομμύρια: Ποιος είναι ο Μπερνάρντ Αρνό, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη

Από Forbes Wealth Team

Περισσότερο από μισό αιώνα, πριν ο Bernard Arnault γίνει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός και μαθηματικός στο γαλλικό πανεπιστήμιο Ecole Polytechnique το 1971 και άρχισε να εργάζεται ως μηχανικός στην κατασκευαστική εταιρεία που είχε ιδρύσει ο παππούς του στη βόρεια γαλλική πόλη Roubaix.

Μέχρι το 1979, είχε γίνει πρόεδρος της εταιρείας. Το πρώτο του βήμα στον κόσμο των ειδών πολυτελείας έγινε το 1984, όταν με ποσό 15 εκατ. δολάρια από την οικογενειακή επιχείρηση και λαμβάνοντας και δάνειο εξαγόρασε τον οίκο Christian Dior, του οποίου η μητρική εταιρεία είχε κηρύξει πτώχευση.

Το 1989, έπειτα από διαμάχη με τον επί μακρόν πρόεδρο της Louis Vuitton, απέκτησε τον έλεγχο της εισηγμένης στο Παρίσι εταιρείας πολυτελών δερμάτινων ειδών και οινοπνευματωδών ποτών LVMH Louis Vuitton Moët Hennessy και έγινε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, θέσεις τις οποίες εξακολουθεί να διατηρεί.

Στη συνέχεια, ο Arnault ηγήθηκε μιας επιθετικής επέκτασης, μετατρέποντας τη LVMH στη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών πολυτελείας στον κόσμο, ανεβάζοντας τα έσοδα από 4 δισ. δολάρια το 1989 σε 86 δισ. δολάρια (79,2 δισ. ευρώ) το 2022.

arnault γραφήματα

Η LVMH έχει αναπτυχθεί, κυρίως μέσω εξαγορών και περιλαμβάνει περισσότερες από 70 μάρκες, συμπεριλαμβανομένων των Fendi, Bulgari, Dom Perignon, Givenchy, Loro Piana, Fenty Beauty, Tiffany & Co. και την αλυσίδα καταστημάτων καλλυντικών Sephora.

Ο Arnault κατέχει το 48% της εταιρείας, η οποία είχε κεφαλαιοποίηση 452 δισ. δολαρίων στα τέλη Μαρτίου 2023.

Τον Ιούλιο του 2022, πρότεινε την αναδιοργάνωση της εταιρείας χαρτοφυλακίου του, Agache, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών της LVMH, ώστε να δοθούν ίσα μερίδια στα πέντε παιδιά του, τα οποία κατέχουν όλα διευθυντικές θέσεις στην εταιρεία.

Ο Arnault απέκτησε δύο παιδιά με την πρώτη του σύζυγο, την Anne Dewavrin, με την οποία χώρισε το 1990. Στη συνέχεια παντρεύτηκε την πιανίστρια Helene Mercier το 1991 και απέκτησαν τρεις γιους.

Ο Arnault, ο οποίος είναι ένας καταξιωμένος πιανίστας, παίζει εδώ και καιρό τακτικά τένις, παίζοντας τέσσερις ώρες την εβδομάδα μόλις το 2019, μερικές φορές με τον φίλο του, τον επαγγελματία τενίστα Roger Federer.

Έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, ξεπερνώντας τον Elon Musk τον Δεκέμβριο του 2022.

arnault γραφήματα

LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton: $203,9 δισ.

Ο Arnault κατέχει το 48% των μετοχών της LVMH μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου, της Agache και μέσω της Christian Dior, στην οποία ελέγχει ποσοστό 97,5%.

Η LVMH δημιουργήθηκε το 1987 από τη συγχώνευση της εταιρείας δερμάτινων ειδών Louis Vuitton και της εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών Moët Hennessy.

Ο Arnault αγόρασε μετοχές το 1987, αύξησε το μερίδιό του το 1988, εντάχθηκε στο διοικητικό συμβούλιο την ίδια χρονιά και έγινε πρόεδρος την επόμενη χρονιά. Υπό την ηγεσία του Arnault, τα έσοδα της LVMH αυξήθηκαν από 4 δισ. δολάρια το 1990 σε 86 δισ. δολάρια πέρυσι, εν μέρει χάρη σε ορισμένες ακριβές εξαγορές, όπως 5,1 δισ. δολάρια για την Bulgari το 2011 και 3,2 δισ. δολάρια το 2018 για τον όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων Belmond.

Μια συνεργασία για προϊόντα καλλυντικών με την ποπ σταρ Rihanna που ξεκίνησε το 2017, η Fenty Beauty, σημείωσε παγκόσμια επιτυχία και την έκανε δισεκατομμυριούχο το 2022.

Και τα πέντε παιδιά του εργάζονται στην εταιρεία. Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, έθεσε την κόρη του Delphine, 47 ετών -μέλος του διοικητικού συμβουλίου από το 2003- επικεφαλής της μάρκας Dior.

Ο 45χρονος γιος του Antoine, είναι επικεφαλής της Christian Dior SE, της εταιρείας χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας η οικογένεια Arnault ελέγχει την LVMH. Ο 30χρονος Alexandre Arnault, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος επικοινωνίας της Tiffany & Co, ο 27χρονος Frédéric Arnault είναι διευθύνων σύμβουλος της μάρκας ρολογιών TAG Heur και ο 24χρονος Jean Arnault είναι διευθυντής για τον τομέα ρολογιών της Louis Vuitton.

Hermes International SCA: 3,6 δισ. δολάρια

Σε αυτό που έμεινε γνωστό ως ο "πόλεμος της τσάντας", η LVMH άρχισε να αγοράζει μυστικά μετοχές της Hermes, κάνοντας χρήση της πρακτικής "cash-settled equity swaps" η οποία είναι κοινή μεταξύ hedge funds.

Μέχρι το 2010 η LVMH κατείχε ποσοστό  14% στον ιστορικό κατασκευαστή ειδών πολυτελείας, γνωστό για την τσάντα Birkin και τα μεταξωτά μαντήλια με σχέδια.

Μπερνάρντ Αρνό
ΑΜΠΕ

Η Hermes συνέχισε να πολεμά τον Arnault σε μια παρατεταμένη μάχη. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τελικά σε ανακωχή: Τον Σεπτέμβριο του 2014, η LVMH δήλωσε ότι θα διανείμει τις μετοχές της Hermes στους μετόχους της και δεν θα αποκτήσει άλλες μετοχές της Hermes για πέντε χρόνια. Ο Arnault, του οποίου ο προσωπικός επενδυτικός βραχίονας αποκτούσε επίσης μετοχές της Hermes, διατήρησε ποσοστό 8,5%.

Μετρητά και άλλες επενδύσεις: $2.8 δισ.

Οι τακτικές καταβολές μερισμάτων από την LVMH από το 2008 -συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1,9 δισ. δολαρίων (μετά από φόρους) το 2021, επέτρεψαν στον Arnault να συσσωρεύσει δισεκατομμύρια δολάρια.

Ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως το 2021 και το 2022 αγοράζοντας περισσότερες μετοχές της LVMH. Μέσω της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Aglae Ventures με έδρα το Παρίσι, η οποία υποστηρίζεται πλήρως από τον Arnault, έχει επενδύσει σε περισσότερες από 40 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Airbnb, Netflix, Slack, Spotify και της μητρικής εταιρείας ByteDance του TikTok.

L Catterton: 530 εκατ. δολάρια

Η εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων Catterton συγχωνεύτηκε με τις ιδιωτικές δραστηριότητες της LVMH και της Groupe Arnault το 2016. Η εταιρεία, η οποία επικεντρώνεται σε καταναλωτικά εμπορικά σήματα, διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 30 δισ. δολαρίων.

Το 2021 αγόρασε την πλειοψηφία της γερμανικής εταιρείας υποδημάτων Birkenstock έναντι 4,8 δισ. δολαρίων. Άλλες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εταιρεία παιδικών ενδυμάτων Hanna Anderson και την εταιρεία προϊόντων για σκάφη και ψάρεμα West Marine.

Σπίτια, γιοτ: 450 εκατ. δολάρια

Συνολικά, ο Arnault κατέχει τουλάχιστον εννέα ακίνητα, ξεκινώντας από ένα σπίτι στο 7ο διαμέρισμα του Παρισιού, έναν πύργο στο Σεν Τροπέ στη Γαλλική Ριβιέρα και έναν πύργο περίπου μια ώρα νοτιοδυτικά του Παρισιού. Διαθέτει έξι ακίνητα στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων ένα σπίτι με πέντε υπνοδωμάτια αξίας 42 εκατ. δολαρίων.

Η LVMH πούλησε το ιδιωτικό της τζετ -ένα Bombardier Global 7500- πέρυσι, δήλωσε ο Arnault σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και τώρα πετάει με νοικιασμένα τζετ προκειμένου να αποφύγει τον δημόσιο εντοπισμό του.

Το superyacht του, Symphony, μήκους περίπου 100 μέτρων, κατασκευάστηκε το 2015 και αξίζει σχεδόν 190 εκατ. δολάρια.

"Γιατί μάρκες όπως η Louis Vuitton και η Dior είναι τόσο επιτυχημένες; Έχουν αυτές τις δύο πτυχές, οι οποίες μπορεί να είναι αντιφατικές: Είναι διαχρονικές, [και] ταυτόχρονα αποτελούν την τελευταία λέξη της μόδας. Είναι σαν τη φωτιά και το νερό".

- Bernard Arnault

Μπερνάρντ Αρνό
ΑΜΠΕ

Η ιστορία του

1971
Ο Arnault αποφοιτά από το διάσημο πανεπιστήμιο Ecole Polytechnique και εντάσσεται στην κατασκευαστική εταιρεία του πατέρα του (την οποία είχε ιδρύσει ο παπούς του) στο Roubaix, στη βόρεια Γαλλία.

1978
Σε ηλικία 29 ετών, ο Arnault γίνεται πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης.

1981
Ο Arnault μετακομίζει στις ΗΠΑ για να ανοίξει ένα υποκατάστημα της οικογενειακής κατασκευαστικής επιχείρησης, αλλά δεν τα καταφέρνει.

1984
Ο Arnault αγοράζει τον οίκο μόδας Christian Dior, χρησιμοποιώντας 15 εκατ. δολάρια από την οικογενειακή εταιρεία και 80 εκατ. δολάρια σε κεφάλαια που δανείστηκε από τη Lazard. Η μητρική εταιρεία του οίκου, η εταιρεία υφασμάτων και πανών Boussac, είχε κηρύξει πτώχευση. Μέσα σε πέντε χρόνια, απέλυσε 9.000 εργαζόμενους και πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης για 500 εκατομμύρια δολάρια, κερδίζοντας το παρατσούκλι "ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό".

1988
Ένα χρόνο μετά τη συγχώνευση της εταιρείας δερμάτινων ειδών Louis Vuitton και της εταιρείας ποτών Moët Hennessy για τη δημιουργία της LVMH, οι επικεφαλής των δύο εταιρειών έρχονται σε σύγκρουση για τη στρατηγική.

Ο πρόεδρος της Louis Vuitton Henry Racamier προσεγγίζει τον Arnault, ο οποίος είχε αρχίσει να αγοράζει μετοχές της εισηγμένης εταιρείας το προηγούμενο έτος.

1989
Ο Arnault, σε συνεργασία με τη ζυθοποιία Guinness, αυξάνουν από κοινού τη συμμετοχή τους στην LVMH στο 43,5%, ποσοστό ικανό για να ελέγχει την εταιρεία. Τον Ιανουάριο ο Arnault γίνεται πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH. Τον Μάρτιο ο Arnault ξεκινά την εκστρατεία του για την απομάκρυνση του Racamier από επικεφαλής της Louis Vuitton, αφού ο τελευταίος προσπάθησε να ακυρώσει τη συγχώνευση.

1990
Ο Racamier παραιτείται από τη θέση του τον Απρίλιο, αφού γαλλικό δικαστήριο απέρριψε την προσπάθειά του να αρνηθεί στον Arnault τον έλεγχο μέρους της συμμετοχής του στη LVMH. Με τον Racamier εκτός εταιρείας, ο Arnault εδραιώνει τον έλεγχο της LVMH. Ο Arnault παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του Anne Dewavrin μετά από 17 χρόνια γάμου- το ζευγάρι είχε δύο παιδιά: Delphine και Antoine.

1991
Ο Arnault παντρεύεται την Helene Mercier, πιανίστα συναυλιών. Θα αποκτήσουν μαζί τρεις γιους.

Μπερνάρντ Αρνό
ΑΜΠΕ

1997
Ο Arnault εμφανίζεται για πρώτη φορά στον κατάλογο του Forbes με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με αξία 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα έσοδα της LVMH φτάνουν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

2002
Τον Σεπτέμβριο, ο Arnault διευθετεί τη μακροχρόνια διαμάχη του με τον αντίπαλο Γάλλο μεγιστάνα των ειδών πολυτελείας Francois Pinault για τον έλεγχο της Gucci. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η LVMH συμφωνεί να πουλήσει όλες τις μετοχές της Gucci έναντι 1,9 δισ. δολαρίων.

2003
Η μεγαλύτερη κόρη του Arnault, η 27χρονη Delphine, εντάσσεται στο διοικητικό συμβούλιο της LVMH.

2005
Τα έσοδα της LVMH ανεβαίνουν στο ποσό ρεκόρ των 16,6 δισ. δολαρίων, ενισχυμένα από τις ισχυρές πωλήσεις στις ΗΠΑ και την Ασία.

2011
Η LVMH απολύει τον Φεβρουάριο τον δημιουργικό διευθυντή του Dior, John Galliano, αφού φέρεται να έκανε επανειλημμένα αντισημιτικά και ρατσιστικά σχόλια σε ένα ζευγάρι σε μπαρ. Τον Σεπτέμβριο, δικαστήριο του Παρισιού κρίνει τον Galliano ένοχο για τα σχόλια και καλείται να πληρώσει 16.500 ευρώ δικαστικά έξοδα.

2013
Ο Marc Jacobs, επί μακρόν επικεφαλής σχεδιαστής της Louis Vuitton, εγκαταλείπει την LVMH -με τις ευλογίες του Arnault- για να επικεντρωθεί στη δική του μάρκα. Η LVMH κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας του Marc Jacobs.

2014
Ο Arnault είναι ο οραματιστής πίσω από το σχεδιασμένο από τον Frank Gehry μουσείο σύγχρονης τέχνης Fondation Louis Vuitton στο Bois de Boulogne του Παρισιού, το οποίο ανοίγει τον Οκτώβριο. Το εγχείρημα ύψους 135 εκατ. δολαρίων χρηματοδοτήθηκε από τον όμιλο LVMH.

2017
Η σειρά καλλυντικών Fenty Beauty, λανσάρεται σε συνεργασία με τη δημοφιλή τραγουδίστρια Rihanna και δίνει το στίγμα της προσφέροντας προϊόντα μακιγιάζ.

2018
Ο Virgil Abloh διορίζεται δημιουργικός διευθυντής για το ανδρικό τμήμα του ομίλου LVMH, ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής μεγάλης εταιρείας μόδας.

2020
Ο Arnault κατατάσσεται στην 3η θέση της ετήσιας λίστας δισεκατομμυριούχων του Forbes τον Απρίλιο με περιουσία 76 δισ. δολαρίων, μετά από αύξηση των εσόδων κατά 16% το 2019 σε 53,7 δισ. ευρώ.

2021
Μετά από μια παρατεταμένη μάχη εξαγοράς που ξεκίνησε με μια προσφορά 14,5 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2019, η LVMH εξαγοράζει τον Ιανουάριο την Tiffany έναντι 15,8 δισ. δολαρίων.

2022

Η Rihanna γίνεται δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes, κυρίως λόγω της επιτυχίας της Fenty Beauty, την οποία ελέγχουν από κοινού με ίδια ποσοστά η γνωστή τραγούδιστρια με με την LVMH. Τα έσοδα της σειράς καλλυντικών έφτασαν τα 550 εκατ. δολάρια το 2019 και διπλασιάστηκαν σε ένα άγνωστο ποσό το 2022, σύμφωνα με την LVMH.

Η LVMH αυξάνει το ανώτατο όριο ηλικίας για τον διευθύνοντα σύμβουλό της από τα 75 στα 80 έτη, ενδεχομένως για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του Arnault.

2023
Τον Ιανουάριο, ο Arnault διορίζει τη μεγαλύτερη κόρη του Delphine, ηλικίας 47 ετών, διευθύντρια στον Dior, ένα από τα κορυφαία εμπορικά σήματα της εταιρείας. Τον Φεβρουάριο, ο καλλιτέχνης, σχεδιαστής μόδας και επιχειρηματίας Pharrell Williams διορίζεται νέος δημιουργικός διευθυντής ανδρικής μόδας και δερμάτινων ειδών, μετά τον θάνατο του Virgil Abloh (από μια σπάνια μορφή καρκίνου) το 2021.

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Cavino: Τι τζιράρει ο μεγαλύτερος όμιλος κρασιού στην Ελλάδα μετά την εξαγορά του Μπαμπατζίμ

Η συνεργασία με τη Lidl – Από εξαγωγές το 64% του κύκλου εργασιών της.

Η Pizza Hut επιστρέφει στην Ελλάδα

Λίγες ημέρες απομένουν για την επιστροφή της Pizza Hut στην Ελλάδα αυτή τη φορά υπό τον κυπριακό όμιλο PHC.

Πόσο καφέ πίνουμε στην Ελλάδα

Παρά την δεκαετή οικονομική κρίση και τις ανατιμήσεις σε τρόφιμα και ποτά αλλά και στα προϊόντα καφέ, δεν επηρεάστηκε η κατανάλωση στην Ελλάδα, με τον κλάδο να εμφανίζει ανθεκτικότητα.

Η "μονοπωλιακή αυτοκρατορία" της Google κινδυνεύει και ο Τραμπ μάλλον δεν θα τη σώσει

"Η Google δεν μπορεί να επωφεληθεί σημαντικά από το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών".

Ο Τραμπ θα προσπαθήσει να "μπλοκάρει" την απαγόρευση του TikTok στις ΗΠΑ

"Υπάρχουν πολλοί τρόποι να λογοδοτήσει η Κίνα χωρίς να αποξενωθούν 180 εκατ. Αμερικανοί χρήστες".

Lamda Development: "Χρυσοτόκος όρνιθα" το Ελληνικό

Διπλάσιες οι εισπράξεις έναντι των εξόδων μέχρι σήμερα.

Embio Diagnostics: Νέα χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ για την startup που αναπτύσσει διαγνωστικές λύσεις

Εστίασε στην επεκτατική της στρατηγική, εντάσσοντας στο πελατολόγιο της μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και Κύπρο.

Μάχη χαρακωμάτων κυβέρνησης με βιομηχανία και σούπερ μάρκετ για τις προσφορές στα ράφια

Αντικείμενο η αλλαγή του καθεστώτος σχετικά με την υλοποίηση των προωθητικών ενεργειών και εκπτώσεων στα βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Doitforme: Επέκταση υπηρεσιών από τη startup που επαναπροσδιορίζει τη δημιουργία διαφημίσεων στα social media

Η εταιρεία από το Βόλο έχει φέρει επανάσταση στη δημιουργία και διαχείριση διαφημίσεων στα social media.

Gregy: "Τρέχει" το mega πράσινο πρότζεκτ Κοπελούζου που θα συνδέσει ηλεκτρικά Ελλάδα και Αίγυπτο

Τα πλεονεκτήματα του έργου και τα έργα ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν πράσινη ενέργεια τη διασύνδεση.

Theramir: Στόχος οι κλινικές δοκιμές για τη startup που αναπτύσσει θεραπείες κατά του καρκίνου

Η στρατηγική πορεία της για την ανάπτυξη νέων στοχευμένων θεραπειών ενισχύθηκε με μια επιτυχημένη χρηματοδότηση ύψους 525.000 ευρώ.