Του Thomas Brewster
Οι κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκαν την Τρίτη ιστοσελίδες του ουκρανικού στρατού και δύο ουκρανικών τραπεζών, με τη Ρωσία να φέρεται ως Νο1 ύποπτος δράστης, δεν αποτελούν απλά έναν "πόλεμο νεύρων", αλλά ενδέχεται να σηματοδοτούν μιας ευρύτερης κλίμακας επίθεση στο μέλλον, με ένοπλα μέσα, όπως προειδοποιούν Ουκρανοί αξιωματούχοι και εμπειρογνώμονες σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Την ώρα που διαρρέονταν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία, το Κίεβο επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Άμυνας, οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Privatbank και Oschadbank αποτέλεσαν στόχο κυβερνοεπιθέσεων DDoS. Σε αυτές τις επιθέσεις, οι χάκερς προκαλούν τεράστια κίνηση σε ιστοσελίδες και διακομιστές με αποτέλεσμα να τους θέτουν εκτός λειτουργίας. Στόχος είναι να προκαλέσουν "βραχυκύκλωμα", δεν κλέβονται δεδομένα και συνήθως δεν προκαλείται μόνιμη βλάβη στις ηλεκρονικές λειτουργίες ή υπηρεσίες των στόχων.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ειδικοί σε θέματα κυβερνοασφάλειας και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Ρωσία μπορεί να εξαπολύσει μια ηλεκτρονική επίθεση κατά της Ουκρανίας προτού προχωρήσει σε μια συμβατική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της.
Οι τραπεζικές ιστοσελίδες λειτουργούσαν κανονικά μέχρι τις 7.30 μ.μ. (τοπική ώρα) της Τρίτης, ενώ οι ιστότοποι του Υπουργείου Άμυνας τέθηκαν εκτός λειτουργίας προληπτικά. Προκλήθηκε αναστάτωση, ωστόσο κανένας Ουκρανός δεν έχασε χρήματα ως αποτέλεσμα της επίθεσης.
"Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς επιθέσεις", δήλωσε ο Victor Zhora, Oυκρανός αξιωματούχος, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το Ουκρανικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας. "Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα θα αντέξει αυτή την επίθεση με ηλεκτρονικά μέσα". Παρόλο που οι αξιωματούχοι απέφυγαν να κατηγορήσουν ευθέως τη Ρωσία, επισήμαναν ότι η επίθεση απαιτούσε γενναία χρηματοδότηση -πιθανόν κόστισε εκατομμύρια δολάρια- και επιχείρησε "να πλήξει ψυχολογικά τον ουκρανικό λαό".
Ο John Hultquist, αντιπρόεδρος ανάλυσης πληροφοριών στην εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, δήλωσε στο Forbes ότι συμφωνεί με αυτή την εκτίμηση. "Πρόκειται για επιχειρήσεις κατά συστημάτων πληροφοριών", τόνισε ο Hultquist. "Πραγματικός στόχος είναι οι πνευματικές αντοχές. Εάν όντως κρύβεται η Ρωσία πίσω από το συμβάν, τότε έχουμε να κάνουμε με μια επίθεση στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών".
Η Natalia Tkachuk, αξιωματούχος κυβερνοασφάλειας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου ότι η Ουκρανία "γίνεται μάρτυρας μιας κρίσιμης αλλαγής στους μηχανισμούς και στον σκοπό των κυβερνοεπιθέσεων. Στο παρελθόν, πραγματοποιούνταν με στόχο την απόσπαση συγκεκριμένων πληροφοριών - είτε για να είναι ενήμερο το αντίπαλο στρατόπεδο είτε για να τις "εξουδετερώσει". Στόχος, πλέον, είναι η αποσταθεροποίηση και η απαξίωση των αρχών".
Ο Ilya Vityuk, επικεφαλής του Τμήματος Κυβερνοασφάλειας της Υπηρεσίας Ασφαλείας του Κίεβου, πρόσθεσε ότι Ουκρανοί ερευνητές εντόπισαν "ένα ίχνος ξένων μυστικών υπηρεσιών" προσπαθώντας να εξακριβώσουν την ταυτότητα των αυτουργών. Όπως είπε, "στις κυβερνοεπιθέσεις αυτής της εβδομάδας χρησιμοποιήθηκαν ορισμένες ίδιες διαδικτυακές υποδομές με τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιανουάριο, κατά τις οποίες παραποιήθηκαν ή διαγράφηκαν δεδομένα από άλλες ουκρανικές οντότητες".
Υπάρχουν φόβοι ότι οι ψηφιακές επιθέσεις θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν "κάτι μεγαλύτερο που θα ακολουθήσει". Ο Μπομπ Ντιατσένκο, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας ο οποίος βρίσκεται στην Ουκρανία, παρατήρησε ότι είναι πιθανό οι επιθέσεις DDoS να αποτελούν μέρος ενός "προπαρασκευαστικού σχεδίου [...] για να δουν οι δράστες την αντίδραση των στόχων τους". Εάν επρόκειτο για μια προσπάθεια να παίξουν με τους Ουκρανούς πολίτες, "οι περισσότεροι χρήστες δεν πρόσεξαν καν τη διακοπή λειτουργίας των ιστοσελίδων", σημείωσε ο ίδιος.
"Στο τέλος της ημέρας", πρόσθεσε ο Diachenko, "ήταν μια χαμηλής εμβέλειας επίθεση".
Την Τρίτη, η Washington Post επικαλέστηκε πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι έχουν παραβιάσει ήδη τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας και θα μπορούσαν να εξαπολύσουν κυβερνοεπιθέσεις ανά πάσα στιγμή, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια συμβατική πολεμική σύρραξη. Ο Ζhora, πάντως, τόνισε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αυτούς τους ισχυρισμούς.
Διαβάστε ακόμη:
* Ο οπλισμός της Ρωσίας για μια εισβολή και πώς η Ουκρανία μπορεί να αντισταθεί
* Η "προσάρτηση" της Λευκορωσίας από τη Μόσχα πέρασε απαρατήρητη