AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Στην επέκταση των συνεργασιών της στοχεύει για το άμεσο μέλλον η AviSense.ai, μία καινοτόμος startup που δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης, με στόχο τη βελτίωση της αυτονομίας και της ασφάλειας των οχημάτων. 

Η AviSense.ai ιδρύθηκε ως τεχνοβλαστός από τη συνέργεια του "Εργαστηρίου Αυτόνομων Αλληλεπιδραστικών Συστημάτων και Μηχανικής Νοημοσύνης” του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά” και του "Εργαστηρίου Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας” του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. 

Όπως σημειώνει στο Capital.gr ο Άρης Λάλος, co-founder της AviSense.ai και διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Βιομηχανικών Συστημάτων του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά”, η spin-off προέκυψε από την ανάγκη αξιοποίησης ερευνητικών αποτελεσμάτων από μια σειρά έργων που είχαν να κάνουν με την έξυπνη κινητικότητα και τα αυτόνομα οχήματα, από το 2017 και έως σήμερα.

Οι λύσεις της 

Συγκεκριμένα, η AviSense.ai προσφέρει λύσεις που μετατρέπουν τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς, με πλήρη επίγνωση της περιβάλλουσας σκηνής. Οι τεχνολογίες της παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες στον οδηγό και επιτρέπουν την ανίχνευση αντικειμένων (οχημάτων και πεζών), ακόμη και όταν αυτά "κρύβονται” πίσω από κτίρια ή άλλα οχήματα.

Επίσης, οι λύσεις της AviSense.ai αντιμετωπίζουν τεχνολογικές προκλήσεις που σχετίζονται με το κόστος των αισθητήρων για τα αυτόνομα οχήματα. Ειδικότερα, οι λύσεις της startup βελτιώνουν την ανάλυση των οικονομικών αισθητήρων, έτσι ώστε όταν χρησιμοποιούνται σε προβλήματα ανίχνευσης αντικειμένων και πεζών, να παρέχουν την ίδια ακρίβεια με τους ακριβούς αισθητήρες.

Μια επιπλέον πρόκληση που αντιμετωπίζει η AviSense.ai είναι το εύρος ανίχνευσης των αισθητήρων. Μέσω συνεργασίας μεταξύ πολλών οχημάτων, αυξάνει την απόσταση και την ακρίβεια, παρέχοντας πληροφορίες που υπερβαίνουν τα όρια λειτουργίας των αισθητηριακών συστημάτων του ανθρώπου ή τα όρια λειτουργίας των απομονωμένων αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα αυτόνομα οχήματα.

Όπως σημειώνει ο κ. Λάλος, αυτό που διαφοροποιεί την AviSense.ai από τον ανταγωνισμό είναι το χαμηλό υπολογιστικό κόστος των λύσεών της, που βασίζονται σε τεχνολογίες αιχμής ανεπτυγμένες στα εργαστήρια της.

autonomous_car1 11.07.2024

Συνεργασία με την Panasonic Automotive Systems

Η AviSense.ai έχει ήδη συνεργαστεί με αυτοκινητοβιομηχανίες στο πλαίσιο ερευνητικών έργων. Επίσης, έχει συνεργαστεί και με την Panasonic Automotive Systems Γερμανίας, και πιο συγκεκριμένα με το τμήμα των Advanced Driver Assistance Systems (ADAS). Οι λύσεις της AviSense.ai χρησιμοποιήθηκαν συγκεκριμένα για να συμβάλλουν στη βελτίωση των προϊόντων της Panasonic για τον εντοπισμό κενών θέσεων στάθμευσης. 

Η έδρα της AviSense.ai βρίσκεται στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, όπου φιλοξενείται στους χώρους του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Συστημάτων. Η εταιρεία απασχολεί μια δυναμική ομάδα επιστημόνων και μηχανικών, ενώ πρόσφατα ενσωμάτωσε και δύο νέα μέλη στην ομάδα της.

Χρηματοδότηση 1,2 εκατ. ευρώ

Η AviSense.ai έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 1,2 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένου του προγράμματος ESA BIC Greece, της Θερμοκοιτίδας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει πετύχει και μια σημαντική νίκη στον διαγωνισμό "Cassini Challenges” του EUSPA. 

Με τα κεφάλαια αυτά, η ομάδα έχει πλέον αγοράσει το δικό της όχημα, το οποίο σκοπεύει να εξοπλίσει με τις λύσεις της, προκειμένου να πραγματοποιεί επιδείξεις στους πελάτες της σε πραγματικές συνθήκες και όχι σε προσομοιωτές.

Στόχος της AviSense είναι, επίσης, η σύναψη συνεργασιών με κατασκευαστές αισθητήρων, ώστε να προσαρμόσει τις λύσεις της στους αισθητήρες τους και να προσφέρει ακριβή αποτελέσματα με χαμηλότερο κόστος.

Περισσότερα από Forbes

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

Elyos Energy: Η startup με Έλληνα ιδρυτή που "πρασινίζει" τις επιχειρήσεις

Η startup βελτιστοποιεί μέσω του λογισμικού της τη χρήση ενέργειας σε εμπορικά κτίρια, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να μειώσουν το κόστος και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.