Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Η Resolve AI, αν και ιδρύθηκε πριν από λιγότερο από έναν χρόνο, έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει την προσοχή της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας, εξασφαλίζοντας πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν seed γύρο. Επικεφαλής επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης ήταν η Greylock, ένα από τα πιο δημοφιλή VCs της Silicon Valley, που έχει επενδύσει σε κολοσσούς όπως η Meta και η Airbnb, ενώ συμμετείχαν και διακεκριμένοι ιδιώτες επενδυτές, όπως ο ιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, ο Chief Scientist της Google, Jeff Dean, ο CEO της Amazon Web Services, Matt Garman, και ο CTO της Accenture, Paul Daugerty, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική της Resolve AI στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες, καθώς ένας από τους ιδρυτές της είναι ο Σπύρος Ξανθός. Η εταιρεία απασχολεί αυτή τη στιγμή 18 εργαζόμενους, αλλά, όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός στο Capital.gr, σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια για να επεκτείνει την ομάδα που ασχολείται με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και του προϊόντος της, ενώ αργότερα θα επικεντρωθεί στο μάρκετινγκ και τις πωλήσεις.

Η Resolve AI επικεντρώνεται επί του παρόντος στις ΗΠΑ, που είναι η κύρια αγορά της, αλλά συνεργάζεται ήδη και με εταιρείες εκτός Αμερικής. Ο Σπύρος Ξανθός αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδρυση γραφείου στην Ελλάδα, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ακόμη δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο.

Serial entrepreneur

Ο Σπύρος Ξανθός, συνιδρυτής της Resolve AI, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα serial entrepreneur. Γεννημένος κοντά στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το 2004 συνέχισε με υποτροφία για διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. 

Εκεί γνώρισε τον συνιδρυτή του, Μάγιανκ, με τον οποίο συνεργάζεται από το 2012. Οι δυο τους ίδρυσαν την Omnition το 2018, η οποία εξαγοράστηκε από τη Splunk το 2019. Ο κ. Ξανθός είχε προηγουμένως ιδρύσει άλλες δύο εταιρείες, με την πρώτη, την Pattern Insight, να εξαγοράζεται από τη VMware το 2012.

Η καινοτόμος τεχνολογία της Resolve AI 

Η Resolve AI δημιουργήθηκε με στόχο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των συστημάτων λογισμικού, βοηθώντας τους μηχανικούς να μειώσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στη συντήρηση αυτών των συστημάτων μέσω της τεχνολογίας Generative AI. Η εταιρεία επιδιώκει να αυτοματοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να επιταχύνει την ανάπτυξη εφαρμογών. Όπως σημειώνει ο κ. Ξανθός: "Μετά από χρόνια εμπειρίας στον τομέα ξέραμε αρκετά καλά ότι καθώς τα συστήματα λογισμικού μεγαλώνουν σε πολυπλοκότητα, οι μηχανικοί καταλήγουν να ξοδεύουν τον περισσότερο χρόνο τους συντηρώντας αυτά τα συστήματα αντί να τα βελτιώνουν, και πιστεύουμε ότι με τη χρήση Generative AI τεχνολογίας μπορούμε να αυτοματοποιήσουμε αρκετή από αυτή τη δουλειά και να επιταχύνουμε τη διαδικασία ανάπτυξης εφαρμογών”. 

Η Resolve AI ήδη συνεργάζεται με αρκετές εταιρίες, όπως η Blueground, η Uni και η Datastax. "Αυτή τη στιγμή ο στόχος μας είναι να τελειοποιήσουμε την τεχνολογία μας και θα αρχίσουμε της πωλήσεις σε πιο εκτεταμένο βαθμό στην αρχή του επόμενου χρόνου”, προσθέτει ο co-founder.

Ο κ. Ξανθός υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο εξέλιξης, ωστόσο αναμένει σημαντικό ανταγωνισμό λόγω του μεγέθους της αγοράς. Παρ’ όλα αυτά, η Resolve AI ξεχωρίζει, χάρη στο ότι συνδυάζει πολύ βαθιά κατανόηση μεγάλων συστημάτων λογισμικού με μοντέλα ΑΙ που είναι εκπαιδευμένα στο να λύνουν προβλήματα λογισμικού. 
 

Περισσότερα από Forbes

Γιατί το Bluesky δε θα μετατραπεί ποτέ σε X του Μασκ

Δεν προοριζόταν ποτέ να γίνει μια εφαρμογή - ή ακόμη και εταιρεία.

Startups: Οι "hot" κλάδοι του 2025 και οι νέες τάσεις στις χρηματοδοτήσεις

Τα VCs εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το 2025, βασιζόμενα στις καλύτερες συνθήκες που αναμένονται για τις αγορές M&A και IPOs.

Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Στον seed γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν το σουηδικό VC Luminar Ventures και το ελληνικό Big Pi Ventures.

future brAIn: Στόχος η Β. Ευρώπη για τη startup που βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα

Έχει ήδη σηκώσει έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης 200.000 ευρώ.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.