Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου
Τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα αποτέλεσε στρατηγική επιλογή για την επέκταση της εταιρείας τους, καθώς και τα επόμενα βήματά τους, αποκάλυψαν στο Capital.gr μέλη της ιδρυτικής ομάδας της Phragma Therapeutics, μιας καινοτόμου startup, με έδρα τη Βοστώνη των ΗΠΑ, που αναπτύσσει θεραπείες για νευρολογικές παθήσεις.
Η Phragma Therapeutics Inc. ιδρύθηκε το 2023 από τους Δρ. Σπύρο (Σπυροπάνο) Παπαπετρόπουλο, Δρ. Ιωσήφ Πεδιαδιτάκη, Δρ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλο, Matt Brennan και Δρ. Bill Robinson, με την αρχική ιδέα να έχει γεννηθεί πριν από 4 χρόνια, από τον Δρ. Σπύρο Παπαπετρόπουλο.
Η συνολική κατεύθυνση της εταιρείας καθορίστηκε μετά από μια σειρά επιστημονικών και επιχειρηματικών συζητήσεων μεταξύ των ιδρυτών και μιας ομάδας ειδικών συμβούλων. "Είμαστε μια ομάδα με βαθιά γνώση και εμπειρία στις νευροεπιστήμες, τη βιοτεχνολογία, τη φαρμακευτική ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα, με δραστηριότητες στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη”, αναφέρουν στο Capital.gr οι κ.κ. Σπύρος Παπαπετρόπουλος και Ιωσήφ Πεδιαδιτάκης.
Όπως εξηγούν, οι εγκεφαλικές παθήσεις αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, με πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως. "Παρά τις συνεχείς εξελίξεις στον τομέα της βιοιατρικής τεχνολογίας, δυστυχώς, οι θεραπείες για πολλές από τις πιο διαδεδομένες εγκεφαλικές διαταραχές δεν προσφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Είναι καιρός να δώσουμε στους ασθενείς αυτών των παθήσεων αυτό που πραγματικά αξίζουν: την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Είναι καιρός να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση και να προσφέρουμε πραγματικές λύσεις με περισσότερες επιλογές και αποτελεσματικούς μηχανισμούς δράσης”, τονίζoυν.
Η Phragma Therapeutics εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών που αποκαθιστούν τη λειτουργία βιολογικών προστατευτικών φραγμών, όπως ο εγκέφαλος, ο αμφιβληστροειδής και το έντερο. Το κύριο πρόγραμμά της επικεντρώνεται στη βελτίωση της λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού (ΑΕΦ) για την αντιμετώπιση νευρολογικών παθήσεων, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ, το εγκεφαλικό επεισόδιο και η πολλαπλή σκλήρυνση.
Παράλληλα, η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες που ενισχύουν τη διαπερατότητα θεραπευτικών παραγόντων, όπως γονιδιακές και RNA θεραπείες, στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν στοχευμένες και αποτελεσματικές λύσεις, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση σύνθετων νευρολογικών προκλήσεων και βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Η επέκταση στην Ελλάδα
Η Phragma Therapeutics πρόσφατα ανακοίνωσε την επέκτασή της στην Ελλάδα, με τη δημιουργία της θυγατρικής Thera Phragma Ι.Κ.Ε., υπό την ηγεσία του Δρ. Σπύρου Παπαπετρόπουλου και επιστημονική στήριξη από το Δρ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλο. "Παρότι η ομάδα μας είναι μικρή προς το παρόν, βρισκόμαστε σε φάση δυναμικής ανάπτυξης, με στόχο να προσελκύσουμε κορυφαίους ερευνητές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα τα επόμενα δύο χρόνια, επεκτείνοντας τις δραστηριότητές μας και ενισχύοντας την ερευνητική μας βάση”, αναφέρουν οι co-founders.
Οι βασικές αγορές της Phragma Therapeutics περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Σύμφωνα με τους ιδρυτές, η Ελλάδα, με το εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό της, αποτελεί στρατηγικό κόμβο για τη σύνδεσή της με την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα, ενώ παράλληλα προσφέρει στην εταιρεία τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη και συνεργασίες.
Οι κ.κ. Παπαπετρόπουλος και Πεδιαδιτάκης αναφέρουν πως η ίδρυση της Thera Phragma Ι.Κ.Ε. στην Ελλάδα αποτελεί τόσο στρατηγική όσο και προσωπική επιλογή των ιδρυτών. "Μετά την περίοδο του ‘brain drain’, η Ελλάδα είναι έτοιμη να διατελέσει ως κόμβος για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες. Όχι μόνο για την τοποθεσία της, το ανταγωνιστικό λειτουργικό κόστος και τον καιρό, αλλά για την υπάρχουσα υποδομή, την τεχνογνωσία και τις δεξαμενές ταλέντων που μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα με οικονομικά αποδοτικό τρόπο”, επισημαίνουν.
Όπως προσθέτουν οι ίδιοι, τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει επίσης σοβαρές προσπάθειες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ενώ το νομικό και εταιρικό πλαίσιο εκσυγχρονίζεται και είναι έτοιμο να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στη βιοφαρμακευτική βιομηχανία και στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης. "Είναι μια εξαιρετική στιγμή για να ‘επιχειρήσει’ κάποιος στην Ελλάδα”, υπογραμμίζουν.
Στα επόμενα βήματα της εταιρείας περιλαμβάνεται η πρόσληψη νέων ερευνητών, η ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά και η ενδυνάμωση των δεσμών της με την ευρωπαϊκή επιστημονική κοινότητα. "Παρότι η βασική μας έδρα παραμένει στη Βοστώνη, η Ελλάδα διαδραματίζει πλέον καθοριστικό ρόλο στη στρατηγική μας ανάπτυξη”, προσθέτουν.
Χρηματοδότηση και συνεργασίες
Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει στρατηγική χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο χρόνια μέσω επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την υλοποίηση του πρώτου της προγράμματος. Μέρος αυτής της χρηματοδότησης διοχετεύεται στην ανάπτυξη της ελληνικής παρουσίας μέσω της Thera Phragma.
Ένας από τους κύριους στόχους της για το 2025 είναι να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση από επενδυτές, κυρίως από τις ΗΠΑ, αλλά και την Ευρώπη, προκειμένου να ενισχύσει την ερευνητική της δραστηριότητα και να επιταχύνει την ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών της.
"Παράλληλα, η ένταξή μας στο Elevate Greece μας προσφέρει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης και δικτύωσης, ενώ εξετάζουμε και νέους γύρους χρηματοδότησης για τη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της ερευνητικής μας στρατηγικής”, αναφέρουν οι κ.κ. Παπαπετρόπουλος και Πεδιαδιτάκης.
Η Phragma Therapeutics έχει αναπτύξει στρατηγική συνεργασία με την AbCellera, έναν διεθνή ηγέτη στην ανακάλυψη αντισωμάτων, εστιάζοντας στην αποκατάσταση της λειτουργίας του αιματοεγκεφαλικού φραγμού. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη συνεργασία που καλύπτει τόσο τα τρέχοντα όσο και τα μελλοντικά της προγράμματα, ενισχύοντας την πλατφόρμα της και την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Επιπλέον, συνεργάζεται με το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), υπό την καθοδήγηση του Δρ. Ανδρέα Παπαπετρόπουλου. Το ΙΙΒΕΑΑ αποτελεί κορυφαίο ερευνητικό φορέα στην Ελλάδα, και μέσω αυτής της συνεργασίας αξιοποιεί τις προηγμένες υποδομές και την επιστημονική τεχνογνωσία του για την ενίσχυση της ερευνητικής της δραστηριότητας στη Βοστώνη.
Παράλληλα, συνεργάζεται με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, όπως το Stanford στις ΗΠΑ. "Μέσα από αυτές τις συνεργασίες, ενισχύουμε τη μετάβαση των ερευνητικών μας αποτελεσμάτων στην κλινική πράξη, κάνοντας το όραμά μας για καινοτόμες θεραπείες πραγματικότητα”, λένε οι co-founders.
Ο ανταγωνισμός
Όπως επισημαίνουν οι δύο ιδρυτές, αυτό που διαφοροποιεί την Phragma Therapeutics από άλλες εταιρείες είναι η ολιστική της προσέγγιση. "Η Phragma Therapeutics ιδρύθηκε με μια καινοτόμο νοοτροπία και εξ ορισμού η επιστήμη μας και η προσέγγισή μας στη θεραπεία των ανθρώπινων νοσημάτων είναι μοναδική. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η ολιστική μας προσέγγιση.
Στοχεύουμε στη βελτίωση της λειτουργίας των βιολογικών φραγμών σε διάφορα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, ο οφθαλμός και το έντερο, συνδυάζοντας προηγμένη τεχνολογία και διεπιστημονική γνώση. Παράλληλα, αναπτύσσουμε τεχνολογίες που ενισχύουν τη διαπερατότητα θεραπευτικών παραγόντων, όπως γονιδιακές, κυτταρικές και RNA θεραπείες, στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ). Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν την ελεγχόμενη μεταφορά φαρμάκων, βελτιώνοντας τη στοχευμένη δράση τους σε σύνθετες παθήσεις του εγκεφάλου.
Η εξειδίκευσή μας σε ανθρώπινα συστήματα in vitro (organ-on-a-chip) και η χρήση βλαστικών κυττάρων μάς δίνει τη δυνατότητα να προσομοιώνουμε με ακρίβεια την ανθρώπινη φυσιολογία. Αυτή η προσέγγιση ενισχύει την προβλεψιμότητα των προκλινικών μελετών, μειώνει τον κίνδυνο αποτυχίας στις κλινικές δοκιμές και φέρνει πιο ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες στους ασθενείς. Με μια διεπιστημονική ομάδα και όραμα για πραγματική καινοτομία, δημιουργούμε θεραπείες που όχι μόνο βελτιώνουν τη ζωή των ασθενών αλλά ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση νευρολογικών και άλλων σύνθετων ασθενειών”.
Οι επόμενοι στόχοι
Οι δύο co-founders τονίζουν ότι η επόμενη διετία είναι εξαιρετικά σημαντική για την πορεία της εταιρείας. Σε εταιρικό επίπεδο οι στόχοι της είναι οι εξής: 1) Να επικεντρωθεί στην εκτέλεση του ερευνητικού της προγράμματος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Στοχεύει να ολοκληρώσει τις προκλινικές της μελέτες μέσα στους επόμενους 18 μήνες, δημιουργώντας μια ισχυρή βάση για την έναρξη κλινικών δοκιμών σε 2-3 χρόνια. 2) Να προχωρήσει στη δημιουργία και έναρξη ενός δεύτερου προγράμματος που στοχεύει ένα διαφορετικό βιολογικό φραγμό. 3) Να εξασφαλίσει συνεχιζόμενη επενδυτική και κρατική χρηματοδότηση. 4) Να επεκτείνει την ομάδα και τις υποδομές της σε Βοστώνη και Αθήνα, και 5) Να διευρύνει τις στρατηγικές συνεργασίες της για να επιταχύνει την ανάπτυξη των καινοτόμων θεραπειών της.
"Έχουμε ένα σαφές όραμα και μια σαφή ‘time-sensitive’ αποστολή και δεν υπάρχει ‘καιρός για χάσιμο’: να αναπτύξουμε θεραπείες που όχι μόνο θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και θα ανοίξουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση προκλήσεων στην υγεία”, καταλήγουν οι δύο co-founders.