Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Corsmed: Τα σχέδια της startup μετά τη νέα χρηματοδότηση 3,5 εκατ. δολ.

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου 

Χρηματοδότηση ύψους 3,5 εκατ. δολ. άντλησε πρόσφατα η Corsmed, μια deep tech startup με έδρα τη Σουηδία αλλά Έλληνες co-founders, που εξειδικεύεται στην μαγνητική τομογραφία (MRI) και συγκεκριμένα σε προηγμένες προσομοιώσεις μαγνητικής τομογραφίας.

Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο κ. Ξάνθης, CTO και Co-founder στην Corsmed, τα νέα κεφάλαια που άντλησε η εταιρεία του θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για την εμπορευματοποίηση της υπάρχουσας τεχνολογίας της. 

Χρήστος Ξάνθης

Όπως έχει γράψει παλαιότερα το Forbes Greece, η Corsmed ιδρύθηκε το 2017 ως spin-off από το Πανεπιστήμιο της Lund στη Νότια Σουηδία και έχει τρεις συνιδρυτές, εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες και ο ένας Σουηδός. Η ιδέα πίσω από την Corsmed βασίζεται στην έρευνα του Χρήστου Ξάνθη, ενός από τους Έλληνες συνιδρυτές, και στα εργαλεία που ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του μεταδιδακτορικού του.

Στα 9,5 εκατ. δολ. τα συνολικά κεφάλαια 

Μετά την τελευταία χρηματοδότηση, τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η Corsmed φτάνουν τα 9,5 εκατ. δολ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον τελευταίο, seed, γύρο χρηματοδότησης συμμετείχαν το σουηδικό VC Luminar Ventures και το ελληνικό Big Pi Ventures. Αυτή είναι η τέταρτη επένδυση που πραγματοποιεί το ελληνικό VC μέσω του δεύτερου fund του, την οποία είχε προαναγγείλει, μιλώντας στο Capital.gr, ο Νίκος Καλλιαγκόπουλος, Partner στην Big Pi Ventures.

"Η Corsmed έχει την προοπτική να αλλάξει τελείως τον κλάδο της υγείας. Η ομάδα, της οποίας ηγούνται δύο Έλληνες, έχει δημιουργήσει μια τεχνολογία η οποία μπορεί να ξεκλειδώσει την προληπτική και προσωποποιημένη ιατρική. Εχουμε εντυπωσιαστεί με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τους στηρίζουμε στο επιχειρηματικό τους ταξίδι”, δήλωσε στο Capital.gr ο κ. Καλλιαγκόπουλος, με αφορμή την ανακοίνωση της επένδυσης. 

Η Big Pi Ventures εστιάζει στους τομείς της υγείας, της βιοτεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής και του περιβάλλοντος, δίνοντας προτεραιότητα σε εταιρείες που προωθούν σημαντικές καινοτομίες στην επιστήμη των υπολογιστών και τις επιστήμες ζωής. Μέσω του Big Pi II, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στοχεύει να πραγματοποιήσει 15-20 επενδύσεις, δίνοντας έμφαση σε startups με ελληνικό στοιχείο. 

Αίτηση στον FDA μέσα στο 2025 

Ο κ. Ξάνθης αναφέρει ότι η Corsmed σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ μέσα στο 2025, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση της τεχνολογίας της. Παρά το γεγονός ότι το λογισμικό της εταιρείας έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο πρώτο της προϊόν — έναν προσομοιωτή της μαγνητικής τομογραφίας για την εκπαίδευση τεχνολόγων και την αξιολόγηση φοιτητών και ιατρικού προσωπικού σε νοσοκομεία, απεικονιστικά κέντρα και ερευνητικά ιδρύματα — για να επιτραπεί η χρήση της τεχνολογίας σε ασθενείς στα αμερικανικά νοσοκομεία, απαιτείται η έγκριση από τον FDA.

Η Corsmed αναπτύσσει εργαλεία που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τις εγγενείς αδυναμίες της μαγνητικής τομογραφίας και να αποκαλύψουν τη πλήρη δυναμική της. Αν και η μαγνητική τομογραφία είναι η βασική μέθοδος απεικόνισης σήμερα, αντιμετωπίζει σημαντικά μειονεκτήματα: είναι αργή και δαπανηρή, κάτι που την καθιστά αναποτελεσματική για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει από 15 έως 90 λεπτά για την απεικόνιση ενός συγκεκριμένου σημείου του σώματος, ενώ η πολυπλοκότητα των εξετάσεων αυξάνει το κόστος. 

"Ο μελλοντικός στόχος της εταιρείας παραμένει ο ίδιος: full-body MRI μέσα σε 5 λεπτά, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι το κομμάτι που λείπει σήμερα για την πραγματική εφαρμογή της προληπτικής ιατρικής φροντίδας στο μέλλον”, επισημαίνει ο κ. Ξάνθης. 

Υπενθυμίζεται ότι ενώ τα κεντρικά γραφεία της Corsmed βρίσκονται στη Στοκχόλμη, η εταιρεία διαθέτει ομάδα και στην Ελλάδα. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

future brAIn: Στόχος η Β. Ευρώπη για τη startup που βελτιώνει την εταιρική κουλτούρα

Έχει ήδη σηκώσει έναν pre-seed γύρο χρηματοδότησης 200.000 ευρώ.

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.