Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Sotiria Technology: Συμμετέχει σε πρόγραμμα του ΝΑΤΟ και "κοιτάζει" νέες αγορές

Της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

Η επέκταση σε συγγενικές αγορές και τομείς πέραν του υποθαλάσσιου χώρου βρίσκεται στα σχέδια της Sotiria Technology, μιας ελληνικής startup που πρόσφατα επιλέχθηκε από το ΝΑΤΟ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα "DIANA”, μέσα από μια ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής, με περισσότερες από 1.300 αιτήσεις παγκοσμίως.

Επιπλέον, όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας στο Capital.gr, η εταιρεία θέλει να επεκτείνει και τις δυνατότητες των υπαρχόντων προϊόντων και τεχνολογιών στις υφιστάμενες αγορές, όπως για παράδειγμα να αναπτύξει δυνατότητες υποθαλάσσιας επιτήρησης με χρήση κινούμενων αυτόνομων πλατφορμών (Unmanned Surface and Underwater Vehicles).

Η Sotiria Technology είναι μια ελληνική νεοφυής εταιρεία που δραστηριοποιείται στην έρευνα και ανάπτυξη συστημάτων βασισμένων σε τεχνολογίες αιχμής στον χώρο της Άμυνας και Ασφάλειας. Ιδρύθηκε το 2021 και ειδικεύεται σε λύσεις υποθαλάσσιας επιτήρησης κρίσιμων υποδομών και εγκαταστάσεων, όπως για παράδειγμα λιμένων, αγωγών, ναυτικών συνόρων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.
Οι λύσεις της εταιρείας στηρίζονται σε δύο τεχνολογικούς πυλώνες: την ανάπτυξη υψηλής ευαισθησίας αισθητήριων συστημάτων μέσω της χρήσης προηγμένων υλικών αλλά και την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης ως πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της αισθητήριας τεχνολογίας. Μεταξύ των προϊόντων που έχουν αναπτυχθεί ήδη συγκαταλέγονται υψηλής ευαισθησίας υδρόφωνα (Type A™) και μαγνητόμετρα (Type S™), λογισμικό επεξεργασίας και ανάλυσης υποθαλάσσιων δεδομένων (Dioptre™) και ολοκληρωμένα συστήματα επιτήρησης υποδομών (Nereid ™). Τα προϊόντα αυτά σχεδιάζονται και αναπτύσσονται από την ομάδα της Sotiria Technology στην Ελλάδα.

Εξωστρέφεια 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας, η Sotiria Technology έχει από την ίδρυσή της έναν σαφώς εξωστρεφή προσανατολισμό, με τις κυριότερες αγορές στις οποίες έχει ήδη παρουσία να είναι αυτή της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. To 2024 ξεκίνησε με την εταιρεία να συμμετέχει στον επιταχυντή καινοτομίας "Masschallenge” στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών, τοποθεσία που θα αποτελέσει και τη βάση επέκτασής της στην αγορά της Βόρειας Αμερικής. 
Τον Σεπτέμβριο του 2023, η εταιρεία ξεκίνησε, επίσης, συνεργασία με το Πορτογαλικό Ναυτικό στα πλαίσια της άσκησης REPMUS23, έχοντας την ευκαιρία να επιδείξει την αποτελεσματικότητα των λύσεών της στο πεδίο. 

Η συμμετοχή στο "NATO DIANA”

Το NATO DIANA (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic), δηλαδή ο επιταχυντής καινοτομίας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, αποτελεί την κορωνίδα των δράσεων καινοτομίας του NATO, ο οποίος θα υποστηριχτεί από το NATO Innovation Fund -το πρώτο διακρατικό ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου (venture capital fund) που θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε τεχνολογίες αιχμής διττής χρήσης. Η διαδικασία επιλογής ήταν ιδιαίτερα απαιτητική με περισσότερες από 1.300 αιτήσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων επιλέχθηκαν 44 εταιρείες. Η Sotiria Technology είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που εξασφάλισε την συμμετοχή της στο εν λόγω πρόγραμμα και θα κληθεί να αναπτύξει περαιτέρω τα προϊόντα της και να επιδείξει τις δυνατότητές τους σε ένα ευρύτερο κοινό διεθνούς επιπέδου, τους ερχόμενους 6-12 μήνες.

Οι εταιρείες που αναπτύσσουν αποτελεσματικές λύσεις στον υποθαλάσσιο χώρο είναι περιορισμένες σε αριθμό, αλλά με πολύ μεγάλη ειδίκευση και μακροχρόνιες συνεργασίες με το πελατολόγιό τους. "Η Sotiria Technology έχει καταφέρει, ήδη στα πρώτα δύο χρόνια από την ίδρυσή της, να αναγνωριστεί στο group αυτών των εταιρειών, να συμμετέχει σε σχετικές κοινοπραξίες αλλά και να διαφοροποιείται με βάση το γεγονός ότι χρησιμοποιεί μια διαφορετική μεθοδολογία για τον εντοπισμό υποθαλάσσιων αντικειμένων”, καταλήγει ο εκπρόσωπος της εταιρείας. 

THE FUTURE OF DRIVING

Οταν η πολυτέλεια συναντά την τεχνολογική υπεροχή

Περισσότερα από Forbes

Resolve AI: Τα πλάνα της startup μετά τη χρηματοδότηση 35 εκατ. δολαρίων και οι σκέψεις για την Ελλάδα

Αν και έχει έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η Resolve AI διαθέτει ελληνικές ρίζες.

Volograms: Η "ελληνική" startup που δημιουργεί 3D ολογράμματα και φέρνει επανάσταση στο AR και VR

Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με κορυφαίες εταιρείες μόδας.

Simpler: Ποια είναι η startup που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Lamda Development

Η Simpler ιδρύθηκε το 2021 με στόχο να απλοποιήσει τη διαδικασία του checkout για τους εμπόρους και τους καταναλωτές.

Ποιες ευκαιρίες για τις ελληνικές startups ανοίγει η Golden Visa

Από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε startup που είναι μέλος του Elevate Greece.

Axelera AI: Οι στόχοι της startup με το ελληνικό DNA, η χρηματοδότηση 65 εκατ. και τα σχέδια για την Ελλάδα

Η εταιρεία με έδρα το Αϊντχόβεν φιλοδοξεί να επεκτείνει περαιτέρω τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Επανάσταση ή Αρμαγεδδώνας

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι το καυτό θέμα της εποχής. Κάποιοι μιλούν για τεχνολογική επανάσταση ανάλογη με αυτήν που έφερε ο ηλεκτρονικός υπολογιστής, άλλοι για επικείμενο Αρμαγεδδώνα. Οι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές της εποχής του διαδικτύου έχουν επιδοθεί σε έναν πόλεμο ρητορικής και επιχειρημάτων για το αν η ανάπτυξη της AI πρέπει να εστιαστεί στην ασφάλεια ή στην άνευ όρων εξέλιξη. Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να είναι κρισιμότερο.

Seafair: Σε νέες αγορές ποντάρει η startup που συνδέει ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες

Το Seafair έχει αναπτύξει μια καινοτόμο ψηφιακή πλατφόρμα πρόσληψης πληρωμάτων, η οποία χρησιμοποιεί αλγόριθμους αντιστοίχισης για να συνδέει αποτελεσματικά ναυτικούς με ναυτιλιακές εταιρείες.

Star Sleep: Πού επεκτείνεται η κρητική startup που επενδύει στον ύπνο

Μέσω της πλατφόρμας, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν μοναδικές εμπειρίες υπαίθριου ύπνου, κάτω από τα αστέρια, σε πολυτελή και άνετα κρεβάτια.

Irida A.I. Technologies: Επεκτείνεται στην Ασία η startup που σχεδιάζει λύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος

Η εταιρεία έχει αναπτύξει το σύστημα αποτροπής πρόσκρουσης πτηνών σε ανεμογεννήτριες "Bird Protect", ενώ αναπτύσσει το "Forest Protect", σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης πυρκαγιάς.

Ozzie Robotics: Τα πλάνα της startup από τη Θεσσαλονίκη που κατασκευάζει ρομπότ

Η Ozzie Robotics έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά από ρομπότ που εξυπηρετούν διάφορους τομείς, όπως εκπαίδευση, βιομηχανία, δημόσια διοίκηση και R&D.

Βαν Βλαχάκης-ECOS: Από την Κρήτη στην κορυφή της παγκόσμιας βιομηχανίας οικολογικών απορρυπαντικών

Η κόρη του Βαν Βλαχάκη, Κέλλυ Βλαχάκη-Χανκς, μιλά στο Forbes Greece για την ιστορία της ECOS, τις επιδόσεις και τα επόμενα σχέδιά της για την Ελλάδα.

AviSense.ai: Η ελληνική spin-off που μετατρέπει τα οχήματα σε έξυπνους συνοδηγούς

Η AviSense.ai δραστηριοποιείται στον τομέα της Ρομποτικής Αντίληψης και Αλληλεπίδρασης.